האוצר מתעקש: מע"מ על ירקות לא יפגע בחלשים
נציגי האוצר נתקלו בקיר מוצק, בבואם לבקש את אישורה של ועדת הכספים לביטול הפטור ממע"מ על ירקות ופירות. יצחק ועקנין: "האוצר ניסה לקנות את ש"ס בחבילות סיוע". האוצר: "נשמח לשמוע על חלופות לביטול הפטור ממע"מ"
נציגי האוצר הטיחו היום (ג') את ראשם בקיר המוצק של חברי ועדת הכספים, אשר התייצבו כאיש אחד נגד ההצעה לבטל את הפטור ממע"מ על ירקות ופירות. הקואליציה שהתייצבה מקיר לקיר לא היתה מוכנה אפילו לשקול מחדש את התנגדותה. יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) אמר לנציגי אוצר: "ביטול הפטור לא יעבור כאן במסגרת הצבעה על חוק ההסדרים. אני מציע לממשלה לבוא איתנו בדברים כבר עכשיו על דרך אחרת, במקום להמשיך בעימות ללא פשרות".
הקרב על המע"מ:
- חלופות למע"מ שלא יעלו על הדעת
הצעת האוצר תעלה את מחיר התוצרת החקלאית הטרייה ב-16.5%, כולל התוספת של 1% למע"מ הכולל, עליו החליטה הממשלה במסגרת התקציב הדו שנתי. סמנכ"ל רשות המסים, בועז סופר, וסגן הממונה על התקציבים, רביב סובול, טענו כי לא נכון לשפוט את תוספת המע"מ מבלי להתחשב בתוספות שניתנו בתקציב לקצבאות הילדים והזקנה, בפטור ממס ובמענקי המס השלילי.
כל אלה, טענו סובול וסופר, הם צעדים שמהם נהנות השכבות החלשות. השניים הגדירו את מאזן ההטבות והגזרות שבתקציב כ"חבילה כלכלית פרו-חברתית שמטיבה עם החלשים ולוקחת מהחזקים". הם הסתמכו על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, לפיהם המע"מ שהתווסף למחיר הירקות והפירות יעלה בממוצע של 24 שקלים את ההוצאה החודשית של העשירונים התחתונים, בשעה שתוספת ההטבות הממוצעת למשפחה תעמוד על 120 שקלים לחודש, כך שעדיין יישארו בידי כל משפחה 96 שקלים נוספים.
סובול הדגיש כי החלופה לביטול הפטור, שאמור להכניס 1.8 מיליארד שקלים בשנה, יכולה להיות קיצוץ רוחב נוסף בתקציב, "ואז אפשר יהיה לסגור כמה משרדי ממשלה, שכן ללא קיצוץ או מימון ממקור אחר, הגירעון יגדל ויעלה למדינה בהוצאה נוספת של מיליארדי שקלים על ריבית האשראי שהיא תיאלץ לגייס בעולם למימון הגירעון".
סובול אמר, "נשמח לקבל הצעות לחלופות אחרות", אבל לא התייחס משום מה לחלופות שנשקלו בימים האחרונים באוצר ואף זכו לפרסום, כמו העלאת המע"מ הכולל ב-17% ופיצוי החלשים בהיקף של עד 300 מיליון שקלים. בנוגע לחבילת פיצויים זו, טען ח"כ יצחק ועקנין (ש"ס) כי נעשה ניסיון לקנות את סיעתו על ידי הצעת התוספת לקצבאות.
בועז סופר: "הפטור הוא עיוות"
בועז סופר אמר כי ביטול הפטור הוא חלק מקו מסורתי של רשות המיסים, לבטל פטורים והטבות כדי להרחיב את בסיס המס השולי ולהוריד את רמת המיסים. הוא הוסיף כי כבר היתה ירידה תלולה במיסי הקנייה בשנים האחרונות.
לדבריו, הפטור שנוצר הוא עיוות שנוצר בעת קבלת חוק המע"מ לפני כ-33 שנים כשהיו לאוצר קשיי אכיפה של המס על רוכלי התוצרת החקלאית בשווקים הפתוחים וכי היום נעלמו הקשיים האלה. לדבריו הנושא החברתי לא נשקל בשעתו כשהתקבלה ההחלטה על הפטור, שהטילה את המע"מ על מצרכי היסוד האחרים. "אם נסייע היום לחלשים זה לא בשמירה על הפטור שהוא בזבוז כסף אשר יטיב עם החזקים". לדבריו, מתוך עלות הפטור של 1.8 מיליארד שקלים הפלח של הצרכנים החלשים עומד רק על 150 מיליון שקלים, ולכן אין הצדקה שלא להטיל את המס גם על ירקות ופירות כשבשוק הזה פערי התיווך הם מהגבוהים בעולם.
עוד ציין סופר כי רק 23% מהתוצרת נמכרת בשווקים הפתוחים כשחלק מהחלשים כבר לא קונה שם, וכאשר הירקות והפירות מהווים רק כמחצית מהמצרכים שנמכרים בשווקים. סופר הדגיש כי בעלי חנויות מכולת מוכרים גם ירקות ופירות כדי לגלגל עליהם הכנסות ממצרכים עם מע"מ כשהמס הולך לכיסי החנוונים.
רמי לוי: ביטול המע"מ יקפיץ את המחירים
תגובות המשתתפים בישיבה היו, כצפוי, נגד דבריהם של סובול וסופר, ותקפו את הצעות האוצר מזוויות שונות. מירי רגב (ליכוד) הקדימה לברך את ראש הממשלה ושר האוצר על התכנית הכלכלית, אבל שאלה מיד מדוע האוצר לא "מגלה חמלה כלפי החלשים".
לטענתה, מסיורים שערכה לאחרונה בשווקים היא מתרשמת שהנתונים שונים מאלה שסיפק האוצר: "ההוצאה החודשית על ירקות ופירות, כ-335 שקלים, זהה כמעט לצרכנים שהכנסתם עד 2,800 שקלים ולבעלי הכנסה כפולה מזו. לפיכך, התוספת של 50 שקלים למחיר תפגע יותר בחלשים". החלופה הראויה, לטענת רגב, היא להקפיא את הפחתת מס ההכנסה המתוכננת לשנה הקרובה.
חברת הכנסת רחל אדטו (קדימה), רופאה במקצועה, טענה כי ביטול המע"מ יגרום לפגיעה בריאותית משמעותית בשכבות החלשות, שכבר היום ממעטות לצרוך פירות וירקות בשל מחירם הגבוה. לדבריה, המע"מ ידחוף את העניים לצרוך מזון עתיר פחמימות ומשמין.
רמי לוי, בעלי רשת השיווק השקמה, הזהיר שביטול המע"מ יקפיץ את מחירי המצרכים האחרים ויגרור תביעות להעלאות שכר שיגבירו את קצב האינפלציה.
חבר הכנסת חיים אורון (מרצ), טען שהחלופה הצודקת יותר תהיה הגדלת שיעורי המס הישיר, שבישראל הם מהנמוכים בעולם, לעומת הקטנת המיסים העקיפים, לרבות המע"מ, שהם כיום מהגבוהים בעולם.