הטרנד הלוהט: אינטרנט בזמן אמת
האינטרנט מעביר הילוך: אם עד היום צפינו וקראנו באייטמים שהועלו בעבר, שירותים חדשים כמו טוויטר ו-FriendFeed מעבירים אותנו לעדכונים בזמן אמת. מה ההבדל, מה האפשרויות הנפתחות בעקבות הטרנד ומה יהיה בעתיד?
המייצג הבולט ביותר של תופעת זמן האמת הוא טוויטר, אם כי באתר עצמו (בניגוד לתוכנות המתבססות על השירות) עדכונים חדשים לא מופיעים מיד. דוגמה טובה יותר היא הגירסה החדשה של FriendFeed, שירות ששולף עדכונים מכל הרשתות החברתיות בהן אתם משתתפים ומציג אותם באופן מרוכז המאפשר לחברים שלכם לעקוב אחריכם ביתר קלות. העדכונים האחרונים מכל האנשים שאתם עוקבים אחריהם יופיעו בראש בזמן אמת, ללא צורך ברענון הדף. אפשר להגיב לכל עדכון, לשתף אותו הלאה עם העוקבים אחריכם ועוד.
התפתחות של צורות תקשורת קיימות
מה החידוש כאן ביחס לצ'אטים או דיונים שהתקיימו ב-IRC כבר לפני שנים רבות? ראשית, כל חידוש באינטרנט לא מופיע כך סתם אלא ברוב המקרים מדובר בחידוש או שכלול של צורות תקשורת קיימות. התקשורת בזמן אמת מזכירה יותר מכל פורומים - לכל דיון יש פתיל (thread) משלו. ההבדל העיקרי הוא כי אין חלוקה בין פורומים שונים - כל העדכונים מופיעים בערוץ (feed) אחד, כאשר ניתן לבצע סינון על פי מפיץ התוכן. הבדל חשוב נוסף הוא כי הכל קורה ממש עכשיו, לנגד עיניכם, באופן המזכיר צ'אט.
אם להבדיל בין המוכר לחדש הרי זה:
- אינטרנט של "אז" - אתרי אינטרנט ייעודיים המתעדכנים באופן "סמוי" ולא מבליטים את החדש על פני הישן.
- אינטרנט בזמן אמת - ערוצי עדכון (פידים) המזרימים עדכונים מרחבי הרשת ברגע זה.
יש בזמן האמת הזה גם משהו מאוד תזזיתי, כמובן. אם תניחו עיניכם על כותרת מסוימת, סביר להניח שתוך שניות היא תרד מטה ותפנה מקום לטובת עדכונים חדשים יותר. החדש יקודש על חשבון הרלוונטיות והחשיבות. דייב וינר, אחד מחלוצי הבלוגים, צופה כי אינטרנט בזמן אמת ילבה תגובות ועדכונים חסרי מחשבה וקלי דעת, אף יותר מבעבר. חסרון משמעותי נוסף של הווב בזמן אמת - או יתרון, תלוי בנקודת ההשקפה שלכם - הוא כי יש בו כדי לרתק אתכם אל מסך המחשב באופן הדוק יותר. אם אתם צופים שיגיבו לתגובתכם תוך שניות, או אם אתם עוקבים אחר דיון מסוים שממשיך להתעדכן כל הזמן - סביר להניח שהתמכרותכם לרשת רק תלך ותגבר.
אין דרך חזרה
אם זה טוב ואם זה רע, אין כבר דרך חזרה. ה-Real Time Web נמצא בכל מקום. תוכנות Seesmic Desktop או Twhirl המציגות עדכונים מטוויטר ופייסבוק תומכות בזמן אמת.
מייסד Digg.com, קווין רוז, הכריז כי אתר החדשות החברתי יעבור לתמוך בזמן אמת.
YouTube השיקה לאחרונה תכונה ניסיונית בשם RealTime Share המוסיפה סרגל תחתון לאתר, דרכו ניתן להתעדכן מי מחבריכם באתר מחוברים כעת ובאילו סרטונים הם צופים ובעתיד, יש להניח, גם על מה הם מגיבים ופעילויות נוספות. זה עלול להיות די מביך לגלות שמי מחבריכם שכח להתנתק מהאתר (חברים לא רשומים ממשיכים להיות אנונימים, כמובן) ולגלות כי הוא צופה ב"נערות מקהלה בביקיני" (אין פורנו ממש ב-YouTube). מעבר למבוכה הקלה, התכונה החדשה עשויה לשמש חברות המפעילות ערוצים ב-YouTube כדי לעקוב אחר הצופים שלהן באופן שמעולם לא התאפשר בטלוויזיה.
Mag.Ma, שיעלה בקרוב, יציג את הסרטונים הנצפים ביותר ברשתות חברתיות בזמן אמת. הממשק החדש של פייסבוק כולל עדכונים בזמן אמת (למעט העובדה כי הממשק אינו מתרענן מעצמו כדי להציג את העדכונים החדשים). גם Google Reader, קורא ה-RSS של גוגל, תומך כבר בזמן אמת. itpints.com, מנוע חיפוש בזמן אמת, מציג תוצאות על פי התגובות והעדכונים האחרונים של אנשים ביחס למושאי החיפוש. במילים אחרות, אם תחפשו שיר של מדונה, מנוע החיפוש הזה יראה בתוצאות החיפוש את הפעילויות האחרונות של גולשים בנושא שיר זה. מנוע חיפוש מתחרה, OneRiot, הוציא תוסף חיפוש בזמן אמת ל-Internet Explorer 8.
כבר לא קוראים דפים
מאמרו של ג'ון בורתוויק, "הפצה עכשיו", צוטט בהרחבה בטקראנץ': "מטאפורה חדשה צומחת - זרמים לעומת דפים... מאז ראשית האינטרנט, לכתיבה ולקריאה ניתן כח שווה. עם זאת, במשך 15 שנים הפעילות העיקרית בה הייתה קריאת דפים. אלה מטאפורות המזכירות את האופן בו אנו מתייחסים לספרים (דפדפן, דפים, אתרים וכו'). הן סטטיות וחד כיווניות. מטאפורת הזרם שונה באופן מהותי. זרם העדכונים הוא דינמי, אינו מוגבל לדף מסוים ומתעדכן ללא הרף - בין אם אנו שותפים לדיון או בוחרים להיות צופים פסיבים בלבד".
אם בורתוויק צודק והמגמה הזו רק תלך ותתרחב, הרי זה בהכרח יבוא על חשבון הפורטלים ואתרי היעד שימשיכו להחלש בעוד מנועי חיפוש ורשתות חברתיות ילכו ויתחזקו. AOL, למשל, משלבת את זרם העדכונים שלה בכל שירות שהיא מפעילה, בין אם מדובר בדף הבית, ברשת Bebo או בשירות המסרים המידיים AIM. בורתוויק סבור כי התופעה עשויה להוליך לאינטרנט דינמית יותר גם במונחים של תנועת גולשים ברחבי הרשת: "התנועה תתרחש בהתפרצויות. אדם עשוי לפרסם קישור ברשת חברתית ושניות לאחר מכן הוא יופץ באופן ויראלי לקהלים גדלים והולכים בקצב מסחרר באופן שמזכיר התפרצות - מודל סינדיקציה חדש ובלתי נשלט".
תופעות רשת חדשות (memes) ישתכפלו ויופצו באופן מהיר יותר ובהיקפים חסרי תקדים. כיצד משווקים ומפרסמים יוכלו להרוויח מהתנועה הזו? אם היא לא תתרום תנועה לאתרים בהם יש פרסומות והצעות מסחריות - לא ברור עדיין. דבר זה ייצור ללא ספק גם כאבי רשת לארגוני זכויות יוצרים, ממשלות ותאגידים אשר לכל אחד מהם אינטרסים שונים לעצור את קצב הפצת המידע.
מותר גם לפספס
בעיה נוספת לה גורם הווב בזמן אמת היא הכבדה על עומס המידע. אם עד כה התקשיתם להתמודד עם שטף החידושים מאתרים, ניוזלטרים, RSS, רשתות חברתיות ועוד, זמן האמת הופך את האפשרות לעקוב אחר כל העדכונים האלה לכמעט בלתי אפשרית. התשובה לבעיה זו עשויה להיות מסננים חכמים וטובים יותר, שיסייעו להפחית את הרעש הלבן ולהביא אלינו רק את מה שמעניין.
עצה טובה נוספת בהקשר זה היא לא לראות את כל העדכונים האלה כתיבת דואר נכנס המלאה בהודעות. אין שום צורך או חובה לקרוא הכל - רק לצלול מדי פעם לתוך השפע הזה ולדוג מתוכו רק מה שנראה מעניין ברגע זה. אם קרה משהו דרמטי אז אין דאגה - הוא יעלה כל כך הרבה פעמים בעדכונים כך שאין שום סיכוי לפספס.
עדיפה שיחת טלפון על טלפון שבור
מדוע שזמן האמת ילך ויתפשט על חשבון צורות התקשורת האחרות המוכרות לנו באינטרנט? מסביר זאת בול בוצ'ייט, האיש שהמציא את Gmail וכיום ב-FriendFeed: זמן אמת היא צורה קלה ונוחה יותר מאחר ודיון שלם עשוי להתנהל תוך דקות ושניות. זה דומה להבדל בין שיחת טלפון לסדרה של הודעות קוליות - השיחה מתרחשת בזמן אמת ותאפשר לכם לסכם את העניין במהירות ומוקדם. מה שיפה ב-FriendFeed, בניגוד למסרים מידיים, היא כי הוא משלב גם תקשורת שאינה זמן אמת - גם אם פספסתם דיון מסוים תוכלו להצטרף אליו באיחור של שעות". כלומר, שירותים כאלה משלבים יחד את הכח של זמן האמת ביחד עם עדכונים ישנים ויוצרים ביחד אינטראקציה משמעותית יותר עבור הגולשים.
עדכונים בזמן אמת והמשך הדה-אגרגציה של הרשת מאיימים לא רק על פורטלים ואתרי יעד, אלא גם על מנועי חיפוש כמו גוגל. אם אנחנו מוזנים במידע עדכני 24 שעות ביממה וכל שאלה שנשאל תזכה למענה תוך שניות, הדבר יבוא בהכרח על חשבון מנועי חיפוש קיימים. לארי פייג', אחד ממייסדי גוגל, הודה לאחרונה כי מנוע החיפוש מפגר אחר טוויטר ורשתות חברתיות אחרות בכל הקשור לאספקת מידע בזמן אמת. אם טוויטר משקף את מצב הרשת ברגע זה, גוגל יגלה לכם מה קרה לפני כמה שעות במקרה הטוב או כמה ימים. על רקע זה רמז פייג' לאפשרות של שיתוף פעולה בין גוגל לטוויטר.
גוגל עולה על הגל
אפרופו גוגל, ההתפתחות האחרונה בתחום זמן האמת היא Google Wave, שנחשף בסוף השבוע בכנס המפתחים Google I/O של החברה. השירות, שיושק רק בעוד כמה חודשים, הוא פלטפורמה המוגדרת כחצי צ'אט-חצי מסמך. המשתמשים יכולים לכתוב מסמכים משותפים (בסגנון ויקי), להוסיף תמונות ווידאו, לשתף מקטעים עם משתמשים אחרים ועוד - הכל בזמן אמת, כמובן - כלומר, כל טקסט שיוקלד ייראה מיידית על ידי כל המשתתפים האחרים (כל משתתף יכול להזמין משתתפים אחרים).
אפשר גם להקליט את השיחה ולצפות בה בשלב מאוחר יותר. Google Wave מבוסס על פלטפורמה פתוחה, תנאי המאפשר למפתחים חיצוניים לפתח אפליקציות עבורו באמצעות API. דוגמה אחת ליישום כזה היא Twave, המשלב את טוויטר על גבי הפלטפורמה של הWave . נוסף על כך ולא פחות מעניין - ניתן לשלב מקטעים של שיחות ב-Wave בתוך שירותים אחרים כמו פוסטים בבלוגים ואחרים - במתכונת של embed.
Google Wave מעורר באז עצום ברשת ביומיים האחרונים, כאשר רבים שואלים אם זה העתיד של האינטרנט - פלטפורמה אחת של שיחות ומידע בזמן אמת, מעין טוויטר משודרג שיציע תחליף "להכל" - דואר אלקטרוני, מסרים מידיים, רשת חברתית, מסמכים ועוד. גם אם מניחים ש-90 אחוזים מההתחזיות נלהבות מדי ואין בפלטפורמה זו שום תחליף לאלה הקיימות אלא נדבך נוסף, ה-Wave בהחלט מצביע על הזרם אליו הכל הולך - רשת חברתית, מקוטעת ומבוזרת ומתנהלת בזמן אמת.