שתף קטע נבחר

ראש המועצה, לאחר המפולת: הציבור מודע לסכנה

שעות לאחר המפולת הקטלנית בחוף צפונית לנתניה - עשרות בני אדם בילו לא הרחק ממקום האסון. ראש המועצה האזורית הטיל את האחריות לשלום הציבור על המדינה ועל המתרחצים: "הגיע הזמן שהשלטון יעשה מעשה ויגן על הגבול המערבי שלנו". מבלה בחוף: "אם כל כך מסוכן כאן - אז למה לא שמים שלטי אזהרה?"

"פה לא מסוכן". שעות לאחר מפולת הכורכר הקטלנית סמוך לנתניה, שגבתה את חייו של הראל ברלין בן ה-26 - נראה בצהריים (שבת) שהעסקים כרגיל, מטרים ספורים מהמקום שבו נקבר תחת החול. "אתה רואה שבאנו לחוף ואם באנו אז אנחנו לא מפחדות", אמרו שתי צעירות שבילו במקום.  

 

גם היום, הרשויות לא מנעו כניסה לחוף הבלתי מוכרז ולאזור שבו התרחש האסון. ראש המועצה האזורית עמק חפר, רני אידן, הטיל את האחריות לשלום הנופשים על האזרחים והסביר כי אין

אפשרות לשים שלטים לכל אורכו של  החוף. "בחופים המוכרזים יש שילוט וכל מי שהולך ברגל ויצא מהחוף המוכרז לכיוון נתניה רואה את השלטים שמתריעים על סכנת המפולות. לא ניתן להציב בכל מטר במצוק שלטי אזהרה".

 

לצד המתרחצים והמבלים במקום עדיין ניכרים סימנים לטרגדיה שהתחוללה בלילה. סלעים שפונו מקיר הכורכר הסמוך לכיוון המים, סימני הטרקטור על הקרקע וערימת החול שקרסה ומחצה תחתיה את הראל וצעיר נוסף, שנפצע ופונה לקבלת טיפול בבית החולים.

מטרים ספורים משם בילו בשעת צהריים עשרות צעירים, ילדים והוריהם שהגיעו לבילוי שבת בים. קריסת מצוק הכורכר, כך נראה, לא הרתיעה את מי שהגיע למקום. שתי צעירות שסיימו את שהותן במקום והחלו לטפס במצוק התלול לעבר הכביש סיפרו: "שמענו על מה שקרה ואם הגענו לים סימן שאנחנו לא מפחדות".

 

דניאלה גלאם הגיעה לחוף יחד עם בעלה ובתה בת השנתיים וחצי. הם הגיעו לחוף והתיישבו מעט הרחק יותר מהמצוק. "פה לא מסוכן", היא פסקה. "אם יושבים קרוב למצוק זה מסוכן. אבל היכן שהתמקמנו זה בטוח יותר".

  

החברים הקימו גלעד מאולתר

חברים ומכרים רבים של הראל ברלין הגיעו למקום שבו אירעה המפולת. חלקם הקימו גלעד מהאבנים שקרסו, הניחו זרי פרחים וכתבו - "מוגלי", כינויו של הראל. כמה מהם ישבו סביב הגלעד על מנת להתייחד עם זכרו.   


הגלעד להראל לצד המצוק שהתמוטט (צילום: עידו ארז)

 

מצוק הכורכר המתנוסס מעל חופי הים בשרון עמד במרכזה של בדיקה שערך בעבר מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס. אז נקבע כי הרשויות פועלות לטיפול בבעיה, אולם באין תקציב - לא ניתן להשלים את המלאכה.

 

ראש המועצה אידן הסביר כי בתחום שיפוטו יש 11 ק"מ של חוף ים, מרביתם הוכרזו כגנים לאומיים. "אין לי ספק שיש סכנה. מפלס הים עולה כל שנה במספר סנטימטרים בגלל התחממות כדור הארץ וחלקי מצוק נופלים לים. באזור שלנו הקרקע היא רכה. הגיע הזמן שהשלטון יעשה מעשה ויגן על הגבול המערבי שלנו כדי שלא נמצא את עצמנו עם מדינה צרה יותר".

 

למרות האדישות שניכרה בקרב המתרחצים, טוען ראש המועצה: "אין בעיה של מודעות לסכנה מהמצוקים בקרב הציבור. אנשים יודעים שזה מסוכן והן צריכים להיות אחראים לכך. בכל מקרה, מחר הנהלת המועצה תתכנס לדון בנושא ולבדוק מה עוד ניתן לעשות".

 

משתדל לצעוד קרוב למים

בני לוי מנתניה העיד על עצמו שלפחות עשר פעמים בשבוע הוא צועד על החוף מנתניה עד לחוף נעורים, צפונית לעיר. "אני מודע לסכנה של המפולות, אבל עכשיו אני מפחד יותר. אני משתדל לצעוד כמה שיותר קרוב למים והרחק מהמצוק, אבל יש קטעים שהמצוק נושק ממש לקו המים וזה מסוכן".

 

"יש ימים שהמים מגיעים ממש עד למצוק ואז זה יותר מסוכן כי אין שום מרחק מהמצוק והמקום היחידי שאליו ניתן לברוח זה למים, אבל הסלעים יכולים להשיג אותך", הסביר. לדברי לוי הוא רגיל ללכת לאורך שפת הים אבל לא ראה שלטים שמתריעים על הסכנה מפני מפולות.

 

סמוך למקום שבו ארעה המפולת ישבה חבורה של צעירים במרחק של כשני מטרים מהמצוק. הם כלל לא שמעו על הטרגדיה שהתרחשה במקום. לאחר שנודע להם הדבר, חלקם הביעו ביטחון וחלקם החלו לחשוב על הסכנה האורבת מהמצוק הסמוך.

 

"מאז ומתמיד אנחנו מפחדים מהמצוק אבל לא מודעים לסכנה המיידית.

לא שמענו על מה שקרה כאן בלילה וזה מפחיד. עכשיו, אחרי שהבנו שזה היה ממש קרוב אלינו - זה ממש פחד", אמרה אחת המבלות במקום. "אני מעדיפה לקום וללכת לשבת במקום אחר, הרחק מהמצוק. פעם ראשונה ואחרונה שאני יושבת צמוד למצוק. עכשיו אנחנו קמות ועוברות מקום. אם כל כך מסוכן כאן - אז למה לא שמים שלטי אזהרה?" תהתה רחלי אחראק.

 

החוף שבו קרס המצוק הוא חוף שאינו מוכרז ואין בו שירותי הצלה. למרות זאת, עשרות אנשים וילדים בילו בחוף, חלקם ישבו קרוב מאוד למצוק הכורכר שזה עתה התמוטט.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתרחצים באזור, לצד המצוק
צילום: עידו ארז
ברלין. נקבר תחת המפולת ומת
צילום: עידו ארז
מומלצים