שוטר שירה בגנב שניסה להימלט הורשע בהריגה
השוטר שחר מזרחי הורשע כי ירה למוות במחמוד גנאים ביולי 2006, בעת שהאחרון ניסה לגנוב רכב בפרדס חנה. השופט קבע כי לא עומדת לו טענת ההגנה העצמית - והחלטתו לירות בראשו הייתה קיצונית. אביו של גנאים: "היה מאוד קשה לראות אותו לובש מדים ומחייך. עכשיו אני מקווה שיישב כל חייו בבית סוהר"
בית המשפט המחוזי בפתח-תקווה הרשיע בצהריים (יום א') את השוטר שחר מזרחי, תושב חדרה בן 29, בהריגתו של מחמוד גנאים בפרדס חנה ביולי 2006. מזרחי, שעד-כה לא הושעה מן השירות והופיע לדיון במדים, ירה למוות בגנאים לאחר שחשד כי הוא מנסה לגנוב רכב ולאחר שניסה לדרוס אותו. בית המשפט פסק כי למזרחי לא עומדת טענת ההגנה העצמית וכי תגובתו היתה קיצונית מדי.
מכתב האישום עלה כי מזרחי היה חלק ממארב אותו הציבה משטרת חדרה לגנבי רכב בפרדס חנה. אחד הבלשים צפה לעבר חניון ודיווח לצוות שבו היה מזרחי על אדם המחזיק כלי פריצה ומנסה לפרוץ לרכב. צוותו של מזרחי הגיע למקום וחסם באמצעות הרכב המשטרתי את המכונית שנפרצה. בשלב זה ניסה גנאים להימלט עם הרכב תוך שהוא מנסה לדרוס את אחד השוטרים. בתגובה שלף מזרחי את אקדחו, ירה לעבר הרכב ופגע בגנאים בראשו. הוא היה בן 24 במותו.
"הגעתי לכלל דעה כי הנאשם לא היה במצב של סכנת חיים בעת שירה בגנאים, והסיבה העיקרית לירי היתה רצונו למנוע את הימלטותו של גנאים", כתב השופט מנחם פינקלשטיין בפסק הדין. לדבריו, למרות העובדה שמזרחי נפגע קלות מהרכב בו נהג גנאים ועל-אף תחושת הסכנה המסוימת כתוצאה מפגיעה זו - הוא אינו סבור שהשתלשלות העניינים ואופן נהיגתו של גנאים העמידה את מזרחי בסכנת חיים.
"לא היתה כל הצדקה לירי מיידי מטווח קצר לעבר ראשו של גנאים", הוסיף השופט וציין כי לעובדה שמזרחי נקט בקו הגנה המבוסס על עובדות לא נכונות יש משמעות רבה. לדבריו, אין להתעלם גם משינוי קו ההגנה בין שלב החקירה לשלב המשפט. "הטענה הראשונה בדבר פליטת כדור אינה מתיישבת עם טענת ההגנה העצמית. יש מקום לשאול מדוע שינה מזרחי את גרסתו וטען שלא התכוון כלל לירות, ואין מנוס מהמסקנה כי שינוי הגרסה נבע מהתובנה שלו עצמו שלא ניתן להצדיק ירי מיידי לראש בנסיבות אלה".
כללי הפתיחה באש הופרו, אין הגנת צידוק
עוד כתב השופט פינקלשטיין בהכרעת הדין: "הצלחתו של ירי לגלגלי הרכב מטווח קצר ביותר הייתה מובטחת ואפקטיבית. אחרי ירי כזה, המנוח לא יכול היה לנוע עם רכבו ולהסתלק מן המקום או לפגוע ברכבו במאן דהוא. יש מקום לדון גם באפשרות ירי לרגליו של החשוד, גם דרך זו חמורה פחות מירי לעבר הראש. הנאשם עצמו הבין זאת".
באשר להגנת הצידוק העומדת לצדם של שוטרים במילוי תפקידם, כתב השופט פינקלשטיין: "הנאשם הפר בדרך פעולתו את כללי הפתיחה באש של המשטרה המתייחסים למעצרם של חשודים בביצוע פשע מסוכן. הוראות הפתיחה באש מספקות אמת מידה נאמנה באשר למה שסביר לצפות בדרך כלל מחייל הנדרש לעצור חשוד".
אביו של גנאים, מוחמד, אמר ל-ynet לאחר הכרעת הדין: "היה לי מאוד קשה לראות אותו לובש מדים ומחייך, אבל עכשיו אני מקווה שהוא יישב כל חייו בבית סוהר. כמו שהבן שלי איננו ולא ישוב לעולם, גם שהוא יישאר בכלא לעולם. אנחנו לא חיים בדרום-אפריקה, אנחנו חיים במדינה דמוקרטית והיום הדמוקרטיה ניצחה. כל הכבוד למדינה ולבית המשפט שהם לא נותנים לאף לאחד לקחת את החוק לידיים".
את גנאים האב ליווה בבית המשפט מנכ"ל מרכז "מוסאוא" לזכויות הערבים, ג'עפר פרח. "אני מקווה שמפכ"ל המשטרה יבין ששוטרים שסרחו מקומם לכל הפחות מחוץ למערכת עד סיום הדיון. לצערי המפכ"ל סירב להשעות את מזרחי על אף שמדובר באדם שירה אדם למוות", אמר פרח. "היה ראוי להגיש נגד השוטר כתב אישום על רצח מאחר שירה בראשו של הקורבן כדור מטווח אפס. עם זאת, אנו מברכים על החלטת בית המשפט".
דודו של מחמוד, וג'יד גנאים, אמר: "רצינו שיאשימו אותו ברצח כבר בתחלה. עכשיו שהוא הורשע בהריגה אנחנו מצפים שהוא יקבל עונש חמור כדי שהדבר ישמש הרתעה לכל השוטרים שיש להם יד קלה על ההדק. שיחשבו על מזרחי והעונש שהוא קיבל לפני שהם יורים על אזרחים בכלל וערבים בפרט".
בעקבות הרשעת השוטר, אמרו במח"ש כי מדובר היה בחקירה מורכבת: "על אף שהשוטרים המעורבים טענו כי הירי היה כדין לעברו של אזרח שנחשד בביצוע עבירת רכוש ואף על פי הטענה כי סיכן חיים - הוכיחה החקירה המאומצת של מח"ש כי הירי לא היה כדין והיה בו משום עבירת הריגה. במח"ש רואים בחקירה זו דוגמא לקו המנחה של המחלקה במיצוי הדין עם שוטרים שמשתמשים בנשק שלא כדין, גם כשמדובר בירי לעבר חשודים".