ברק: "ברצועת עזה אין מצוקה ואין רעב"
הממשלה דנה במצב ברצועת עזה ושמעה סקירה מראש השב"כ דיסקין, שהסביר כי חמאס מעדיף כיום למנוע ירי רקטות - אך מנסה לפגוע באזורי הגדר. ומה עם הפתח? "נראה שהם לא רוצים פיוס"
מה קורה בימים אלו ברצועת עזה? שר הביטחון, אהוד ברק, אמר היום (א') בישיבת הממשלה השבועית שעסקה במצב ברצועת עזה ש"אין ברצועה מצוקה ואין רעב". לדבריו, לרצועה עוברת בימים אלה אפילו יותר אספקה מאשר בתקופה של פני מבצע עופרת יצוקה. "מה שלא עובר זה רשימה של מוצרים רגישים יותר, וחומרים לבנייה ומיגון".
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי "יש הפסקת אש לא מוחלטת ושבירה מאוד בעזה. כאשר החמאס ממשיך להעביר את מה שהם מעבירים דרך המנהרות".
"אנו בוחנים את הבקשות להקלות במעברים לצד סוגיית ההרתעה", הוסיף נתניהו. "צריכים למצוא איזון בין הקלה על האוכלוסייה לבין הקלה על החמאס להתחמש בנשק נוסף".
פיגועים בגדר, במקום ירי רקטות
ראש השב"כ יובל דיסקין הציג בישיבה היום את הסקירה הראשונה שלו בפני ממשלת נתניהו, ואמר כי בתקופה האחרונה חלה ירידה בכמות הפיגועים מרצועת עזה לעומת התקופה שלאחר עופרת יצוקה. לדבריו, נרשמה ירידה בירי הרקטי, אך לצד זאת גבר המאמץ להוציא לפועל פיגועים בציר המקיף את הרצועה, בצורת הנחת מטענים.
במקביל, הוסיף דיסקין, "בתוך עזה נמשכת בניית הכוח של החמאס, גם בהגדלת טווח הרקטות והברחת רקטות איכותיות יותר. הם משפרים את היכולות נגד מטוסים ונגד טנקים, ומרחיבים מנהרות למגננה ולמתקפה".
"לחמאס יש אינטרס לשמור על השקט", אמר ראש השב"כ. "לכן הארגון עצמו מבצע אכיפה נגד ירי תלול מסלול. יש דוגמאות למעצר פעילים שביצעו ירי. לעומת זאת, על פעילות ליד הגדר - החמאס מגיבה בירי הפצמ"רים. הוצאת פעולות אל מחוץ למעטפת רצועת עזה, באמצעות ירי רקטי, עלול לגרום להם נזק - ולכן הם פועלים על גבול המעטפת".
לדבריו, מצרים ממשיכה בפעילותה לסיכול ההברחות לרצועה, ואכן חלה ירידה בהיקפן. המצרים אף עצרו לדבריו מספר קצינים שהיו מעורבים בהברחות. "עם זאת", הדגיש, "ההברחות נמשכות, ועדיין לא התגברו על המוטיבציה להבריח".
דיסקין סקר גם את המצב הפנימי בחמאס, וציין כי קיים מתח בין ההנהגה המדינית להנהגה הצבאית, שמעוניינת בהתעצמות ובמקסום מספר האסירים שישוחרר בעסקת שליט. ההנהגה בדמשק תומכת בהנהגה הצבאית ולא במדינית.
בעניין יחסי פתח וחמאס, אמר דיסקין כי ההסכמות שהושגו בסבב השיחות החמישי במצרים, הן חלקיות בלבד, ואילו בסוגיות המרכזיות יש "פערים משמעותיים". הוא הסביר כי חמאס רוצה ועדה משותפת, ואילו הרשות רוצה ממשלת אחדות שתשלוט גם על הרצועה. "אפשר להתרשם שבפתח לא מעוניינים בפיוס", אמר.