דריכות בירושלים: חשש מהשלכות נאום אובמה
העולם המוסלמי יטה אוזן לנאום הפיוס ההיסטורי שישמיע בצהריים הנשיא האמריקני בקהיר. בירושלים, שעליה דילג אובמה במסעו באזור, מצפים "בדריכות ובמבוכה לנאום". בטיוטת הנאום שתלוטש עד הרגע האחרון נכתב: "ארה"ב לבדה לא תוכל להשיג שלום - היא זקוקה לשותפים ובני ברית במזרח התיכון"
"אנחנו המנהיגים מחויבים לעצמאותם וביטחונם של העם הישראלי והעם הפלסטיני וביחד עם שותפינו באזור נביא להם שלום אמת". נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, יפתח היום (ה') דף חדש עם העולם הערבי בנאום היסטורי שיישא באוניברסיטת קהיר. בעוד שפעילי הימין הקיצוני בישראל החריפו את המאבק בדרישת הממשל להקפיא את הבנייה בהתנחלויות, יפנה אובמה למיליארד וחצי זוגות אוזניים בעולם המוסלמי וידבר על ערכים משותפים וכבוד הדדי.
אובמה מתפייס עם העולם המוסלמי:
- נשיא ארה"ב בריאד: נפעם מחוכמתו של המלך
- ברק לאמריקנים: לא נקיים דברים לא הגיוניים
- הסיקור הערבי: מחכים לאובמה כאילו הוא המשיח
- פרס: ביקור אובמה במזה"ת - הזדמנות ייחודית
בטיוטת הנאום של נשיא המעצמה, ששוחררה לפרסום מהבית הלבן לתקשורת במצרים, נכתב עוד: "עתיד ילדינו תלוי ביכולתנו לייצר אופק חדש למען השלום. השלום הוא משאת הלב של כל תושבי האזור". עם זאת, צפוי אובמה להבהיר כי "ארה"ב לבדה לא תוכל להשיג שלום - היא זקוקה לשותפים ובני ברית במזרח התיכון".
בישראל מצפים לנאום בדריכות ובחשש מסוים, ומקווים כי ההזדמנות לפיוס עם העולם הערבי והמוסלמי,
לאחר השפל של עידן ג'ורג' בוש, לא תבוא על חשבון היחסים עם ישראל. גורם בכיר במשרד החוץ אמר, כי בירושלים "מצפים בדריכות ובמבוכה לנאום", בשל החשש מההשלכות שעשויות להיות לנאום זה על היחסים עם וושינגטון ועל היחסים בין ישראל לעולם הערבי, ומשום שתוכן הנאום לא ידוע.
עם זאת, גורמים מדיניים בכירים אמרו כי למרות הדריכות, ההערכה היא שהנאום לא יביא למפנה דרמטי במדיניות ארצות הברית במזרח התיכון. להערכתם, הנאום יאותת למתונים בעולם הערבי שוושינגטון מתכוונת לחבק את אלה שיצעדו בדרכה שלה. לדבריהם, מדובר בנאום שנועד כנראה לשפר את הקלפים שבידי ארצות הברית מול העולם הערבי.
רוב שרי ממשלת ישראל, לרבות ראש הממשלה, נמנעים מהצהרות לקראת הנאום. החשש נובע מאפשרות להסלמה ביחסים המתוחים גם כך בימים אלה בין וושינגטון לירושלים, על רקע התביעה להכרה בנוסחת שתי המדינות לשני העמים והקפאת ההתנחלויות. "למרות ההתנהלות הקשוחה של אובמה, התובע פשרות נוספות דווקא מישראל שכבר נתנה המון, הרי שאין טעם לדרדר עוד את היחסים", אמר אחד השרים.
מטיוטת הנאום עולה עוד כי הנשיא אמור לדבר על הטרור האיסלאמי הפוגע במערב, אך גם במוסלמים עצמם. "אנחנו כמוכם חולמים יום ולילה על שינוי ועל דרך חדשה, לבנות יחד עולם שבו גם לנו וגם לכם יהיה ביטחון ושום צד לא יאיים וינסה לפגוע בצד האחר. הטרור הקיצוני שמדיר שינה מעינינו, חייב להטריד גם את שנתכם. מה שפוגע בנו - פוגע גם בכם. מה שמשפיע עלינו - משפיע גם עליכם".
"אובמה יציג דרך, לא תוכנית מפורטת"
הנשיא אובמה מתכוון לעבוד עד לרגע האחרון על ליטוש הנאום. כותב הנאומים לנושאי חוץ של הנשיא, בן רודס, אמר בשיחה עם הכתבים הנלווים לאובמה, כי "הנשיא עדיין עובד על הנוסח הסופי של הנאום. הוא נוטה לעבוד על זה עד הרגע האחרון". הבית הלבן שב והבהיר כי אובמה לא מתכוון להציג בנאום שלו בקהיר מדיניות אמריקנית חדשה למזרח התיכון.
לדברי רודס, אובמה "לא יציג תוכנית מפורטת, אבל הוא יציג דרך - מה הוא חושב שכל הצדדים צריכים לעשות ואיך הוא רואה באופן אישי את הסכסוך". הוא רמז לכך שהנשיא יחזור על דברים שאמר לאחרונה על המחויבות של כל הצדדים למפת הדרכים. לדבריו, הנשיא "ישפר בצורה דרמטית את המחויבויות האלה", ויבחן כיצד ניתן לצאת מהמבוי הסתום.
הנחיתה בריאד. המלך שיבח את הנשיא - ולהפך (צילום: רויטרס)
הנאום יופץ על-ידי הממשל האמריקני לציבור בעולם המוסלמי בארבע שפות: ערבית, פרסית, פקיסטנית ואנגלית. לדברי רודס, הנשיא יזכיר כי הסכסוך הישראלי-פלסטיני ויחסי ישראל עם העולם הערבי הם גורם חשוב למתח ולכעס בקרב בני כל הדתות, והוא "ידבר באריכות על מה צריך לעשות כדי לפתור אותו. מה זה אומר מבחינת הישראלים והפלסטינים וגם מדינות ערב".
הנשיא אמר בראיון לרשת NBC כי יהיה זה מוגזם לתלות כל-כך הרבה ציפיות בנאום אחד.
בראיון לפובליציסט ה"ניו יורק טיימס" תום פרידמן, אמר אובמה כי הרבה ישראלים "מכירים בכך שאי אפשר להמשיך במסלול הנוכחי. הם צריכים לקבל כמה הכרעות קשות בנושא ההתנחלויות להשיג פתרון של שתי מדינות - שזהו האינטרס שלהם לטווח ארוך - אבל לא מספיק חברים מוכנים להכיר בזה באופן פומבי".
הוא הוסיף, כי יש פלסטינים "שמכירים בכך שההסתה הנוכחית והרטוריקה השלילית בכל הקשור לישראל", לא מספקת "תועלת לתושבים ואילו היו נוקטים בגישה יותר מועילה, הם היו במצב הרבה יותר טוב היום, אבל הם לא יאמרו את זה בגלוי". אובמה רוצה לדבר ישירות לעולם הערבי ולכן הוא מתכוון לדבר בנאום על הרקע המוסלמי של חלק ממשפחתו ועל התרומה של המוסלמים לארה"ב.