חברת החשמל: הדירקטורים "עשו זובור" ליו"ר
פרוטוקול ישיבת הדירקטוריון של חברת החשמל חושף הטחת האשמות קשה מצד חברי הדירקטוריון ביו"ר ובמנכ"ל החברה, על רקע ההחלטה לסגת מתוכנית ההתייעלות "מצפן". דירקטורים ליו"ר: "אתה רואה בנו חותמת גומי"
לפני שבועיים נערכה בחברת חשמל ישיבת דירקטוריון על רקע ההחלטה להקפיא את תוכנית "מצפן" ולשוב למשא ומתן על הרפורמה. הדירקטורים זעמו על כך שלא שותפו בהחלטה ועשו ליו"ר החברה, מוטי פרידמן, "זובור", כהגדרתו. פרוטוקול הישיבה הסוערת הגיע לידי "כלכליסט", והוא מוכיח כי הסכסוכים בחברת החשמל הם לא רק בין העובדים להנהלה, או בין חברי הוועד כפי שפורסם לאחרונה, אלא גם בין חברי הדירקטוריון.
"ביקשת שנאשר את התוכנית הזאת (מצפן - ג"מ) פה אחד, עם תמיכה מאוד חזקה וגורפת. מהרגע הזה כולנו היינו מצפן. ואז אנו מתבשרים בעיתון שחתמת על הסכם. אין תוכנית מצפן", כך, בפנייה אל המנכ"ל עמוס לסקר, פתח את הישיבה הדירקטור יוסף וודנה.
וודנה הוסיף: "אף אחד לא נתן לך את הסמכות לבטל את האחריות שלנו או את החובה שלנו. ברגע שחתמת על המסמך הזה - אתה פעלת מחוץ לסמכות שלך, ומי שפועל מחוץ לסמכות שלו - צריך לקחת לו את כל הסמכויות". הוא סיכם ואמר: "אם אין משמעות לדירקטוריון ואנו חותמת גומי, תספק לנו במתנה לחג כרית דיו".
הדירקטורית שלומית ברנע־פרגו יצאה במתקפה משלה: "היחס הזה לדירקטוריון הוא לא נורמטיבי והוא לא סביר. אני חושבת שהדירקטוריון כולו נתן לך - מר לסקר - גיבוי מלא לצאת למלחמה. אבל אתה מחליט על סיום המלחמה לבד".
"שלוש שעות של זובור"
בשנה וחצי האחרונות מתמודדים לסקר ופרידמן כמעט לבדם מול כמה חזיתות קשות: מאבקים בלתי פוסקים מול העובדים, ניסיונות לחולל שינויים בחברה, התמודדות עם המצב הפיננסי הקשה והמחסור הצפוי בחשמל ועוד. תוכנית ההתייעלות מצפן, שנחשפה במאי 2008, כוללת, בין השאר, איחוד מחוזות ופיטורים של כ־2,500 עובדים. הרפורמה היא החלטת ממשלה שקוראת לפיצול חברת החשמל והפרטתה תוך יצירת תחרות במשק החשמל.
במהלך הישיבה ביקש יו"ר החברה מוטי פרידמן כי הביקורת תופנה כלפיו ולא לעבר המנכ"ל, כי לדבריו, הממשק בין ההנהלה לבין הדירקטוריון באחריותו. וודנה לפרידמן: "לא עולה על דעתך שהדירקטוריון צריך לאשר את זה? הבריחה הזאת ממצפן לרפורמה זו בריחה חפוזה, בהולה. זה היה דבר מרכזי שלנו, ופתאום אין מצפן ויש רפורמה. אני לא יודע איך לפרש את זה: או שאתה מזלזל בנו, או שלא אכפת לך מאתנו, או שאתה רואה את חברי הדירקטוריון כסמרטוטים, כחותמת גומי".
הדח"צ דורית ענבר אמרה ללסקר: אתה מנכ"ל מאוד מוערך. הדירקטוריון מוכן לתת לך גיבוי והגנה. במקום לנהל את זה כמו שצריך - אתה גורם לדירקטוריון בושת פנים, מבוכה, תחושה של זלזול ושל ניתוק".
פרידמן, שביקש כל הזמן לאפשר לו להסביר, המשיב לביקורת: "כדאי לעובדים שתהיה רפורמה כי זו הדרך היחידה שלהם לקבל פנסיה מהחברה הזאת בעוד 50 שנה. את תוכנית מצפן רק עצרנו לתקופה, לא ביטלנו. ואם אין רפורמה - בעוד שלושה חודשים יש מצפן כפול, כי חייבים להראות לעובדים שאנחנו נחושים. משום שבוויתור הנוכחי ובהקפאה נחלשנו".
פרידמן המשיך: "לגבי הנזקים שקורים פה למשק החשמל - הם לא 200 מיליון שקל (ההערכות הכספיות להפסדים הישירים שנגרמו לחברת החשמל במהלך העיצומים האחרונים - ג"מ), הם מיליארדי שקלים".
עוד אמר: "אני עדיין בדעה שהבאתי לדירקטוריון הזה, אחרי 85 שנות קיום של חברת החשמל - את המהלך הכי חשוב שהצליחו להביא אותו, ומה שקיבלתי זה שלוש שעות של זובור - שאני מקבל אותו באהבה".
לאחר שנרגעו הרוחות קיבל הדירקטוריון, פה אחד, את ההחלטה להקפיא את מצפן ולנהל מו"מ על הרפורמה לתקופה של שלושה חודשים בלבד. אם זו תיכשל, תיושם תוכנית מצפן כפולה, ויפוטרו 30% מהעובדים במקום 20%.
פרידמן נגד הרו"ח המבקר
"תנו לי חודש וחצי ותשמרו על דיסקרטיות", ביקש יו"ר חברת החשמל פרידמן מחברי הדירקטוריון באותה ישיבה, שעסקה גם בהחלפת רואה החשבון המבקר של החברה, אדיר ענבר. ענבר הוא שותף בפירמת רו"ח דלויט, ברייטמן, אלמגור, זוהר, ומונה על ידי רשות החברות הממשלתיות כרו"ח מבקר לחברת החשמל לפני יותר משנתיים.
בין פרידמן, שהיה שותף בכיר באותה פירמה, ודירקטורים נוספים בחברת החשמל לבין ענבר התגלעו מחלוקות קשות - בעיקר סביב הכנת הדו"חות הכספיים של החברה שהוגשו באיחור כמה פעמים. עקב אחד האיחורים אף נקנסה חברת החשמל ב־250 אלף שקל על ידי רשות ניירות ערך.
רבים בהנהלת החברה והדירקטוריון לא רוו נחת מעמדתו של ענבר לגבי ההתאמות החשבונאיות, בעיקר בתחום הפנסיה, לפי התקינה החשבונאית החדשה. לאותן הנחות חשבונאיות שאימץ ענבר, בניגוד לדעת החברה, היו השלכות פיננסיות שליליות, שהתבטאו בדו"חות הכספיים.
לפני כחצי שנה אף פנתה חברת החשמל לרשות החברות הממשלתיות בבקשה להחליף את ענבר, אולם נדחתה בתוקף על ידי מנהל הרשות, אודי ניסן. עתה, כפי שעולה מפרוטוקול הדיון שהתקיים לפני שבועיים, חידשה החברה ביתר שאת את מאמציה להחליף את ענבר. בדיון נכח גם נציג רשות החברות הממשלתיות, אשר לא הביע כל עמדה בעניין למרות התנגדותו של ניסן לניסיונות ההדחה.
"להרבה דירקטורים יש טענות על התנהלות הרו"ח", אמר פרידמן בדיון. "אני מרגיש שאם אכנס לעובי הקורה - יש סיכוי שבעזרתי או בעזרת הליכים אחרים שאולי כבר החלו, העניין ייפתר בטוב". פרידמן הוסיף: "למיטב הבנתי והבנת רשות החברות הממשלתיות, אני לא מנוע מלטפל בנושא".
מחברת חשמל נמסר: "עד לאחרונה היה מנוע היו"ר פרידמן לעסוק בנושא בשל ניגוד עניינים. כעת הודיע לחברי הדירקטוריון כי בכוונתו ללמוד את הנושא ולהביא את המלצותיו".