נתניהו מכין נאום מדיני ומבטיח: "פנינו לשלום"
בישיבת הממשלה ביקש הראש להזים "ציטוטים שמיוחסים לי ושלא נאמרו על-ידי". הוא הבטיח לשאת נאום מדיני חשוב בשבוע הבא, ולהיוועץ לקראתו עם ראשי הקואליציה. השר הרצוג קורא "לעלות על הרכבת של אובמה". אלי ישי: "אנחנו לא במסלול התנגשות - נוסיף לבנות בהתנחלויות בהתאם להבנות עם הממשלים הקודמים"
כיצד מעכלים את נאום קהיר של ברק אובמה? בירושלים נמשכות ההתייעצויות הקדחתניות, בניסיון לגבש מדיניות ברורה. בשבוע הבא מתכנן ראש הממשלה לשאת נאום מדיני משלו, בו יפרוש את העקרונות שהוא מזהה "בדרך לשלום וביטחון עבור אזרחי ישראל".
בישיבת הממשלה הבוקר (יום א') בישר נתניהו על נאום הצפוי, שלקראתו הוא מבטיח להיוועץ ב"שותפים לקואליציה וגורמים נוספים בציבור הישראלי".
בינתיים, מבקש ראש הממשלה להתאזר בסבלנות, ומכחיש ציטוטים שמתפרסמים בשמו: "בימים האחרונים אני קורא ציטוטים שמיוחסים לי ושלא נאמרו על-ידי. פנינו להשגת שלום עם הפלסטינים והעולם הערבי, תוך הבנה עם ארצות-הברית. בכוונתי להגיע לשלום יציב ובו ביטחון לאזרחי ישראל".
נאום קהיר (צילום: רויטרס)
שרים נוספים נדרשו הבוקר לסבך המדיני, בעקבות נאום הפיוס ההיסטורי בבירת מצרים - והרוחות החדשות המנשבות מוושינגטון. "ישראל תוסיף לבנות בהתנחלויות בהתאם להבנות שהיו עם ממשלים קודמים", אמר יו"ר ש"ס, אלי ישי.
"אני לא סבור שאנחנו במסלול התנגשות עם האמריקנים", הוסיף ישי. "לטמון את הראש בחול משמעו דווקא לשנות מדי יום את המדיניות מחדש. לא צריך להרים ידיים - לא צריך להיכנס לפאניקה. יש אמנם שינוי ביחס הממשל, אך עלינו לעמוד על העקרונות. בין ישראל לארצות-הברית שוררת ידידות עמוקה, רבת שנים ובעלת חשיבות עליונה להליכי השלום במזרח התיכון".
איך להשתלב בחזון
השר ישראל כץ מהליכוד התייחס לסוגיית הריבוי הטבעי ביישובים, ואמר: "אי אפשר להפסיק את מהלך החיים בהתנחלויות. אנחנו לא בונים התנחלויות חדשות, אך ישראל לא תוכל לוותר על המשך החיים הטבעיים בתוך היישובים. הילדים שנולדים שם צריכים לקבל שירותי בריאות, חינוך ותרבות, כמו בכל מקום אחר". נוכח הערותיה האחרונות של מזכירת המדינה קלינטון, על היעדר תיעוד להבטחות בעניין מצד ממשל בוש לשרון, הוסיף כץ: "אני מאמין שהאמריקנים יכבדו בסופו של דבר את ההתחייבויות שניתנו בכתב ובעל פה, וגם ישמעו את עמדתנו".
גם שר האוצר שטייניץ התייחס למחלוקת האחרונה ואמר: "לדעתי, יש
מחויבות אמריקנית ברורה מאוד לגבולות בני הגנה, גם מצד בוש וגם מצדו של הנשיא אובמה. מדינת ישראל מצפה שארצות-הברית תעמוד במחויבויות שלה". שר ההסברה יולי אדלשטיין: "אנחנו יכולים להשתלב יפה בחזון של אובמה, לצד המדינות המתונות במזרח התיכון, נגד משטרים מטורפים. זה בוודאי לא מחייב אותנו לטרנספר ליהודים, אבל מחייב להמשך שיחות מול הממשל לגבי המשך חיינו ביהודה ושומרון".
ומה אומרים שרי העבודה על רוח אובמה? שר הביטחון ברק מקדם בברכה את החזון, וקורא להודיע שוב שישראל מקבלת את כל ההסכמים שנחתמו. "אני חושב שעמדה כזאת תביא, או תחזיר, את המחלוקת על ההתנחלויות לפרופורציה הנכונה, ותאפשר הידברות שקטה על דרך הפעולה המתבקשת". לאחר ביקור בארצות-הברית, במהלכו זכה לכמה דקות במחיצת הנשיא אובמה, הוסיף ברק: "יש באמת בנושאים מסוימים מחלוקות עם הממשל, אבל בנושאים אחרים יש הסכמות. בסך הכל יש בסיס עמוק ורציני ליחסים ביננו, ואסור לאבד אותו".
אבישי ברוורמן: "מדינת ישראל חייבת לקבל את תמיכת המערב, כדי לבודד את הגורמים הקיצוניים במזרח התיכון. היא צריכה להתמודד יחד עם המערב, תוך כדי התקדמות על פי נוסחת שתי מדינות לשני עמים". יצחק הרצוג: "אובמה אמר אמיתות לנו ולעולם המוסלמי, הוא נתן תמונת מראה לעולם כולו. אם אנחנו רוצים להתקדם במתווה רציני ואחראי, טוב לעלות על הרכבת של אובמה. עלינו להכיר בחזון שתי המדינות ולשמר אינטרסים חיוניים לישראל, הכוללים את גושי ההתנחלויות. אין ספק שישראל צריכה לעשות הבחנה בין גושי ההתנחלויות, לגביהם יש קונצנזוס, לבין הבנייה ביישובים שבלב ההתיישבות הפלסטינית או במאחזים בלתי חוקיים".