המעי הגס: איך להתכונן לבדיקת קולונוסקופיה
1,500 מתים מדי שנה: קמפיין חדש מבקש להעלות את רמת המודעות לסרטן המעי הגס, השני בשכיחותו בקרב גברים והראשון בשכיחותו בנשים. הכל על הבדיקה מצילת החיים והדרכים להתכונן אליה
קולונוסקופיה, בדיקת המעי הגס, הפכה בשנים האחרונות לאחת הבדיקות הנפוצות ברפואה המונעת כחלק מהמאמץ לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס. סרטן זה הוא מהקטלניים ביותר – השני בשכיחותו בקרב גברים והראשון בשכיחותו בנשים. מדי שנה מאובחנים בארץ כ3,200- חולים בסרטן זה, וכ1,500- חולים מתים מהמחלה.
בעמותת שמיר, שיוצאת בימים אלה בקמפיין להעלאת המודעות לחשיבות של גילוי מוקדם של סרטן המעי הגס, מבקשים להדגיש שמדובר בסרטן בר-מניעה. הקולונוסקופיה יכולה לגלות את הפוליפים במעי שמהם עלול להתפתח גידול סרטני, ולהביא להסרתם, וכך למנוע התפתחות סרטן.
ההכנה לבדיקה אינה נעימה, אולם מומחי העמותה וד"ר ערן מעוז, מנהל מחלקה יועצת לגסטרואנטרולוגיה בשירותי בריאות כללית, מסבירים איך רצוי להתכונן לבדיקה ולהקל על ביצועה:
- ריקון המעי הגס וניקויו לפני הבדיקה חשובים ביותר – בלעדיהם אתם עלולים להידרש לבדיקה נוספת. לכן הקפידו על ביצוע הוראות ההכנה שנמסרו לכם. אל תעגלו פינות.
- התייעצו עם רופא/ת הגסטרו לגבי בחירת תרופת ההכנה: מרוקן או פיקולקס. לכל אחת יתרונות וחסרונות. ברוב מכוני הגסטרו בארץ עברו
לאחרונה לשימוש בתמיסה המבוססת על אתילן גליקול. החומר אינו גורם לתופעות לוואי, אולם טעמה של התמיסה תפל וגורם לכך שחלק מהנבדקים נכשלים בשתיית החומר ומגיעים לבדיקה כאשר המעי לא נקי מספיק, והבדיקה המתבצעת לא איכותית. חשוב לשתות את כל החומר, וכדי לשפר את הטעם מומלץ לצנן את התמיסה ולהוסיף לה מיץ לימון או משקאות ללא סוכר (כמו דיאט ספרייט.(הרחיקו את הסרטן:כך תגנו על המעי הגס שלכםיפה שיר-רזבדיקת הקולונוסקופיה השגרתית מרתיעה רבים, ואיכשהו יצא שהמעי הגס נותר זנוח בצד. התוצאה עלולה לבוא לידי ביטוי בדמות סרטן קטלני. אורח חיים בריא יעזור בהתגוננות מפני המחלה. זה מה שצריך לעשות
- נשים שמעדיפות להיבדק על ידי רופאה ולא על ידי רופא יכולות לבקש זאת. יש רופאות גסטרו כמעט בכל מכון.
- רצוי להתחיל בדיאטה נטולת סיבים יומיים לפני הבדיקה.
- 24 שעות לפני הבדיקה יש להקפיד על דיאטה של נוזלים צלולים כמו מרק צח ופירות מסוננים.
- בכל מקרה מותר ורצוי לשתות מים עד שעתיים לפני הבדיקה. שתייה משפרת את שטיפת המעי, ומעי נקי מעצים את איכות הבדיקה, שכן הוא מצמצם את הסיכוי ששאריות מזון מתעכל יסתירו את הפוליפים.
- ניתן ליטול כדורים נגד בחילה כחצי שעה לפני שתיית התמיסה, ובמקרה של חשש מפני הכנה לא מספקת להוסיף כדורים משלשלים.
- מומלץ לנבדקים הסובלים ממחלות כרוניות או נוטלים תרופות שונות להתייעץ עם הרופא לפני ביצוע הבדיקה.
- יש להגיע לבדיקה עם מלווה, מפני שאסור לנהוג אחריה עקב השפעת חומר הטשטוש. ההתאוששות נמשכת 30 עד 60 דקות, ולכן יש להתארגן לשהייה של שעתיים עד שלוש שעות במכון הגסטרו.
- אתם יכולים לשוחח עם הרופא/ה לפני הבדיקה על כמות חומר הטשטוש שתקבלו. הסקרנים יכולים לבקש להישאר ערים ולעקוב אחר הבדיקה
שלהם במסך הטלוויזיה שנמצא בחדר. אם הבדיקה תכאב, הרופא יכול להוסיף חומר מטשטש גם במהלך הבדיקה.
- במשך הבדיקה מתמלא המעי באוויר הנדחס פנימה כדי להקל על תנועת האנדוסקופ.
הרופא ישאב את חלקו לפני היציאה, והיתר ישתחרר בדרך הטבע בשעות שלאחר הבדיקה. זה קורה לכולם, ואין צורך להתבייש.
- אצל חלק ניכר מהנבדקים יסיר הרופא פוליפ אחד או יותר מתוך המעי. זה הטיפול שמונע את הסיכון להתפתחות המחלה בעתיד. כמעט כל הפוליפים שפירים, ולמרות זאת כולם נשלחים לפענוח פתולוגי. התשובות מתקבלות לאחר כשבועיים.
מידע נוסף על הבדיקה תוכלו לקבל באתר עמותת שמיר