שתף קטע נבחר
 

נדחתה הצעת האוצר לחלופה לחוק המטפלות

ועדת השרים לחקיקה לא אישרה את הצעת שר האוצר לפיצוי אמהות עובדות על הוצאות הטיפול בילדיהן, לאחר שרוב השרים התנגדו לנוסח המוצע, שמבטל למעשה את פסיקת ביהמ"ש בנושא

ועדת השרים לחקיקה לא אישרה היום (א') את הצעת שר האוצר לפיצוי אמהות עובדות על הוצאות הטיפול בילדיהן. רוב השרים התנגדו לנוסח המוצע שמבטל למעשה את פסיקת בית המשפט העליון להכיר בהוצאות לצורכי מס. השר שטייניץ לא העמיד אותה להצבעה והמשך הדיון נדחה לשבוע הבא. 

 

 

הצעת החוק מאמצת את העמדה המקצועית של רשות המסים להעדיף מתן נקודת זיכוי נוספת עבור כל ילד עד גיל 8, תמורת ביטול מחצית נקודת הזיכוי שניתנת היום לכל אישה עובדת. התנגדות השרים אותתה לשר לשפר את הצעתו כך שתבטיח פיצוי הולם יותר את הוצאות הטיפול בפועל.

זאת, משום שתוספת נקודת הזיכוי מתבטאת בכ-180 שקל הרחוקים מאוד מלפצות על ההוצאה. עם זאת, הנקודה העיקרית היא שאין בהצעת החוק פיצוי לאמהות שהכנסתן מתחת לסף המס - שמהוות יותר משני שלישים של הנשים העובדות. זאת, משום שההטבה של נקודות הזיכוי לא חלה עליהן.

  

בדיונים מוקדמים בסוגייה זו שנערכו לאחרונה בוועדה לקידום מעמד האישה, בעקבות פסיקת העליון, נאמר תחילה כי הפיצוי לנשים העובדות שמתחת לסף המס, שלא ייהנו גם מנקודות הזיכוי, יינתן באמצעות חוק מס הכנסה שלילי.

 

אלא שחלופה זו נפלה כשהוחלט באוצר, מטעמי חיסכון, לסגת מהכוונה להרחיב את המיסוי השלילי בפריסה ארצית, ולהשאירו בגבולות היישובים שבתוכנית "אורות לתעסוקה". במקום זה הציעה הרשות להחליף את נקודות הזיכוי ב"נקודות קצבה" שוות ערך. אלא שתחת הגדרה זו התברר כי הפיצוי אפילו פחות מספק כאשר רוב שכרן הנמוך הולך על הוצאות הטיפול.

 

חוטובלי תבקש החלת רציפות

להתנגדות בוועדת השרים היה ממד אישי-פוליטי. רוב השרים המתנגדים הם עמיתיו של שר האוצר בליכוד. את ההתנגדות הוביל שר החינוך גדעון סער ולא במקרה. סער היה בכנסת הקודמת יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה. הוא יזם והוביל בראש קבוצה גדולה של חברי כנסת, הצעת חוק פרטית להכרה בהוצאות הטיפול בילדים עד גיל 5 לצורכי מס תוך מתן פיצוי חלופי לנשים שמתחת לסף המס. זה קרה הרבה לפני פסיקת העליון.  

 

שר האוצר דאז אברהם הירשזון לא דחה את הצעת החוק על הסף והיא עברה ברוב גדול בקריאה ראשונה לאחר התפטרותו. התנגדות הממשלה לחוק עיכבה את הליך החקיקה. עם זאת, חוק רציפות דיוני הכנסת מאפשר לכנסת הנוכחית לסיים את החקיקה לאחר שתאשר להחיל עליה את הרציפות.

 

היו"ר הנוכחי של הוועדה לקידום מעמד האישה, ח"כ ציפי חוטובלי (ליכוד), כבר הודיעה על כוונתה לבקש את החלת הרציפות, כך שהוועדה תכין לקריאה שניה ושלישית נוסח משולב של הצעת הממשלה והצעת החוק הפרטית.

 

סער יחד עם השרים שתמכו בהליך הזה בכנסת הקודמת, כאנשי אופוזיציה, לא יכולים להרשות לעצמם לתמוך היום בהצעת החוק של שר האוצר כמות שהיא. אחרת הם מכרסמים במו ידיהם באמינותם הציבורית אם במעמד של שרי הממשלה יהפכו את עורם ויתמכו בהצעת חוק אחרת רק מתוך סולידריות פוליטית עם שר האוצר עמיתם לסיעה.

 

שרים אלה יהיו בדילמה אם ועדת השרים לחקיקה תתבקש גם להביע עמדה כלפי המשך החקיקה של הצעת החוק הפרטית על פי דין הרציפות. קרוב לוודאי שהממשלה לא תוכל לתמוך בה כמו גם בהצעת האוצר. לוועדת השרים אין מעמד לגבי החלת דין הרציפות. ההכרעה היא בידי הכנסת אם כי עמדת הממשלה עלולה ליצור לחץ להתנגד לרציפות בעזרת הרוב הקואליציוני. בסוגיה זו נראה שגיוס הרוב הזה מוטל בספק.

 

שדולת הנשים שעומדת מאחורי הצעת החוק הפרטית, הגדירה היום את הצעת האוצר כ"עלובה ושטחית". היא טענה כי ועדת השרים שלחה את השר "לעשות שיעורי בית" לקראת ההצבעה הצפויה בשבוע הבא. עם זאת השדולה עדיין מקווה שהממשלה תתמוך גם בהחלת דין הרציפות על הצעת החוק הפרטית, אחרת היא תלחץ על חברי הכנסת מסיעות הקואליציה להחליט על הרציפות, בניגוד לעמדת הממשלה. כבר היו דברים כאלה מעולם.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
עו"ד ורד פרי
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים