שתף קטע נבחר

 

מומחים: דיאלוג עם פיונגיאנג עדיף על סנקציות

מומחים לצפון קוריאה סבורים שהניסוי הגרעיני הוא ניסיון של השליט הקשיש קים ג'ונג איל להוכיח שהוא עדיין כאן - למרות בריאותו הלקויה. לטענתם, הדרך להפסיק את התרסותיה של פיוגיאנג היא רק באמצעות דיאלוג, ולא באמצעות הטלת עיצומים, שיפגעו בעם הרעב ויביאו לקריסתה של המדינה

"הניסוי הגרעיני שביצעה צפון קוריאה כשלעצמו לא מחדש הרבה" - אמר ל-ynet הד"ר גיא פודולר, מומחה לצפון קוריאה מאוניברסיטת חיפה, שעות ספורות לאחר שפיונגיאנג הודיעה כי ביצעה בהצלחה ניסוי גרעיני שני תוך שלוש שנים - ועוררה כצפוי את זעמו של העולם כולו.

 

ניסוי הגרעין של צפון קוריאה - כל העדכונים ב-ynet:

 

"הצפון קוריאנים כבר הראו מה הם מסוגלים לעשות, ונשק גרעיני כנראה כבר יש להם. יעבור עוד זמן מה עד שנדע בדיוק מה הם עשו שם אבל ברור שזה המשך ישיר של קו ההתנהלות שלהם החל משנות התשעים של המאה הקודמת: יצירת משברים ומשיכת תשומת לב. צפון קוריאה קלטה מה מקפיץ את העולם, והיא משתמשת באיומים כדי להיות במרכז העניינים ולהשיג את האינטרסים שלה", הוסיף.

 

ניסוי גרעיני בצפון קוריאה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

פודולר מציין כי הניסוי הוא בראש ובראשונה מפגן כוח של שליטה הקשיש של צפון קוריאה, קים ג'ונג איל - שבחודשים האחרונים חלה הרעה במצבו הבריאותי, ונפוצו שמועות כי לקה בשבץ. "קים הוא מנהיג שרוצה להראות כוח ועוצמה. אחרי תקופה ארוכה שהוא נעלם מהציבור, הניסוי הזה בא לאותת לעולם ולאויבים מבפנים: אני פה", הסביר. לדבריו, צפון קוריאה נוקטת מדיניות של "הצבא קודם לכל". "בעבר האהבה למדינה היתה האידיאולוגיה המרכזית שם - אך היום מדובר באהבה לצבא".

 

גם מומחה נוסף לצפון קוריאה, ד"ר אלון לבקוביץ' מאוניברסיטת תל-אביב, גורס כי הניסוי נועד לבסס את מעמדו של הצבא ושל השליט במדינה. "לאורך השנים, חתמה צפון קוריאה על כמה הסכמים, שלפיהם היתה אמורה להקפיא מרכיבים בתוכנית הגרעין שלה. עם זאת, הם לא כללו פירוק סופי של תוכנית הגרעין, כי מבחינת צפון קוריאה, משמעות צעד זה היא היוותרות בלי אמצעי הגנה והתרעה. היא רואה את המשא ומתן עם המערב כהתנהלות של 'תן וקח' - אם אתם רוצים משהו תשלמו עליו", הסביר ל-ynet.


מדיניות של "הצבא קודם לכל". מצעד צבאי בפיונגיאנג (צילום: AFP) 

 

מה רוצה צפון קוריאה להשיג מהעולם? "קשה להבין מה פיונגיאנג רוצה לקבל תמורת פירוק מנשק גרעיני", מציין פודולר, אך טוען כי על פי ההצהרות של השנים האחרונות, נראה שמטרתה העליונה של פיונגיאנג היא השגת יחסים דיפלומטיים עם האמריקנים. "הצפון קוריאנים רוצים לשבת איתם בארבע עיניים, ולקבל מהם הכרה", הוא קובע. "הם יודעים שרק כך יוכלו להשיג הטבות, סיוע וכורים לאנרגיה. בתקופת הממשל הקודם של ג'ורג' בוש אי אפשר היה להשיג את זה - אך עכשיו פיונגיאנג מנסה לבחון מחדש את השטח עם הממשל החדש של ברק אובמה. בזה לפחות היא עקבית. וכמו הדרישות שלה, גם אופן הפעולה לא משנה: ראשית, יצירת משבר עולמי, ובמקביל קידום שיחות לפיוס".

 

"לבלוע את הצפרדע"

וכיצד על העולם להגיב הפעם? פודולר סבור שהמפתח לא נמצא בבייג'ינג - וגם לא בסנקציות. "העולם מצפה מסין שתמתן את צפון קוריאה, אבל ככל שזה נראה עכשיו, בייג'ינג לא עושה זאת, וצפון קוריאה מאותתת שהיא אינה מדינת לווין של סין, ועושה מה שהיא רוצה. הדבר היחידי שהעולם יכול וצריך לעשות הוא לבלוע את הצפרדע, גדולה ככל שתהיה. ניסינו שיחות וניסינו עיצומים, ומה שהוכיח את עצמו הוא אפיק השיחות. הסנקציות דוחקות את פיונגיאנג לפינה - ולרוב לא פוגעות בצמרת השלטון".

 

"היו ניסיונות להטיל סנקציות, אך מי שיסבול מהן בעיקר יהיה עמה העני והרעב של המדינה", מוסיף לבקוביץ' - ומזהיר מהשפעות של החרפת העיצומים על פיונגיאנג, שכבר עכשיו מבודדת מהעולם. "אף אחת מהשכנות באסיה אינה רוצה לראות את צפון קוריאה קורסת. משמעותה של קריסה היא ש-20 מליון צפון קוריאנים מסתננים לדרום, וגורמים להתרסקות הכלכלה הדרום קוריאנית - או שהם יעלו צפונה לסין ויגרמו שם לכאוס מוחלט".

 

לדבריו, גם פעולה צבאית אינה באה בחשבון. "היו מי שעודדו פעולה כירורגית, כלומר הפצצה של מתקני הגרעין, אבל החשש ממלחמה בה מילונים ימותו מעכב מראש פעולה כזו", הוא מבהיר.

 

שני המומחים מסכימים שהדרך היחידה להתמודד היא להגיע לשיתוף פעולה חיובי עם פיונגיאנג.

"צריך לנסות להבין באמת את האינטרסים של המדינה: מצד אחד הצורך לשמור על המשטר שלהם, מצד שני לזכות בהכרה בעולם", מסביר פודולר. "קל מאוד להוקיע את פיונגיאנג ולטעון שמדובר במדינה שמונהגת בידי מטורף משתולל,

שהמהלך שלה ילדותי - אבל זאת צורת החשיבה שם. דפוס הפעולה שם אמנם לא מקובל בעולם המערבי אבל הפתרון היחיד לאורך זמן נמצא רק בדיאלוג".

 

"נכון לעכשיו הדרך היחידה היא לפתוח במשא ומתן עם צפון קוריאה, שנקלע בחודשים האחרונים למבוי סתום", מסכים לבקוביץ'. "צריך לעשות שם שינוי מבפנים, להגיע לאזרחים בדלת האחורית, ולעודד אותם לעשות רפורמות בעצמם. הבעיה היא שתמיד מסתכלים על ההתנהלות עם צפון קוריאה כאיתותים לאיראן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יצירת משברים ומשיכת תשומת לב. שיגור טילים
צילום: AFP
קים ג'ונג איל. מכריז 'הנני כאן'
צילום: AP
ברק אובמה
צילום: AP
מומלצים