שתף קטע נבחר

מדד השחיתות: הישראלים הכי פסימיים

סקר עולמי: 86% מהציבור הישראלי לא מאמין בכלים הננקטים למאבק בשחיתות. מיהו המימסד הכי מושחת בעינכם? מה אתם חושבים על השרים והשופטים - ומה דעתכם על התקשורת?

86% מהישראלים רואים במאמצי הממשלה להילחם בשחיתות כבלתי יעילים - כך עולה מסקר שנערך בארץ ומתפרסם הבוקר (יום ד'). סקר דומה נערך ב-68 מדינות נוספות, וישראל נמצאת במקום הראשון במידת הפסימיות לגבי הצלחת המאבק בשחיתות.

 

מסקר של עמותת שקיפות בינלאומית - ישראל (שבי"ל), הסניף הישראלי של ארגון Transparency International - בו נשאלו 500 איש על דעתם לגבי השחיתות, עולה כי 40% מהישראלים רואים במפלגות הפוליטיות כמושחתות ביותר; 23% חושבים שהכנסת היא המושחתת ביותר; ואילו 19% רואים דווקא בפקידי השירות הציבורי כמושחתים ביותר. 7% סבורים שהתקשורת היא המושחתת ביותר, לעומת 6% שחושבים שהמיגזר הפרטי הוא המושחת. מערכת המשפט מדורגת אחרונה - עם 5%.

 

דירוג השחיתות, לפי הסקר (1 הכי נמוך - 5 הכי גבוה)

 

בישראל, אחוז הציבור שחושב כי מאמצי הממשלה להילחם בשחיתות אינם יעילים במיוחד, הוא הגבוה ביותר מבין כל 69 המדינות המשתתפות. כאמור, 86% מהישראלים שנשאלו בסקר חושבים כי מאמצי הממשלה להילחם בשחיתות אינם יעילים במיוחד, בעוד 13% מאמינים כי הם דווקא יעילים. לא רחוק מישראל נמצאות ליטא (84%) ויוון (76%). מנגד, בסינגפור למשל 96% מהתושבים מאמינים כי הממשלה דווקא יכולה להילחם בשחיתות וכך גם 60% מתושבי הולנד.

 

1 מ-100 מעורבים בשוחד

ויש גם נתון אופטימי יותר יחסית: רק אחוז אחד מהנשאלים דיווח כי הוא או מי מבני משפחתו היו מעורבים במתן שוחד ב-12 החודשים האחרונים.

 בארצות-הברית ובקנדה דיווחו 2% מהנשאלים בסקר כי היו מעורבים בשוחד, בלבנון המספר עולה ל-14%, בונצואלה 28% ומובילה את הרשימה ליבריה - שם 87% דיווחו שהיו מעורבים בשוחד.

 

עוד עולה מהסקר כי 72% מהנשאלים מוכנים לשלם יותר, כדי לקנות מחברה הנקייה משחיתות. על השאלה "עד כמה חמורה הבעיה של תשלום שוחד לרשויות המקרקעין בכדי להשיג החלטות רצויות", ענו 54% כי הבעיה חמורה עד חמורה ביותר. על השאלה "עד כמה חמורה הבעיה של שחיתות פוליטית בענייני מקרקעין" ענו 64% כי הבעיה חמורה עד חמורה ביותר.

 

יו"ר עמותת שבי"ל, פרופ' יוסף גרוס, אמר: "העובדה כי הציבור תופש לא רק את המפלגות הפוליטיות והכנסת כמושחתות,

 אלא גם את פקידי הציבור והמגזר העסקי, חייבת להדליק אצל כולנו נורה אדומה". מנכ"לית העמותה, גליה שגיא, הוסיפה: "בהשוואה למדדי הברומטרים בשנים קודמות, ניתן לראות כי נשמרת המגמה לראות במגזר הציבורי כמושפע ביותר על-ידי שחיתות, ולפיכך אסור לטעות ולשייך את תוצאות השנה לממשלה מסוימת או לתקופת הבחירות. מזה שנים שהציבור בישראל תופש את נבחריו כמי שחוטאים בשחיתות. ישראל חייבת לפעול להטמעת אמנת האו"ם נגד שחיתות ואמנת ה-OECD נגד תשלומי שוחד, כצעד ראשון להחזרת האמון בנבחריו". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
מוכנים לשלם יותר בשביל ניקיון
צילום: ירון ברנר
23%: הכנסת מושחתת
צילום: AFP
מומלצים