שתף קטע נבחר

מומחים: הניסוי הגרעיני של צ' קוריאה היה קטן

מומחי גרעין אמרו ל"ניו יורק טיימס" כי הנתונים הסייסמים שלוקטו לאחר הניסוי הגרעיני שביצעה פיונגיאנג מרמזים כי עוצמתו היתה קילוטונים ספורים בלבד - והטענות שמדובר בפיצוץ שווה ערך לפצצות האטום שהטילה ארה"ב על יפן הן מוגזמות. עם זאת, יעברו ימים עד שיתברר סופית כי צפון קוריאה ערכה ניסוי גרעיני

האם הדיווחים על עוצמתו הגבוהה של הניסוי הגרעיני שביצעה אתמול (ב') צפון קוריאה היו מופרזים? מומחים לתחום הגרעין אמרו לעיתון האמריקני "ניו יורק טיימס" כי הנתונים הסייסמיים שלוקטו בעקבות הניסוי התת-קרקעי שנערך אתמול מעידים על ניסוי קטן יחסית.

 

בעקבות הניסוי הגרעיני - כל העדכונים ב-ynet:

 

שעות ספורות לאחר הניסוי הודיעו גורמים צבאיים רוסיים כי עוצמתו של הניסוי הגרעיני - השני במספר שערכה המדינה הקומוניסטית המבודדת - היתה שקולה לעוצמת פצצת האטום שהוטלה על נגסקי במלחמת העולם השנייה. ואולם המומחים אמרו לכתב העיתון כי יעברו ימים אם לא שבועות עד שיתברר באופן סופי שאכן התבצע ניסוי גרעיני - ועד שיובהר אם מדובר בניסוי מוצלח.

 

אתמול בבוקר הודיעה פיונגיאנג כי ביצעה "בהצלחה" ניסוי גרעיני תת-קרקעי. בהודעה שהתפרסמה בסוכנות הידיעות הממשלתית של הצפון, KCNA, נכתב כי הניסוי "נועד לחזק את יכולת ההתרעה הגרעינית של הצפון בכל דרך אפשרית". על פי הדיווח, "הניסוי הגרעיני בוצע בצורה בטוחה, ברמה גבוהה יותר מבחינת עוצמת הפיצוץ והטכנולוגיה". עוד נמסר כי הניסוי "יתרום להגנה על ריבונותנו ועל הסוציאליזם - ויבטיח שלום וביטחון בחצי האי הקוריאני ובאזור הסובב אותו".

  

ה"ניו יורק טיימס" דיווח כי אחת הדרכים להעריך את עוצמתו של ניסוי גרעיני היא לאמוד עד כמה הוא מרעיד את האדמה - אך שיטה זו אינה חפה מטעויות, מאחר שגם חומר נפץ קונבנציונלי גורם לתופעות שכאלה. מומחים יכולים לאשר כי מדובר בפיצוץ גרעיני בהסתמך על ממצאים המעידים על גזים רדיואקטיביים הנפלטים בפיצוץ.

 

המכון הגאולוגי האמריקני מסר לאחר ההודעה על הניסוי כי הוא גרם לרעש אדמה בעוצמה של 4.7 בסולם ריכטר. בכך, מדובר בפיצוץ גרעיני גדול במעט יותר מאשר זה שערכה פיונגיאנג באוקטובר 2006. העיתון דיווח כי מומחים טענו כי הניסוי ההוא נכשל. "נאלץ לחכות עוד זמן עד לניתוח המידע הסייסמי, אך בינתיים הדיווחים על כך שמדובר בניסוי גרעיני 'דמוי-הירושימה' נראים מוגזמים", אמר לעיתון הנס מ' כריסטנסן, מומחה גרעיני.

 

מומחה אחר, מרטין קלינובסקי מאוניברסיטת המבורג, טען כי עוצמה של 4.7 בסולם ריכטר תואמת פיצוץ גרעיני של בין שלושה לשמונה קילוטון - בעוד שפצצות האטום שהוטלו על הירושימה ונגסקי היו בנות 15 קילוטון ו-22 קילוטון, בהתאמה. אניקה תונבורג, דוברת הארגון האמון על יישום האמנה לאיסור על ניסויים גרעיניים, אמרה לעיתון כי 39 תחנות ניטור של הארגון הבחינו בפעילות הסייסמית, והעריכו את עוצמתה ב-4.5 דרגות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוטות דלק במתקן הגרעיני ביונגביון
צילום: איי פי
מומלצים