שתף קטע נבחר
 

כך כמעט טורפדה "עסקת דנקנר"

סגן המפקח על הבנקים, ביקש מהדירקטוריונים "לבחון היטב" את מינויו של ציון קינן למנכ"ל זמני. דנקנר רתח וסירב להתחיל את הישיבה לפני שישוחח עם הנגיד. לבסוף הבהיר פישר כי המתווה שסוכם מראש שריר ויציב, והעסקה יצאה לדרך. גורם בפועלים: "זו בושה שככה מתנהלים המדינה"

ההודעה העניינית שהוציא בנק הפועלים לבורסה, בה דיווח על פרישתו של יו"ר הבנק, דני דנקנר, לא חשפה אפילו טפח מהדרמה הסוערת שקדמה לישיבת הדירקטוריון שנערכה שלשום (ב'), בה אושר מתווה הפרישה.

 

לדברי נוכחים בישיבה, דירקטורים חיצוניים בבנק סיפרו להם כי ביום ראשון בלילה – ערב כינוס הדירקטוריון – התקשר אליהם בכיר בפיקוח על הבנקים בבנק ישראל ודן איתם בפרטי המתווה, מהלך שכמעט והוביל לפיצוץ העסקה שנרקמה בעמל רב בין בנק ישראל לבין בנק הפועלים.

 

בנק ישראל מול הפועלים - התפתחויות אחרונות:

  

תחילתה של הדרמה האחרונה ביום שני בבוקר. לדברי נוכחים בישיבת הדירקטוריון, חלק מהדירקטורים החיצוניים בבנק הפועלים סיפרו כי ערב קודם, בשעות הלילה, קיבלו שיחת טלפון מפתיעה מחנוך לנדאו, סגנו של המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו.

 

לדבריהם, לנדאו פרש בפני הדירקטורים את מתווה הפרישה שסוכם, שאת פרטיו לא ידעו עד אז, ואז הפנה את תשומת לבם לסעיף הנוגע לסיום המהיר של תפקידו של צבי זיו ולמינויו של ציון קינן לממלא-מקום המנכ"ל. לנדאו הציע לדירקטורים להפנות תשומת לב מיוחדת ולהפעיל "שיקול דעת" בנושא זה.

 

לדברי נוכחים בישיבה, הדירקטורים סיפרו שהתרשמו מדבריו של לנדאו כי הוא ממליץ להם שלא לאשר את הסעיף הזה, ולהאריך את מועד כהונתו של זיו.

 

למחרת התקשר אחד מאותם דירקטורים חיצוניים בחזרה ללנדאו, והציע לו לערוך את אותן שיחות גם עם שאר הדירקטורים בבנק ועם יו"ר הדירקטוריון עצמו, דני דנקנר – אך נתקל, לדברי גורם המקורב לפרשה, בתגובה שלילית.

 

דקות ספורות לפני מועד תחילתה של ישיבת הדירקטוריון בבנק הפועלים נודע לדנקנר על השיחות בין לנדאו לדירקטורים. "דנקנר רתח מזעם והודיע שהוא לא מוכן להתחיל את הישיבה", מספר מקורב לפרשה, "הוא התקשר ליועצת המשפטית של בנק ישראל, טידה שמיר, צרח עליה ודרש לדעת מה לעזאזל קורה פה – ואם לפיקוח על הבנקים יש השגות חדשות על המתווה שסוכם. הוא דורש לדעת על כך מיד, לפני שהוא מעלה את המתווה לאישור הדירקטוריון". שמיר השיבה לדנקנר כי תבדוק את הנושא, וחזרה אליו לאחר דקות ספורות כשהיא מודיעה לו שאין שום שינוי בעמדת בנק ישראל.

 

דנקנר הזועם לא הסתפק בתשובתה של שמיר, ודרש לקבל הבהרות מנגיד בנק ישראל, סטנלי פישר.

 

"זה היה פשוט הזוי", מתאר גורם שנכח בישיבה, "לא יכולנו להאמין למשמע אוזנינו. זו בושה שככה מתנהלים במדינה הזאת, שברגע האחרון מנסים לדחוף איזו עז למתווה שסוכם. דבר אחד היה ברור: או שמאשרים את המתווה המלא, כפי שסוכם – או שום דבר. דני לא היה מסכים לשינוי של הרגע האחרון, הוא השתולל מזה".

 

כעבור כחצי שעה התקשר פישר לדנקנר, ושמע ממנו את הסיפור המלא. פישר ביקש מדנקנר להודיע לדירקטורים כי אין שום שינוי במתווה שסוכם, וכי הוא ובנק ישראל סומכים עליו את ידיהם והוא מקובל עליהם לחלוטין. רק אז הסכים דנקנר לנהל את הישיבה – שנמשכה שעות ארוכות – ובסופה אושר המתווה וסוכם על מהלך הפרישה של דנקנר, כולל פרישתו של צבי זיו תוך עשרה ימים ומינויו של ציון קינן לממלא מקומו, עד לסיום עבודתה של ועדת האיתור ומינוי מנכ"ל קבוע.

 

בבנק הפועלים סירבו להגיב לידיעה. מבנק ישראל נמסר בתגובה: "לבנק ישראל אין ולא הייתה שום כוונה להתערב בשיקול דעתם של חברי דירקטוריון בנק הפועלים. בנק ישראל מצטער על כל ניסיון להמשיך ולנהל את הנושא בצורה פומבית, שמזיקה לבנק הפועלים ולעומדים בראשו".

 

הכתבה המלאה התפרסמה במוסף "ממון" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צבי זיו (מימין), שרי אריסון ודני דנקנר
צילום: סיון פרג'
מומלצים