יוזמה ממשלתית: "חוק הנכבה" ירוכך משמעותית
מזכיר הממשלה, בברכתו של ראש הממשלה נתניהו, יוזם שינוי במה שזכה לכינוי "חוק הנכבה", לפיו לא תאסר פעילות לציון מועד ה"חורבן" של ערביי ישראל, אך מוסד שיפיק פעילות שכזו לא יזכה לתקצוב ממשלתי. ועדת השרים תדון היום ב"חוק הנאמנות" שצפוי לעורר סערה גם כן
האם הצעת החוק שעוררה מהומה וביקורת נוקבת תיכנס לתא ההקפאה - או תרוכך באופן משמעותי ותאבד את ה"עוקץ"? מזכיר הממשלה, צבי האוזר, יוזם שינוי במה שזכה לכינוי "חוק הנכבה", כפי שהתקבל בוועדת השרים לחקיקה בשבוע שעבר ועורר את חמתם של ערביי ישראל והשמאל הישראלי. על פי יוזמתו, שזוכה לתמיכת ראש הממשלה נתניהו, יחוקק חוק שיאפשר את ציון יום הנכבה, אך ימנע מימון ממשלתי מעידוד פעולות שכאלה. זאת, במקום עונש של שלוש שנות מאסר שנקבע בהצעה המקורית.
עקב התפתחות אחרונה זאת, הוחלט במזכירות הממשלה
שלא להעלות לדיון במליאת הממשלה היום (א') את הערר שהוגש על ידי חמישה שרים על חוק הנכבה שאושר בשבוע שעבר בוועדת השרים לחקיקה.
בהצבעה שנערכה בוועדה התנגדו להצעת החוק השרים מיכאל איתן ויצחק הרצוג, השר משולם נהרי נמנע ושמונה שרים תמכו - בהם שר המשפטים יעקב נאמן, שר החינוך גדעון סער, השר לבטחון פנים יצחק אהרונוביץ', השר להגנת הסביבה גלעד ארדן, שר ההסברה והתפוצות יולי אדלשטיין, שרת הקליטה סופה לנדבר, שר התקשורת משה כחלון ושר התיירות סטס מיסז'ניקוב.
מזכיר הממשלה האוזר, שקיבל את ברכתם של השרים המערערים וגם שרים אחרים משמאל ומימין, העביר את הצעתו החדשה לבדיקה משפטית. אם הצעתו החדשה תאושר משפטית, היא תועבר להמשך החקיקה או לחקיקה מחדש של חוק הנכבה המתוקן.
ביסוד הרעיון, הבהירו גורמים בכירים המעורבים במהלך שמעקר את תסיסת ערביי ישראל והשמאל - ביטול הפגיעה בזכות הביטוי של ערביי ישראל במדינה דמוקרטית. עם זאת, ההסדר החדש יאפשר לממשלה למנוע בדרכים שונות את מימון ציון יום הנכבה, אם בהעברת כספים לרשויות מקומיות שיפיקו אירועים מעין אלה, ואם במניעת הקלות מס מעמותות ערביות שכחלק מפעילותן - מציינות את הנכבה הפלסטינית. הצעדים הכלכליים יעשו כנגד גורמים שיהיו מעורבים בציון הנכבה, אם במישרין ואם בעקיפין.
המחלוקת הבאה - חוק הנאמנות
בינתיים, לאור סיכול ה"מוקש" הזה - נראה כי מונחת לפתחה של ועדת השרים הסערה הבאה. חברי הוועדה ידונו היום בהצעה לתיקון חוק האזרחות, שתחייב הצהרת אמונים למדינה כתנאי לקבלת אזרחות. חבר הוועדה, שר הרווחה והשירותים החברתיים, יצחק הרצוג, הודיע שיתנגד לקידום החוק.
"אתנגד להצעת חוק זאת ובמידה וחוק זה יאושר בוועדת שרים - אגיש ערר למליאת הממשלה כדי לטרפד העברתו של החוק המקפח את זכויותיהם הלגיטימיות של ערביי ישראל אזרחי המדינה", אמר הרצוג. כפי שהתרחש בהצבעה בוועדת השרים על חוק איסור הנכבה - צפויים נציגי היועץ המשפטי לממשלה להביע את התנגדותם למהלך.
ועדת השרים לחקיקה צפויה לדון בחוק הנאמנות בישיבתה אחרי הצהריים.
התיקון לחוק קובע כי "המבקש אזרחות יחויב בהצהרה לפיה הוא מתחייב להיות נאמן למדינת ישראל כמדינה יהודית, ציונית ודמוקרטית, לסמליה ולערכיה ולשרת את המדינה, ככל שיידרש בשירות צבאי או בשירות חלופי".
שתי הצעות החוק המדוברות עוררו סערת רגשות עזה בקרב ערביי ישראל, וחברי הכנסת מהעבודה ומהצד השמאלי של המפה הפוליטית מתנגדים להן. ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל אף הודיעה במוצאי שבת, שקבלת חוקים אלה פירושה "הכרזת מלחמה".