ברק לאמריקנים: לא נקיים דברים לא הגיוניים
שר הביטחון התייחס בתדריך בוושינגטון לדרישה להקפיא את הבנייה בהתנחלויות: "צריך התנהלות הוגנת, להיות מחובר לחיים". לדבריו, אמר לאמריקנים כי יש למתן את ההתבטאויות כדי לדבר על מהות הדברים
שר הביטחון, אהוד ברק, המקיים סבב פגישות עם צמרת הממשל האמריקני, אמר להם אחר הצהריים (יום ד') שצריך "להוריד את הווליום" של ההתבטאויות, התדרוכים וההדלפות כדי שאפשר יהיה לדבר על מהות. "השיח הפומבי צריך להיות מכובד", הוא הוסיף. גם האמריקנים מצידם קבלו על ההדלפות של בכירים ישראלים לתקשורת.
ברק יצא מפגישותיו עם נשיא ארצות-הברית ברק אובמה, היועץ לביטחון לאומי ג'ים ג'ונס והשליח המיוחד למזרח התיכון ג'ורג' מיטשל בתחושה שיש מחלוקת, אבל ניתן לפתור אותן. בתדרוך שקיים לאחר פגישותיו לעיתונאים ישראלים, הביע שר הביטחון אופטימיות, שניתן להתגבר על המחלוקות בין ישראל וארצות-הברית סביב נושא ההתנחלויות.
ברק הבהיר לאמריקנים שהדרישה שלהם להפסקה מוחלטת של הפעילות בהתנחלויות אינה הגיונית. "אי אפשר להפסיק בנייה קיימת. אין לנו כל כוונה לבניה חדשה ולהרחבה", הוא הבהיר. "צריך שתהיה התנהלות בצורה הוגנת, צריך להיות מחובר לחיים, אי אפשר לצפות שדברים לא הגיוניים יתקיימו".
שר הביטחון אמר לאמריקנים שישראל תומכת בחזון הנשיא אובמה להסכם אזורי רחב, תוך דגש על הפלסטינים. "לא הכל מוסכם, יש שיח והם מחפשים דרך נכונה לגבש תמיכה ישראלית להנעת תהליך שלום, תוך שמירת האינטרסים החיוניים של ישראל".
הוא גם התייחס בדבריו גם למאחזים ולהקלות לפלסטינים. "אנחנו לא מסכימים עם האמריקנים על כל דבר. הודענו שאנחנו מקבלים את ההסכמים הקודמים ואנחנו מקדמים בברכה את יוזמת אובמה לשלום אזורי. נסייע בכל דבר נוסף, כמו פתיחת מחסומים תוך לקיחת סיכונים. בנוגע לפינוי מאחזים - יקח זמן ללבן את זה עם האמריקנים, אבל אני יוצא מהשיחות יותר אופטימי".
ברק הוסיף כי התרשם מהפגישות בוושינגטון שארצות-הברית מחוייבת לבטחון ישראל וליתרון האיכותי שלה. "צריך לשלב ידיים בתהליך המדיני אבל זה לא יהיה נטול מחלוקות. אנחנו נפעל לצמצם אותן". ברק ציין כי זה דבר טבעי שיש מחלוקת.
בתגובה לראיון של בכיר הממשל לשעבר אהרון מילר ל-ynet אמר שר הביטחון כי לא זיהה בביקוריו בוושינגטון רצון אמריקני להביא להפלת ממשלת נתניהו. הוא גם התייחס לדבריו של ליברמן במוסקבה, לפיהם ישראל לא תתקוף את איראן. "ישראל אינה מורידה שום אופציה מהשולחן", אמר שר הביטחון. בנושא האיראני הדגיש עוד ברק, כי בעקבות הפגישה שלו עם אובמה הוא הבין שלא נדרשים יותר מכמה חודשים כדי להגיע למסקנה אם יש טעם לניסיון הידברות עם איראן.
פגישה מפתיעה עם אובמה
בביקורו של ברק בארה"ב הוא מנסה לשמש מעין גשר בין מפלגות הימין בממשלת נתניהו לממשל האמריקני, כדי למצוא את ההבנות המשותפות עם וושינגטון. היום נפגש ברק עם סגן הנשיא, ג'ו ביידן ומחר הוא יגיע לפנטגון לפגישה עם שר ההגנה, רוברט גייטס. אתמול הוא נועד עם הנשיא האמריקני ברק אובמה, שהצטרף במפתיע לפגישתו עם היועץ האמריקני לביטחון לאומי, ג'ים ג'ונס.
הצטרפותו של הנשיא לפגישה נועדה ככל הנראה לרכך את הרושם המצטייר לאחרונה על משבר בין וושינגטון לירושלים. ברק ואובמה, ששהו ביחד בחדר כרבע שעה,
דנו בין היתר בנושא שמהווה את לב המחלוקת - הדרישה להקפאה מוחלטת של הבנייה בהתנחלויות. שר הביטחון הציג את עמדתה של ירושלים, לפיה ישראל מוכנה להסיר 22 מאחזים בלתי-חוקיים מתוך 26, שהוקמו לאחר מרס 2001.
במהלך הפגישה אמר ברק לג'ונס בין היתר: "לפנינו אתגרים והזדמנויות משמעותיים, ויש למצות את ההתמודדות והטיפול בשניהם". הוא הוסיף כי "האינטימיות, גילוי הלב ושותפות האינטרסים עם ארה"ב - הם אבן יסוד במדיניותה של ישראל, הן לגבי איומים והן לגבי עשיית שלום".