שתף קטע נבחר

 

מכתבים אישיים בפרשת האזנות הסתר לרמון

התפתחות בפרשת האזנות הסתר בתיק הנשיקה של חיים רמון. מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, שיגר "מכתבי אזהרה" לארבעה מובילי החקירה. הפרקליטות: "ממצאי טיוטת דו"ח המבקר מפריכים לחלוטין את טענות רמון על פעולות בלתי חוקיות שננקטו על-ידנו"

מבקר המדינה, השופט לשעבר מיכה לינדנשטראוס, שלח היום (ה') מכתבים אישיים ("טיוטת חוות דעת") לארבעה ממובילי תיק רמון. המכתבים נשלחו לפרקליטת מחוז תל-אביב, עו"ד רות דוד, המפקדת לשעבר של היחידה הארצית לחקירות הונאה, תת-ניצב בדימוס מירי גולן, התובעת במשפט רמון, עו"ד אריאלה אדלר סגל, וראש צוות החקירה המיוחד, סגן-ניצב ערן קמין.

 

כפי שדווח בערוץ 2, המבקר מייחס לארבעה אחריות להתנהלות בלתי תקינה, אך לא מייחס להם זדון. הוא כתב מכתבים חריפים ביותר על הפקת האזנות הסתר, השימוש בהן והסתרתן מהנאשם.

 

בשנתיים האחרונות בחן המבקר את נושא ההאזנות. בכירי פרשת רמון יידרשו להגיב על הממצאים של המבקר, שגיבש המלצות מערכתיות. בימים הקרובים ימסור המבקר את טיוטת חוות הדעת לראש הממשלה בנימין נתניהו. במסגרת הבדיקה שנערכה כ-11 חודשים העידו 39 עדים וכן נאספו אלפי מסמכים.

 

בפרקליטות מסרו בתגובה כי "ממצאי טיוטת דו"ח המבקר מפריכים לחלוטין את טענות רמון וגורמים מטעמו בדבר פעולות בלתי חוקיות שננקטו על-ידנו בקשר עם ביצוע האזנת הסתר בפרשה זו, וכן מפריכים את הטענות בדבר פעולות זדון כלשהן שבוצעו במסגרת הפרשה. לעומת זאת, באשר לאי-מסירת חלק מתוצרי האזנת הסתר לסניגורים בזמן, מלכתחילה הובהר על ידנו כי אכן ארעה תקלה בעניין זה בתום לב, וכזכור - בית המשפט קבע כי בכך לא היה כדי לפגוע בהגנתו של רמון".

 

בפרקליטות הבהירו כי לא נשלחו "מכתבי אזהרה" כי אם טיוטה של דו"ח, שהועברה להתייחסות ותגובת המבוקרים, כנהוג וכמקובל בכל דו"ח ביקורת.

 

גורם המעורה בממצאי הדו"ח אמר ל-ynet כי עצם העובדה שטיוטות חוות הדעת נשלחו לאותם ארבעה אישים מלמדת על כך שהמבקר מתכוון למתוח ביקורת נוקבת עליהם ועל התנהלותם. "אמנם אין כאן כוונה לפלילים, וכנראה דבר לא נעשה בזדון, אך יש לזכור כי גם התנהלות רשלנית של אותם אישים היא טעם לפגם והמבקר לא סתם שלח להם טיוטות לתגובה".

   

הממשלה הטילה על המבקר לחקור את הפרשה בעקבות ועדת זיילר, שמצאה פגמים משמעותיים בהליך האזנת הסתר. גם השופט בדימוס שלום ברנר, שמונה לבדוק את הפרשה, מצא פגמים: "אכן היו תקלות וכשלים בטיפול המשטרה והפרקליטות בתוצרי האזנת הסתר, מתוך רשלנות של המעורבים, אך לא נמצא יסוד לטענת ח"כ רמון בדבר הסתרה מכוונת של חומרי חקירה מהסנגורים".

 

דו"ח הבדיקה של השופט הוגש לאחר שבעיצומו של משפט רמון, בראשית נובמבר 2006, פנו סנגוריו של חבר הכנסת ליועץ המשפטי לממשלה, והעלו טענות כי הוסתרו מהם, במזיד, תוצרי האזנות סתר שנעשו בפרשה זו, וכי עקב כך נגרמה פגיעה קשה בהגנתו.

 

מבקר המדינה גבה עדויות מבכירי מערכת המשפט והמשטרה. הוא שלח העתקים ממכתביו לשר המשפטים, לשר לביטחון פנים, היועץ המשפטי לממשלה מפכ"ל המשטרה ולפרקליט המדינה.

 

רמון עצמו קרוב להכרזה על פרישה מהכנסת. ל-ynet נודע כי ח"כ חיים רמון צפוי להתמנות ליו"ר מועצת קדימה אם יפרוש מהכנסת, לאחר שציפי לבני הציעה לו את התפקיד. 

 

פרשת רמון הסתיימה במרס 2007, כששר המשפטים לשעבר הורשע בביצוע מעשה מגונה בקצינה ממשרד ראש הממשלה. האירוע שסיבך את שר המשפטים התרחש ביום בו פרצה מלחמת לבנון השנייה, אז נשק לקצינה. שלושת השופטים, שהרשיעו אותו פה-אחד, לא חסכו ביקורת על התנהלותו לאחר המעשה, ומנגד - אימצו את גרסת המתלוננת וציינו שהייתה אמינה. עם זאת, נקבע כי רמון לא יישא קלון בעבירה, החלטה שאיפשרה לו לשוב לפוליטיקה - ממנה הוא שוקל לפרוש בימים אלה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המבקר מתערב
צילום: גיל יוחנן
צילום: חיים צח
חיים רמון. הנשיקה והאזנות הסתר
צילום: חיים צח
מומלצים