הפלסטינים מרוצים: חזון משותף עם אובמה
אחרי פגישת אובמה-אבו מאזן, סאיב עריקאת מעודד מיחס האמריקנים, "שיש להם כמונו אינטרס לשתי מדינות". לדברי האחראי הפלסטיני על המו"מ, ישראל חייבת לעמוד במחויבויות קודמות כי "היד הערבית לשלום לא תהיה מושטת לעד"
משא ומתן עדיין אין, אבל האחראי עליו בצד הפלסטיני מביע אופטימיות בעקבות הפגישה הלילה (יום ו') בוושינגטון בין נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, לנשיא הרשות, אבו מאזן. לצד התקווה, סאיב עריקאת הדגיש את דברי אובמה על הצורך להימנע מעיכובים ואמר ש"תהליך השלום חי על זמן שאול".
"הפלסטינים מעודדים מהמחויבות שהראו אובמה וממשלו לשלום במזרח התיכון", צוטט עריקאת בסוכנות הידיעות הפלסטינית הרשמית "מען".
לדבריו, "הקמת מדינה פלסטינית בת-קיימא, שחיה בשלום ובביטחון לצד ישראל, ופתרון צודק לנושא הפליטים הפלסטינים, יובילו למזרח תיכון בטוח ויציב יותר".
כמו ישראל לפניו - בעקבות פגישת אובמה עם נתניהו - עריקאת ביקש להזכיר ש"לאמריקנים ולפלסטינים יש אינטרס משותף". בשונה מראש הממשלה, אצל הפלסטינים מדובר על "אותו החזון לשלום המבוסס על פתרון שתי המדינות".
במסיבת העיתונאים אחרי הפגישה הלילה, אובמה חזר על דרישתו מישראל להפסיק את הבנייה בהתנחלויות, אבל באותה נשימה דרש גם מהפלסטינים ומדינות ערב לעמוד בהתחייבויותיהם. הנשיא האמריקני אמר שהוא בטוח שממשלת ישראל תבין שפתרון שתי המדינות הוא אינטרס ביטחוני שלה. בד בבד ציין כי אין בכוונתו לשרטט "לוח זמנים מלאכותי" להקמת מדינה פלסטינית, אך הבהיר כי "אין מקום לבזבוז זמן".
אנחנו עשינו, אתם לא
עריקאת הדגיש עוד שעל ישראל בסך הכל לעמוד במחויבויותיה לפי הסכמים קיימים, וציין שתהליך השלום לא ישרוד עוד סיבוב של מגעים כושלים. "התהליך חי על זמן שאול. הכשלון הישראלי לעמוד במחויבויות פגע באמינותה, והמשך הבנייה בהתנחלויות מערערים את עצם האפשרות לפתרון של שתי מדינות".
הממונה הפלסטיני על המשא ומתן טען כי הרשות ביצעה "התקדמות גדולה" בעניין המחויבויות להן נדרשה, וקרא לעצירה מוחלטת של הבנייה בהתנחלויות
- כולל "הריבוי הטבעי" - ולהסרת כל מגבלות חופש התנועה של הפלסטינים בגדה המערבית.
הוא התייחס גם לנושא עזה ואמר: "ישראל חייבת לסיים מיד את המצור והעונש הקולקטיבי שהיא משיתה על כל תושבי עזה. אסור להרשות שהפלסטינים שם יסבלו עוד.
"השלום בר-השגה", סיכם עריקאת. "יוזמת השלום הערבית מציגה דרך ברורה קדימה. 57 מדינות ערביות ואיסלאמיות הושיטו ידן לשלום לישראל, אך היד לא תישאר מושטת לעד", הזהיר.