שתף קטע נבחר

 

דיווח: הסכמה על הידוק הסנקציות על צפון-קוריאה

דיפלומטים במטה האו"ם מסרו כי בשיחות בין חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון לנציגי יפן ודרום-קוריאה הוסכם לפעול לסנקציות נוספות על פיונגיאנג. בין האפשרויות: הרחבת אמברגו הנשק, הקפאת נכסים, מגבלות כלכליות ובידוק מטענים

חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון הסכימו עקרונית כי יש להחריף את הסנקציות המוטלות על צפון-קוריאה עקב הניסוי הגרעיני התת-קרקעי שביצעה השבוע - כך מסרו הלילה (יום ה') דיפלומטים באו"ם. לדבריהם, בשיחות בין נציגי ארה"ב, רוסיה, יפן, סין, בריטניה וצרפת עם נציגי יפן ודרום-קוריאה, נדונה בין היתר האפשרות להרחבת אמברגו הנשק על פיונגיאנג.

 

"יש התחייבות ברורה של שבע המדינות לפעול לסנקציות. לא הבחנתי בהסתייגות כלשהיא מצד סין ורוסיה", אמר אחד הדיפלומטים והוסיף כי טיוטת ההצעה להחרפת הסנקציות לא תובא לאישור מועצת הביטחון לפני תחילת השבוע הבא. ביום שני גינתה מועצת הביטחון פה אחד את צפון-קוריאה והודיעה כי הניסוי הגרעיני בוצע בניגוד לחוק הבינלאומי.

 

ההידרדרות הביטחונית בחצי האי הקוריאני הגיעה הלילה לשיא חדש, כשהכוחות המשותפים של צבא דרום-קוריאה וצבא ארה"ב העלו את רמת הכוננות שלהם. ממשרד ההגנה בסיאול נמסר כי במסגרת זו יתוגברו התצפיות האוויריות בשמי צפון-קוריאה וישונעו כוחות. אמש הודיעה פיונגיאנג כי היא אינה מחוייבת עוד להסכם שביתת הנשק שסיים את מלחמת קוריאה ב-1953.

 

בימים הקרובים צפויות המעצמות לדון בצעדים האפשריים נגד צפון-קוריאה. הדיפלומטים מסרו כי ההחלטה שתגובש לא תכלול צעדי ענישה חדשים, אלא תאכוף ותרחיב את הסנקציות שהוטלו על צפון-קוריאה ב-2006 בעקבות הניסוי הגרעיני הראשון שערכה (החלטה 1718). החלטה זו אינה נאכפת כמעט לחלוטין. הדיפלומטים הדגישו כי בכל מקרה הכוונה היא להעניש את הממשל הצפון-קוריאני ולא את 23 מיליון אזרחי המדינה החיים בעוני מחפיר.

 

בין הצעדים הנדונים: הכנסת עוד חברות המסייעות לתוכנית הגרעין והטילים של צפון-קוריאה ל"רשימה השחורה" של האו"ם, הרחבת אמברגו הנשק עד לכדי איסור ייבוא או ייצוא נשק מכל סוג שהוא.

 אפשרויות אחרות כוללות את הרחבת המגבלות על הקשרים המוניטריים עם פיונגיאנג, הטלת מגבלות על טיסות לצפון-קוריאה ממנה, הקפאת נכסים והטלת מגבלות תנועה על גורמים צפון-קוריאנים.

 

סנקציה נוספת שעלתה בדיונים היא בדיקת מטענים נכנסים ויוצאים מצפון-קוריאה. אפשרות זו צפויה לעורר את התנגדות סין, שכנתה של צפון-קוריאה, המנהלת עמה קשרים כלכליים הדוקים. בכל מקרה צפויה החלטת האו"ם לדרוש מצפון-קוריאה להימנע מפיצוצים אטומיים בעתיד. ההחלטה גם תקרא לפיונגיאנג לחזור לשיחות הרב-צדדיות לפירוק הגרעין ולחתום מחדש על האמנה לאי הפצת נשק גרעיני, ממנו פרשה ב-2003.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניסוי טילים צפון-קוריאני (ארכיון)
צילום: AFP
קים ג'ונג איל בתרגיל צבאי (ארכיון)
צילום: AP
מומלצים