שתף קטע נבחר
 

מחקר: נוטלים אספירין קבוע? לא בטוח שזה כדאי

רופאים רבים נוהגים להמליץ על טיפול יומי באספירין למניעת מחלות לב וכלי דם, אולם מחקר שכלל מעל 95 אלף איש קובע כי בקרב אנשים בריאים או בסיכון נמוך למחלות לב - האספירין אינו מונע תחלואה ואף מגביר את הסיכון לדימומים במערכת העיכול ובמוח

הרופא המליץ על אספירין ? כדאי לחשוב פעמיים: מחקר רחב היקף שפורסם בכתב העת היוקרתי Lancet מצא כי תרופת הפלא אינה מפחיתה את הסיכון להתקפי לב ושבץ מוחי באנשים בסיכון נמוך, ובתוך כך מגבירה את הסיכון לדימומים במערכת העיכול ובמוח.

 

לאורך השנים קיים ויכוח סביב השאלה - האם יש להמליץ על נטילה יומית של אספירין למניעת התקף לב ושבץ מוחי, גם בקרב אנשים בריאים, או כאלה בעלי סיכון נמוך למחלות. אספירין אמנם הוכיח כי הוא מפחית את הסיכון להתקף לב ושבץ מוחי בקרב חולים בסיכון גבוה, אולם הוא טומן בחובו סכנה של דימומים מסוכנים.

 

במחקר החדש, שעיבד נתונים משישה מחקרים שכללו 95 אלף איש, נמצא כי אספירין הפחית את הסיכון להתקף לב לא קטלני ב-20% בקרב אלו עם עבר של בעיות לב. עם זאת, מצא המחקר כי האספירין לא הפחית משמעותית את הסיכון אצל אנשים ללא עבר של מחלות לב וכלי דם.  


אספירין. רק בזהירות (צילום: סי.די. בנק)

 

בתוך כך, הגביר האספירין את הסיכון לדימומים פנימיים ביותר מ-30%. על בסיס הממצאים הללו, אמרו החוקרים כי אין להמליץ על שימוש באספירין על בסיס יומי בקרב אנשים בריאים. 

 

אספירין שייך לקבוצת התרופות נוגדות הדלקת שאינן סטרואידים (NSADS). הוא מורכב מחומצה אצטיל־סליצילית, שמתערבת במנגנונים שונים הקשורים בדלקת

ובקרישיות הדם. הוא משמש לשיכוך כאבים, הורדת חום, הקלת תסמיני דלקות פרקים ומניעת היווצרות קרישי דם. האספירין נמכר כמרכיב בתרופות שונות ותחת מותגים רבים שמכילים את החומר המקורי.

 

האספירין מעכב שני אנזימים: האחד נקרא Cox-1 והוא אחראי על ייצור הריר (ששמו מוצין) שמגן על דופן הקיבה. השני נקרא Cox-2 והוא מווסת חומר כימי ששמו פרוסטגלנדין, שמווסת את חום הגוף, תחושת כאב ודלקת. בשנים האחרונות נמצא שהאפקט המגן של האספירין מתבטא בשני מישורים: הוא לא רק מסייע לדילול הדם, אלא גם מפחית את התהליך הדלקתי שנוצר בכלי הדם ותורם לחסימות בהם, מה שעלול לגרום להתקף לב ולשבץ מוחי.

 

המינון שנקבע למניעת מחלות לב וכלי דם הוא 75 עד 325 מ"ג ליממה, אך כיום מקובל שהמינון האופטימלי הוא 100 מ"ג ליממה. מינון כזה נמצא בטוח, מפחית

את סכנת הדימום במערכת העיכול ומצליח למנוע ביעילות מחלות לב וכלי דם בדומה למינון הגבוה.

 

"באוכלוסיה שנמצאת בסיכון נמוך יש לשקול בקפדנות את הצורך בטיפול מונע", מסביר ד"ר אמיתי אלקיים, מומחה לרפואה פנימית מהמרכז הרפואי שיבא, "בארצות הברית נהוג לתת אספירין גם כשהסיכון נמוך, אולם לטיפול הזה יש מחיר של דימומים פנימיים מסוכנים".

 

"מהמחקר הזה צריך להסיק שלא צריך לקבל אוטומטית את המלצת הרופא לקחת אספירין", אומר ד"ר אלקיים, "גם החוקרים כאן מאוד זהירים וממליצים לשקול לגופו של חולה ולגופו של עניין. אלה שנוטלים אספירין, צריכים לשים לב לכאבי בטן, דימום ממערכת העיכול, חולשה או אנמיה ובכל מקרה כזה - לשוב מיד לבדיקת רופא".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
אספירין. לא לבריאים
צילום: אביגיל עוזי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים