Google Wave - העתיד של המייל?
מי שחשב שלגוגל כבר אין איך להפתיע, יופתע: החברה חשפה בסוף השבוע תוכנה חדשה בפיתוח, שתרכז מייל, מסרים מידיים, מסמכים ושירותים חברתיים אחרים תחת קורת גג אחת
בכנס שנערך לאחרונה בסן-פרנסיסקו גוגל חשפה כי צוות מהנדסים (לא בהכרח מהנדסים בהכשרתם - בגוגל, הכינוי הזה מוצמד גם למתכנתים, מפתחים ועובדים אחרים) עמל
על פיתוח פרוייקט Wave בשנים האחרונות. כעת נפתחה הגישה לפרוטוקול של Wave למפתחים חובבים, שיכולים להשתמש בממשק כדי לעצב לו כלים ואפליקציות שונות. ההשקה הרשמית צפוייה מאוחר יותר השנה, מסרה גוגל.
כשהאחים המפתחים ינס ולארס רסמוסן הגו את הרעיון של Google Wave ב-2004 והציגו אותו בפני סרגיי ברין, אחד ממייסדי מותג העל גוגל, ברין הביע ספקות, אך נתן אור ירוק לפרוייקט בכל מקרה. יש שרואים ברעיון הזה דמיון לחזון סביבת העבודה השיתופית של מיקרוסופט, SharePoint, שריי אוזי (ארכיטקט התוכנה הראשי של מיקרוסופט) קידם.
אז מהו בעצם Google Wave? קשה להגדיר במשפט אחד, וייתכן כי זה יהיה חיסרון של השירות בעתיד. סגן הנשיא ויק גנדרוטה אמר במצגת כי מדובר ב"כלי לתקשורת אישית ושיתופי פעולה מקוונים". אם מתאמצים, מאחורי הניסוח הערטילאי משהו הזה מסתתר מעין שירות-גג שיאכלס רבים מהטרנדים הבולטים שזכו להצלחה ברשת בשנים האחרונות.
בבסיס עומד שירות מייל המשלב עריכת מסמכים, שליחת מיילים, צ'יטוט במסרים מידיים, חיפוש בזמן אמת, ניהול אירועים ועוד. מאחורי הפיתוח עומדים אותם האנשים שעיצבו את Google Maps, שירות מצליח אחר של החברה.
לצ'וטט, לכתוב מיילים, לערוך ולתרגם בזמן אמת
מה בדיוק אפשר לעשות עם Wave? במצגת אפשר לראות ממשק מייל חכם שכולל השלמה אוטומטית של כינויים ושמות, בודק איות משופר ותצוגה בזמן הקלדה של תוכן ההודעות בשיחה (ניתן לקרוא משפט תוך כדי שהכותב מקליד אותו - תכונה אופציונלית). כל פעילות ב-Wave מסווגת כ"גל", פריט ברשימה שניתן להזמין אליו חברים לשיתוף המידע או לעריכה שלו, באופן דומה לוויקיפדיה. בין סוגי הפריטים שניתן לשתף אפשר למנות לא רק מיילים ומסמכי טקסט, אלא גם משחקים, סקרים וכדומה.
Google Wave (צילום מסך)
בעתיד ניתן יהיה להציג דרך Wave מידע משירותים חיצוניים ברשת, באופן הדומה ל-RSS, כך שמשתמשי Wave לא יצטרכו לעזוב את השירותים המוכרים כדי להגר. משתמשי טלפונים סלולרים המריצים את מערכת ההפעלה Android של גוגל, או משתמשי iPhone, יהנו מגירסאות סלולריות של Google Wave.
נשמע מסורבל אמנם, אך השירות עשוי להתאים לחברות שמחפשות ממשק המשלב את הפעולות הנפוצות שעובדים בצוותים צריכים לבצע על בסיס קבוע. הפעלת מייל נפרד, תוכנת מסרים מידיים נפרדת, עורך טקסט ויומנים אינה קלה כמו ריכוז כל הכלים במקום אחד, ללא צורך בסינכרון ידני בין הפעולות והמידע שבהם. האלמנטים המרכיבים את Wave הם גירסאות רזות וחכמות של שירותים קיימים כמו Google Docs, Google Talk ו-Gmail, אך כעת הם משתפים פעולה טוב יותר זה עם זה. את הגלים שיצרה קבוצת המשתמשים ניתן לשבץ בבלוגים או באתרים חיצוניים. מצטרף חדש התווסף לגל? הוא יכול ללחוץ על כפתור שמעדכן אותו בפריטים הקודמים שנרשמו בו.
שפה משלהם
בדומה ל-Twitter, יוצרי Wave הגו מעין שפה פנימית לאלמנטים בשירות. Wave הוא שיחה אחת, Wavelet זה קטע משיחה, Blip היא הודעה בודדת ו-Gadget היא אפליקציה כלשהי, שנבנית באמצעות מערכת OpenSocial של גוגל ומשובצת בשירות.
"ל-Google Wave יש סלנג משלו, וחייבים ללמוד את ההגדרות אם רוצים להבין את פלטפורמת התקשורת החדשה הזו", כתב סופר המד"ב ברוס סטרלינג. הסירבול הזה עלול להכביד על מי שסתם רוצה לפטפט במייל או לערוך מסמכים, והיו מי שהשוו את צילומי המסך העמוסים של Wave ליישומי ה-Web 2.0 (הפחות מצליחים, בדרך-כלל) של מיקרוסופט.
בשלב ראשון, גוגל הציגה את המוצר העדיין נא בפני מפתחים, כותבי בלוגים משפיעים ושער מעצבי דעת קהל, שסיפקו בתמורה תגובה מעורבות. האינטרס של גוגל לעשות זאת ברור: כדי ליצור את הפרוטוקול, לצבור קהילת משתמשים נאמנים ולקבל סיוע בפיתוח, היא צריכה את עזרתם של הגולשים. מועד ההשקה המדוייק עדיין לא נקבע, ואפשר רק לתהות - האם Wave יחולל שינוי בהרגלי הגלישה של רובנו, כפי שקרה אחרי השקת Gmail, או שייעלם מהשטח כמו Google Base המבולבל?
Google Wave (צילום מסך)