מיהם חמשת המועמדים לראשות סוכנות הגרעין?
הסוכנות הבינלאומית של האו"ם ממשיכה לחפש את מחליפו של מוחמד אל-בראדעי אחרי שסבב ההצבעה הראשון נכשל לפני חודשיים. חמישה מועמדים הופיעו בפני מועצת הנגידים וניסו להסביר מדוע כדאי למנות דווקא אותם
חמשת המועמדים להחליף את ד"ר מוחמד אל-בראדעי הופיעו היום (ג') לפני מועצת הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית בבירת אוסטריה, וינה. המועמדים ניסו להסביר לחברי המועצה מדוע כדאי למנות דווקא אותם לתפקיד החשוב.
תקנון בסוכנות לאנרגיה אטומית (סבא"א) קובע כי ראש הסוכנות חייב להיבחר ברוב של שני-שלישים מקרב 35 חברי מועצת הנגידים של הארגון. לאחר מכן, הנושא יעלה לדיון בכינוס 146 מדינות הארגון, שם צריך המועמד לזכות ברוב רגיל. הכינוס הכללי הבא של סבא"א יערך בספטמבר.
חמשת המועמדים בכינוס מועצת הנגידים, היום (צילום: AFP)
תחילה הוצעו שני מועמדים לתפקיד: יוקיה אמנו, שגריר יפן בסוכנות, שכיהן בעבר כיושב ראש מועצת הנגידים - אותו הגוף שאמור לבחור את מחליפו של בראדעי. אמנו, בן 62, הוא דיפלומט ותיק בעל ניסיון בתחום הגרעין האזרחי ומניעת הפצת נשק גרעיני. הוא מרצה למשפטים בהכשרתו, שהתקדם בסולם הדרגות הדיפלומטי של משרד החוץ היפני. בהצבעה הקודמות עלה כי הוא נהנה מתמיכתן של המדינות המתועשות בסבא"א.
יריבו של אמנו בהצבעה היה שגריר דרום אפריקה בסוכנות, עבד אל-סמד
מינטי, בן 69. מינטי הוא מתווך ותיק בתחום פירוק הגרעין ופעיל לשעבר במאבק נגד האפרטהייד. הוא זוכה לתמיכת המדינות המתפתחות.
שני המועמדים לא הצליחו לזכות ברוב של שני שלישים במועצת הנגידים לפני כחודשיים, וכך הוכרז על סיבוב בחירות נוסף המאפשר למועמדים חיצוניים להצטרף למירוץ. שלושה דיפלומטים הודיעו כי הם מעוניינים גם כן בתפקיד, ולכן הם הצטרפו לאמנו ולמינטי בדיונים שנערכו היום בווינה. החמישה זכו לנאום בפני המועצה, שתצביע בנושא ביולי.
בין שלושת המועמדים הנוספים, הבולט ביותר הוא ז'אן-פול פונסלה, אחד הפוליטיקאים הבכירים בבלגיה. בעברו הוא כיהן כסגן ראש הממשלה, שר ההגנה
ושר האנרגיה. פונסלה הוא פיזיקאי בהכשרתו ששירת בעבר בסוכנות החלל האירופית ואף כיהן בתפקיד ייעוץ בסבא"א.
מועמד נוסף הוא ארנסט פטריץ', שגריר סלובניה בסבא"א, ששירת אחרי אמנו כיושב ראש מועצת הנגידים. פטריץ' עבד בעבר כמרצה למשפט בינלאומי בסלובניה. המועמד האחרון הוא לואיס אצ'ברי מספרד, שאינו חבר בסבא"א, אלא משרת כראש אגף הגרעין בארגון המדינות המתועשות (OECD).