מתנחלים על המחסומים: ברק משחק ברולטה
אחרי הסרת שני מחסומים ברמאללה - שלטענת הפלסטינים לא מקלה עליהם משמעותית - ביהודה ושומרון מוחים. בעוד שוטרים ממשיכים לרדוף אחר תוספת של מבנים בודדים במאחזים, המתיישבים מבטיחים "מהלומה של בנייה חדשה"
בעוד שר הביטחון ממשיך בפגישותיו בוושינגטון עם הממשל שדורש הקפאה מוחלטת של התנחלויות, נמשך המרדף אחר מבנים בודדים במאחזים הבלתי חוקיים. בצהריים (יום ד') באו כוחות הביטחון - בסיוע המנהל האזרחי - לפנות שלושה מבנים מרמת מגרון שבבנימין, ששימשו למגורים ושירותים.
מוקדם יותר נהרסו שני מבנים מאולתרים וכן יציקת בטון במעוז אסתר, מאחז הסמוך לכוכב השחר בבנימין. אחד המבנים שימש למגורים, והשני כבית כנסת. במקום היו חמישה בני נוער ואשה, שכוחות הביטחון הורו להם לעזוב.
הפינוי במיגרון, היום (צילום: AFP)
גורמים במנהל האזרחי אמרו ל-ynet כי ההריסה בוצעה בין היתר בגלל כוונתם של 150 פעילי ימין להרחיב מחר את הבנייה במעוז אסתר - במקביל לנאומו של נשיא ארצות הברית ברק אובמה במצרים.
תושבי המאחז טענו ש"עקב הגירוש" יקיימו מחר הכנסת ספר תורה במסגרת חיזוק הבנייה במקום. מתנועת "נאמני ארץ ישראל" נמסר כי "עקב המשך ההרס והחורבן והגירוש שהתבצע במעוז אסתר, תונחת בימים הקרובים מהלומה של בנייה והקמת מאחזים חדשים ברחבי יהודה ושומרון. הניסיונות לבלום תהליך זה סופם שייכשלו".
"צה"ל מתנהג כמו במדינה טוטליטרית"
במקביל, הודיע צה"ל על הקלות לאוכלוסייה הפלסטינית והסרת מחסומים באזור רמאללה, ועורר את זעם המתנחלים. "שר הביטחון ברק ממשיך במדיניות הרולטה בחיי המתיישבים היהודים", נמסר מוועד מתיישבי בנימין. "חבל שנתניהו ממשיך לעצום את עיניו למדיניות השמאל הקיצוני שמנהיג ברק בגדה המערבית".
הפלסטינים לא מתרגשים מהצעדים, ומסבירים שאלו אינם משמעותיים לחיי היום-יום של רבים: מחסום רימונים שהוסר רק מפריד בין כמה כפרים קטנים, וגם מחסום עטרה לא חסם דרכי יציאה או כניסה לרמאללה וסביבתה.
גורם ביטחוני פלסטיני אמר ל-ynet שההקלה מתבטאת בעיקר בפחות בזבוז זמן - בכך שהחיילים כבר לא יבקשו תעודות זהות ולא ישתררו תורים ארוכים במקום.
צעד נוסף שעורר היום הדים היה הצו שהוציא אלוף פיקוד המרכז, גדי שמני, האוסר על כניסה למתחמי בידוק במחסומים סביב לשכם. בארגוני זכויות האדם זעמו ופרסמו תגובה מאוחדת לפיה "צה"ל עושה שימוש לרעה באצטלה הביטחונית על מנת להרחיק מעצמו את עול הביקורת. פעילותם של 'מחסום ווטש' וארגוני זכויות אדם אחרים חיונית לחשיפה ודיווח על הפרות של זכויות האדם מצד הצבא ולמניעת אלימות; רק במדינות טוטליטריות הצבא מונע מארגוני זכויות אדם להיות נוכחים באזורי חיכוך עם אזרחים".