סקר: רוב הטורקים לא מעוניינים לגור ליד יהודים
אוניברסיטה טורקית ערכה סקר לבדיקות הסובלנות כלפי אנשים המנהלים אורח חיים מגוון. הממצאים מדאיגים: 64 אחוזים לא היו רוצים שכנים יהודים, 52 אחוזים לא רוצים לגור ליד נוצרים
טורקים רבים נהנים מהכסף שמביאים עמם תיירים ישראלים, אך רק מעטים מביניהם היו רוצים ביהודים כשכנים - כך עולה מסקר שפורסם היום (א') בעיתון הטורקי "מילייט", לפיו טורקים רבים בעלי סובלנות נמוכה למדי כלפי אורח חיים שונה משלהם.
לפי הסקר, שערכה אוניברסיטת בנצ'סהיר באיסטנבול, 64 אחוזים מהנשאלים אמרו שאינם רוצים בשכנים יהודים. עוד עולה מהסקר, שנועד למדוד את רמת הגזענות והקיצוניות במדינה המוסלמית בעלת החוקה החילונית, ששלושה מכל ארבעה טורקים לא היו רוצים לחיות ליד אתאיסט או אדם שנוהג לשתות משקאות אלכוהוליים.
לפי המחקר, ישראל היא המדינה הזרה הכי פחות פופולרית מבחינת הטורקים, ורק אחרי ארמניה וארה"ב. ישראל נתפשת כגורם שאחראי לחלק ניכר מבעיות העולם, ורק אחרי ארה"ב והאיחוד האירופי. עם זאת, 69 אחוזים אמרו כי הם רואים בקיצוניות הדתית איום על טורקיה.
מהסקר עולה כי 52 אחוזים מהנשאלים לא היו רוצים בשכנים נוצרים. 67 אחוזים לא מעוניינים להתגורר ליד זוג לא נשוי ו-43 אחוזים לא היו רוצים לחיות ליד שכנים אמריקנים. הסקר נערך בקרב 1,715 נשאלים מ-34 ערים שנבחרו באקראי בין 12 באפריל ו-3 במאי.
תומכים בהצטרפות לאיחוד האירופי
עוד עולה מהסקר שרוב הטורקים תומכים בשאיפת ממשלתם להצטרף לאיחוד האירופי, אך רובם סבורים שהגוש הכחול מונע מדעות קדומות כלפי טורקיה משום שהיא מדינה מוסלמית. שלושה מכל ארבעה טורקים סבורים שהאיחוד האירפי מנסה לפלג את טורקיה ו-81 אחוזים סבורים כי מטרת הגוש להפיץ נצרות.
למרות זאת, 57 אחוזים רוצים שארצם תהיה חברה מלאה באיחוד האירופי. אחדמ כל ארבעה טורקים סבור שארצו היא כבר חברה מלאה באיחוד האירופי או אינו מודע למעמדה בפועל. טורקיה אמנם הגישה מועמדות לחברות, אך הדרך עד קבלתה עוד ארוכה מאוד.
רק לפני כמה ימים גזר בית משפט בטורקיה חמישה חודשי מאסר על אדם שתלה בכניסה למשרדו שלט שבו אסר כניסת יהודים וארמנים. האיש הורשע בעבירות של "העלבת מגזרים שונים באוכלוסייה". המקרה אירע בינואר האחרון, על רקע המחאה החריפה שהתחוללה בטורקיה בעקבות מבצע "עופרת יצוקה" של צה"ל ברצועת עזה.
ראש הממשלה הטורקי, רג'פ טאיפ ארדואן, שלהב את ההמונים באותה התקופה כשירד מהבמה בהפגנתיות במהלך דיון בוועידת דאבוס בשווייץ, בעקבות ויכוח עם הנשיא שמעון פרס. עם נחיתתו בטורקיה, התקבל ארדואן בתשואות על-ידי ההמונים ששיבחו אותו על העמדה הפרו-פלסטינית. עוד במהלך המבצע הוא הביע עמדה נחרצת נגד ישראל ואף קרא לסלקה מהאו"ם.