רה"מ: לא נקים התנחלויות, ניתן מענה לגידול טבעי
נתניהו התייחס בישיבת הממשלה לפינוי המאחזים: "אנו מחויבים לשמור על החוק". הוא קרא לחזק את האחדות בממשלה ואמר כי ישראל לא רוצה את הפלסטינים כאזרחים, אבל סייג: "לא נרשה חמאסטן בלב המדינה". בן-אליעזר: להעלים את המאחזים מהנוף
בישיבה, וגם לפניה, התייחסו שרים רבים לנושא פינוי המאחזים. "אנו מחויבים לשמור על החוק", אמר ראש הממשלה. בהתייחסו לסוגייה הפלסטינית בעקבות ביקורו בוושינגטון,
אמר כי "אנו צריכים לחזק את האחדות סביב שולחן הממשלה. יש לתת מענה לנושאים כמו איראן. אנו לא רוצים את הפלסטינים לא כנתינים ולא כאזרחים, אבל אנחנו לא יכולים להרשות חמאסטן בלב המדינה".
גם שר התחבורה, ישראל כץ, התייחס בישיבה לעניין המאחזים. "אסור שסדר היום של הממשלה ייראה כמסע ציד נגד המתיישבים ביהודה ובשומרון", אמר. "יש דברים שלא נוכל להסכים להם, כמו ייבוש היישובים ביהודה ובשומרון. גם יוסי שריד ורן כהן, בעת שכיהנו כשרים, לא ייבשו את ההתיישבות שם. יש שלושה דברים חשובים באשר למאחזים: קיום החוק הישראלי, התחייבויות בינלאומיות ובעיקר לארצות הברית, והצורך לשמר ולסייע למפעל ההתיישבות".
השר כץ פנה לשר הביטחון, אהוד ברק, ואמר: "אני מבקש להסדיר את נושא המאחזים בתוכנית כוללת. באשר לכל אלה שקמו לפני חודש מרס 2001, בעיקר אלה שלא יושבים על קרקע פרטית. כמו כן יש לטפל בהסכמה בכל המאחזים שעלו אחרי מרס 2001, כולל כאלה שאינם יושבים על קרקע פלסטינית פרטית".
השר ברק הסביר: "ועדת טליה ששון, בממשלת אריאל שרון, התחייבה לפנות את המאחזים הבלתי חוקיים לממשל
האמריקני. העניין איננו בין ישראל לאמריקנים ובינינו לבין הפלסטינים. העניין הוא קודם כל בינינו לבין עצמנו. זה עניין של שלטון החוק במדינה ומרות המדינה על אזרחיה. פינינו שלושה מאחזים, הגענו להסדרה עם מאחז נוסף, לא איפשרנו להקים מאחזים נוספים. ב-22 הנותרים צריך לטפל עכשיו בצורה אחראית ונכונה. קודם כל לעשות זאת תוך מיצוי הסיכוי להידברות ואם אי אפשר אז באופן חד צדדי וחד משמעי".
"שתי מדינות - לא רק משחק מילים"
שר התמ"ת, בנימין בן אליעזר, סיפר ל-ynet כי אמר במהלך הישיבה כי "צריך לעשות כל מאמץ כדי שהמאחזים הבלתי חוקיים ייעלמו מהנוף שלנו. אי אפשר להמשיך כמדינת חוק כאשר פועלים בצורה בלתי חוקית". בן-אליעזר התייחס לנושא גם בישיבת הממשלה, כמו גם לסוגיית המחלוקת עם האמריקנים על הגדרת שתי מדינות לשני עמים, כחלק מהתהליך אנאפוליס.
כמייצג את תובנות מפלגת העבודה, אמר בן-אליעזר ל-ynet שאין מנוס מקבלת ההגדרה של שתי מדינות: "יש פה מעבר למשחק של מילים, כאשר ראש הממשלה אומר שכאשר יתיישרו בעיות המהות, הרי שההגדרות ימצאו את עצמן. הרי לזאת הכוונה. מכיוון שאני חסיד של חצי הכוס
המלאה, צריך לומר שאנחנו בעד שתי מדינות, או שבעצם נכון יותר, בעד מדינה אחת, מדינת ישראל שהיא קיימת בשלום ובביטחון, ולצדה מדינה פלסטינית".
בן-אליעזר העלה בדיון בממשלה גם את הנושא האיראני, שעלה בשיחותיו עם ראש הממשלה והנשיא האמריקני אובמה: "אמרתי שנוצרה דלתא שיש בה אינטרס משותף בין העולם הערבי-הסוני המובל ידי מצרים, לבין ארה"ב וישראל, בסוגיית הליבה מספר אחת, שהיא הנושא האיראני. זה מאפשר ליצור שני מנופים: לא רק לבלום את התחמשות איראן, אלא להניע את הליך היוזמה האזורית לשלום".