שתף קטע נבחר

 

מפקדים גידפו "כושי" ו-"הומו". קבילות החיילים

זינוק חד בתלונות חיילי צה"ל על יחס המפקדים. על הקללה הגזענית נקנס מ"פ ב-350 שקל, ומג"ד שהשפיל חייל כי הוא "אשכנזי עשיר" קיבל רק הערה. כן נחשפו מקרים בהם חיילים זכו להתעלמות, ורק כשהתמוטטו - הובהלו לבי"ח

מפקד שהורה לחייל להתגלגל על החול ושפך עליו שמן טנקים; חייל ממוצא אתיופי שנפגע עמוקות לאחר שמפקדו כינה אותו "כושי"; חייל שנדרש לתלות על עץ שלט עם שמו - לאחר שמפקדו איים שיתלה אותו על ענפיו; מחוסר מקצועיות מסוכן באיתור בעיות רפואיות, אי-אמון מפקדים בתלונות בנושא ועד מחסור במזון צמחוני - אלה רק חלק מהתלונות המוצדקות שהוגשו בשנת 2008 לנציב קבילות החיילים (נקח"ל).

 

מה נשתנה?

 

למרות עלייה קלה מאוד במספר הקבילות - 6,501, לעומת 6,404 ב-2007 - בתחום הטעון של יחס המפקדים נרשם זינוק של 15 אחוזים, ולא פחות משליש מהן עסקו בנושא זה. בתוך קטגוריה זו ניתן למצוא 901 קבילות על נוקשות יתרה ו-383 על אי התחשבות מפקדים בנתון רפואי. כמו בשנים קודמות, כמעט שש מכל עשר נמצאו מוצדקות, עובדה שמחזקת את הנחת העבודה שגם לקראת 2010, בצה"ל עדיין יש ליקויים רבים. כל אם עברייה הייתה נחרדת לשמוע כמה מהסיפורים שחושף הדו"ח השנתי.


"מפקדים שואפים להתקדם על חשבון זכויות החייל" (צילום ארכיון: הרצל יוסף)

 

"עוד הפעם הביאו לי כושי", אמר מפקד פלוגה בדרגת סרן בהתייחס לחייל ממוצא אתיופי. המ"פ אמנם הועמד לדין משמעתי, אך העונש היה מצחיק - קנס של 350 שקל. הנקח"ל מצא פגם חמור בדברי הקצין - "התבטאות פסולה מעיקרה הנוגדת את ערכי המדינה", קבע. לאור התערבותו נרשם האירוע בתיק וקידומו בעתיד יישקל. 

 

ההתעמרות הגזענית לא התמקדה במגזר אחד. במקרה אחר תיאר חייל שנמנה בצוות הפיקוד הקדמי של מפקד גדוד, כי הפך קורבן לגידופים מצד הקצין הבכיר על רקע מוצאו האשכנזי והעובדה שהגיע ממשפחה מבוססת - ואף הוטחו בו האשמות שווא. בבירור הקבילה התברר כי המג"ד כינה את החייל במילים "אשכנזי עשיר", ו-"הומו". המג"ד אישר כי "נתן צ'פחות" לפקודיו, אך לדבריו לא ביקש לפגוע באיש. בעקבות הבעת חרטה מצד הקצין, הסתפק הנקח"ל בהערה חמורה.

 

נשלח להתגלגל בחול - המפקד הוסיף גם שמן

ויש גם השפלות גופניות. רגע לפני כניסת השבת, חייל בתחילת שירותו סבל מהתעללות מצד מפקדו, בדרגת סמל. החייל שאמר לחברו שהוא "חש מלוכלך", נדרש על ידי המפקד להתגלגל בחול, גם לאחר שסבל מסחרחורת. אז הורה לו המפקד לזחול מתחת לטנק ואף התיז עליו שמן המשמש לטנק. המפקד גם ניסה למרוח את השמן על פניו של פקודו - כל זאת לעיני חיילים ומפקדים. הסמל לא ראה במעשה תקרית יוצאת דופן וציין שהדברים נעשו "בצחוק".

 

מפקד הפלוגה העיר אמנם למפקד הזוטר, אך לא דיווח למפקד הגדוד. החייל שהגיש את הקבילה ציין כי הרגיש פגוע וזכה להתעלמות המפקדים. בעקבות הקבילה ערך המג"ד תחקיר מעמיק ואף שפט את המפקדים הזוטרים.

הנקח"ל הנכנס לא הסתפק בצעדים אלו, ולאור חומרת האירוע דרש התייחסות של קצין החיל הראשי - שהשעה את המפקד הזוטר והעיר פיקודית למפקד הפלוגה.

 

במקרה אחר קשר מפקד בדרגת סגן-משנה את אחד מפקודיו, טירון בחטיבת חי"ר, לעץ - באמצעות שרוכי האפוד. הוא טען שהחייל אינו עומד בכללי הכוננות המבצעית. הנקח"ל דחה את הסברי הקצין כי המעשה שביצע נועד להעביר מסר, והמליץ על צעדים פיקודיים נגדו. 

 

חייל אחר סבל מהתעמרות מצד מפקד בדרגת סרן, שאילץ אותו לומר ש"אלוקים הוא המפקד", וכאשר איחר איים לתלות אותו עץ - לצורך כך דרש ממנו להכין שלט עם שמו ולתלות על העץ. בנוסף, כשהסתפר אמר לו "אתה לא נראה כמו זין". הנציב קבע כי התנהגות הקצין לקויה, שיש בה השפלה ויש לנקוט נגדו "צעדים פיקודיים הולמים".

 

גם נושא ההתחשבות בחיילים דתיים זכה לביקורת, עקב קבילת לוחמים על כך שנדרשו לפעילות בשבת למרות שלא היה לכך צורך מבצעי. "פגם חמור", כינה הנציב את עריכת הפעילות ללא התייעצות עם הרבנות הצבאית. הוא הורה לאלוף הפיקוד לטפל בעניין וכתב לו: "שמירת השבת היא עניין בעל רגישות גבוהה".

 

חלה בשחפת, ולא אובחן במשך חודשים

בנושאים רפואיים נבדקו כמה מאות קבילות, בהן מקרים של עיכובים בהפניה לרופא ואף לניתוח. באירוע בולט, התלונן חייל על כאבי בטן עזים, גורמי רפואה לא זיהו כל בעיה חריגה, אך למחרת בערב הוא פונה לבית חולים ושם נותח בדחיפות בשל דלקת בתוספתן. נקח"ל עמד על שורה של ליקויים והורה לנקוט צעדים.


חייל נדרש לזחול מתחת לטנק, והמפקד שפך עליו שמן (צילום ארכיון: AFP)

 

עוד נחשפה התנהלות לקויה של מפקדים וגורמי רפואה בטיפול בשחפת. לוחמים טענו כי אצל חברם לא אובחנה במשך חודשים ארוכים המחלה, למרות שהוא החל להקיא דם וירד במשקל - עד למצב של איבוד הכרה. הנציב מצא כי החייל החולה התלונן בפני מפקדיו, אך אלה פעלו לפי המלצת רופא היחידה ולא אישרו לו הקלות. בעקבות האירוע לקו עשרות חיילים נוספים במחלה. הנציב מצא כי מדובר באירוע חריג ביותר, וציין את הכשל באיתור המחלה ובמניעת התפשטותה. הרופא שטיפל בחייל הועמד לדין משמעתי והנקח"ל הורה על "צעדים ארגוניים רחבים".

 

למעלה מ-500 קבילות עסקו בחוסר התחשבות בנתון רפואי או אי-כיבוד המלצות של גורמי רפואה, כמו גם בחוסר אמון בבעיות רפואיות שהציגו חיילים. במקרה אחד אמר קצין לחייל שביקש לנוח בהוראת רופא "לא אכפת לי", במקרה אחר סירבו לפטור לוחם חי"ר מאימון מבצעי - "שבוע מלחמה" - למרות שהחייל התלונן על דימום רקטלי וכאבים. כשאלו החריפו, בעוד המפקדים מתעקשים שלא לשחררו, הוא פונה לבית חולים. מפקד הגדוד הסביר את העניין ב"צורך במלחמה על כל חייל". בשני המקרים העיר הנקח"ל בחומרה למפקדים.

 

ויש גם חוסר רגישות משווע: נקח"ל העיר לרופא שתיאר בקול רם את הבעיה הגניקולוגית של חיילת, בזמן שחיילים רבים שהו מחוץ לחדר הבדיקה.

 

מעבר לתחום הרפואי, חיילים קבלו על המזון. אביו של לוחם צמחוני התלונן בעצמו על כך שגם אחרי פעילות מאומצת, בנו לא מקבל אוכל שאינו בשרי. בבירור נמצא שמחסור בתקציב גרם למלאי מצומצם של מזון צמחי - ונקח"ל קבע כי יש בכך "פגם חמור".

 

הנציב החדש מבטיח שינוי

גם חיילי המילואים בחרו להשתמש בנציבות הקבילות ו-936 מהן הגיעו מהמילואימניקים. עוד ניתן ללמוד מהסטטיסטיקה כי 97 קבילות הוגשו על ידי קצינים מדרגת סרן ומעלה, 12 מהן על ידי קצינים בדרגה סגן אלוף ומעלה. 

 

נציב הקבילות היוצא, תא"ל (מיל') אבנר ברזני, ציין בדו"ח כי זיהה מספר מגמות מדאיגות בעניין יחסי מפקד-פקוד: הנחלת אמות מידה מחמירות לחיילי חובה,

ומפקדים השואפים לבלוט בתפקידם גם על חשבון פגיעה בזכויות החייל והפרת פקודות. מאז ומתמיד נחשפו בדו"ח השנתי אירועים חריגים ובעיתיים, אך היו כאלה בצה"ל שרמזו כי היעדר יד קשה נגד האחראים מובילה להישנות המקרים.

 

נציב הקבילות החדש, אלוף (מיל'), יצחק בריק - שנכנס לתפקידו בדצמבר 2008 - מבטיח לחולל שינוי: "כשהקבילות חושפות התנהלות פיקודית החורגת מאמות המידה הנדרשות בצה"ל, לא אמנע, בהתאם לצורך, ממתן המלצות נוקבות וחריפות כלפי המפקדים הנוגעים בדבר", ציין בדו"ח.

 

הוא ציין כי חיילים שאינם זוכים לתשומת לב מצד מפקדיהם וזכויותיהם אינן מקוימות מוצאים ערוצים חלופיים על-מנת לשטוח את טענותיהם. דרך מרכזית היא באמצעות הקבילות. לדבריו קבילה היא סמפטום לחוסר מוטיבציה ולחוסר אמון במפקד. "מפקד, כמו שהוא דואג לביצוע המשימה, כך הוא גם צריך לדאוג לחיילים שלו", אמר הנציב בתדרוך כתבים עם פרסום הדו"ח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
מתגייסים בבקו"ם. לידיעתכם
צילום: שאול גולן
מומלצים