ברקת נחוש: החניון ייפתח גם בשבתות הבאות
ההפגנה האלימה של העדה החרדית נגד פתיחת החניון בשבת, מעבירה כעת את הכדור למגרשו של ראש העיר ירושלים. גורמים בעיריית ירושלים: "חניון ספרא ייפתח שוב". החילונים קוראים לא לוותר, והחרדים מבטיחים שהמילה האחרונה עוד לא נאמרה
מה שהחל בהסכם פשרה בין חילונים וחרדים בנוגע לפתיחת חניון ספרא בשבת, הסתיים אמש (שבת) בהפגנה אלימה במיוחד של העדה החרדית בירושלים. שישה שוטרים נפצעו ומספר דומה של חרדים נעצרו. כעת, עובר הכדור למגרשו של ראש העיר, ניר ברקת. האם יידע להתמודד עם האתגר שניצב לפניו, או שמא "טיפס על עץ גבוה מדי"?
גורמים בעיריית ירושלים אמרו ל-ynet כי "חניון ספרא יפתח גם בשבתות הבאות, מתוך מחויבות לפתור את מצוקת החנייה באזור". ההחלטה על פתיחת החניון בשבת, באה על-רקע לחץ גדול של הציבור החילוני. מפקד מחוז ירושלים, ניצב אהרון פרנקו, אמר מוקדם יותר אתמול כי יש לפעול לפתיחת חניון קרתא (במתחם ממילא), אולם דווקא בציבור החרדי דרשו בתחילה כי חניון ספרא, המרוחק מרחק רב משער הכניסה לעיר העתיקה יהיה זה שיפתח, ויופעל על-ידי גוי של שבת.
החשש הגדול במשטרת ירושלים הוא שההפגנה בחניון ספרא היא רק הראשונה בשורת התנגשויות בין הזרמים הקיצוניים והאנטי-ציוניים בקרב החרדים למערכת אכיפת החוק. העדה החרדית כבר הודיעה כי תפגין מדי שבת - כל עוד החניון יישאר פתוח לציבור. מבחינתה, ההפגנה אמש היוותה מפגן כוח גדול של הציבור החרדי.
מבחינת החרדים, פתיחת החניון הוא הפרה של כללי הסטטוס-קוו בירושלים, ובמדיניות עירונית חדשה שתעודד פתיחת מקומות נוספים בשבת. לחץ גדול מופעל כעת על חברי מועצת העיר החרדים, השותפים לקואליציה של ברקת, להפעיל את מלוא כוחם על-מנת לשנות את "הגזירה" האחרונה. אם ייכשלו במאמציהם - קיים סיכוי גדול שיאולצו להתפטר.
"אני חושב שזו רק פתיחת המערכה", אמר ל-ynet יו"ר ארגון זק"א, יהודה משי זהב. "העדה החרדית פתחה במערכה ולא יכולה להפסיק עד שלא יהיה שינוי. גם ליתר הציבור החרדי, מאוד נוח עכשיו להפוך את ברקת לאנטי-דתי, הקרקע בשלה לכך. העובדה שכבר ביום הראשון למחאה יצאו אלפי אנשים להפגנה היא הצלחה", סבור משי זהב.
חבר מועצת העיר יוסי דייטש (יהדות התורה) מאשים דווקא את המשטרה בליבוי היצרים בהפגנה. "חבל שבמקום לגלות איפוק ואורך רוח כלפי המפגינים שבסך הכל באו להביע את מחאתם, המשטרה התנהגה באלימות. השלווה שאפיינה את ירושלים בשנים האחרונות התפוגגה השבת. אני מקווה שנשכיל כולנו, באחדות, להחזיר את השקט לרחובות ירושלים", הוא אומר.
דייטש סבור כי הפשרה שהושגה בנוגע לפתיחת החניון אינה טובה, בהשוואה לפשרה שהושגה על הצבת עמודי העירוב בשכונת קריית היובל. "אני רואה את התוצאה בקרית יובל ואת התוצאה בכיכר ספרא, ובמקרה הזה לא פעלו בחוכמה. אני מציע שנשב השבוע חברי המועצה החרדים עם ראש העיר, ונחשוב האם באמת צריך לראות את ירושלים מדי שבת כזירת קרב".
היום חניון ספרא, מחר קריית יובל
עבור החילונים, פתיחת החניון - על אף שלא במיקום האידיאלי מבחינתם - מהווה צעד חשוב ובונה אמון מצד ראש העיר אליו הצביעו. ההפגנה היום רק העצימה את תחושת הפחד שלהם מול "הכוחניות החרדית", אשר אינה מאפשרת קיום פלורליסטי בעיר. לטענתם, אם ברקת יתקפל ויחליט לסגור את החניון - יעורר הדבר את זעמו של הציבור שהוביל אותו לשלטון. הדבר יתפרש ככניעה לאלימות.
"אני לא מופתע שקרה מה שקרה. ברקת לא שולט בעיר וזה ברור כשמש", אומר מאיר תורג'מן, יו"ר האופוזיציה בעיריית ירושלים והחבר היחיד בה. "ברקת צריך לעמוד על שלו, לפתוח את החניון ולהראות מי בעל הבית בעיר הזו, למרות שזה לא יקרה. הם (החרדים) מכירים את החולשות שלו, ומקבלים מברקת הרבה יותר ממה שקיבלו מלופוליאנסקי".
סגן ראש העיר מטעם מרצ, יוסף (פפה) אללו, סבור אף הוא כי על ברקת לעמוד בלחצים ולהשאיר את החניון פתוח. "עכשיו לוותר? בשום פנים ואופן לא בא בחשבון. החניון נפתח לפי חוק ולפי הסכם פשרה עם החרדים. היום זה החניון, מחר הם יכנסו לקריית יובל, ומחרתיים משהו אחר", הוא מבהיר. "סגירת החניון תתפרש כחולשה, ואני יודע שהוא חזק. הוא צריך להשגיר את החניון פתוח ועל המשטרה לעשות את עבודתה".
עד-כה נמנע ברקת להתייחס לאירועים האלימים סמוך לחניון ספרא, מחשש להתססה מיותרת של האוכלוסיה. לשכת ראש העיר פרסמה הודעה לקונית ובה הביעה צער על שהמהומות גלשו לאלימות, אך ברקת עצמו סירב להתראיין. כחצי שנה לאחר שנכנס לתפקידו כראש העיר, עומד כעת ברקת במבחנו האמיתי הראשון. לא יהיה לו קל לגשר בין הציבור החרדי והחילוני, בוודאי לא כשהתמונות מההפגנות האלימות בכביש בר-אילן מהדהדות ברקע.