מנכ"ל הכנסת נכנע: אין מדבקות לרכבי הח"כים
סערה פרצה בכנסת לאחר שלרכביהם הוצמדו מדבקות "איך אני נוהג?". ח"כים רבים זעמו ויחימוביץ' אף שיגרה מכתב למנכ"ל הכנסת: "עשית מעשה מזיק". הביקורת כנראה עשתה את שלה וההחלטה תעבור "הערכה מחודשת"
הביקורת עשתה את שלה: מנכ"ל הכנסת החדש, דן לנדאו, הצליח לעורר את מורת רוחם של לא מעט חברי כנסת, סביב ההחלטה להצמיד מדבקת "איך אני נוהג" למכוניותיהם. הסערה במסדרונות הובילה ל"הערכה מחודשת", ובכנסת הוחלט להשהות את המהלך.
לידי ynet הגיע מכתב חריף ששלחה ללנדאו יו"ר ועדת האתיקה של הכנסת, ח"כ שלי יחימוביץ (עבודה). "הופתעתי לקרוא בעיתון על 'החלטתך' להצמיד מדבקות 'איך אני נוהג' על רכבי חברי הכנסת,
בצירוף הוראות מפורטות כיצד יש להתלונן על ח"כ", כתבה יחימוביץ'. "עוד יותר צרמה העובדה כי מדבקות כאלה הודבקו על רכביהם של חברי הכנסת בלי ידיעתם ובלי לקבל את הסכמתם. אני מבקשת להבהיר לך כי חברי הכנסת אינם כפופים למרותך, הם אינם עובדיך, ואף אינם עובדי מדינה - אלא נבחרי ציבור העומדים למשפט הציבור בכל מערכת בחירות".
לנדאו אמנם שלח בשבוע שעבר מכתב בעניין לכל חברי הכנסת, ובמקביל החלו בכנסת להדביק מדבקות על חלק מרכבי הח"כים - ללא קבלת אישור מהם - כפי שמאשר נהג של אחד מחברי הכנסת. "ביום חמישי נדהמתי לגלות על הרכב של הח"כ שלי מדבקה כזו עם מספר טלפון. איש לא שאל מה דעתנו בעניין או ביקש אישור - פשוט הדביקו אותה", אמר הנהג.
במקביל למבצע ההדבקה, הסביר לנדאו במכתב כי "מטרת הנוהל לעקוב אחר אופן הנהיגה של הנוהגים ברכב הארגון". על פי התוכנית המקורית, התלונות אמורות היו להתקבל במזכירה אלקטרונית בכנסת מדי יום. עוד נקבע אז כי הנהג שעליו תוגש תלונה יוזמן לבירור על ידי קצין בטיחות הרכב בכנסת.
"לא ראוי כי יקראו בעיתון על אקט כזה", כתבה יחימוביץ' ללנדאו, "ובכל מקרה ראוי שיעשו זאת על פי החלטתם האישית או הקולקטיבית. הדבקת מדבקה שכזאת היא אולי מעשה נכון - אבל לא אתה הוא זה שתחליט על כך. באשר למעמד הכנסת וחבריה - המעשה שעשית מזיק, והוא מציג את חברי כנסת כחסרי שיקול דעת וכמי שכפופים לך ולהחלטותיך. אבקשך להימנע מצעדים מסוג זה בעתיד".
"צעד פופוליסטי - הוא מחפש כותרות"
ח"כ זאב ביילסקי (קדימה) בירך תחילה על היוזמה ואף קרא לציבור להתלונן על עבריינים. אבל מהר מאוד התברר כי הוא היחיד התומך ביוזמה, ולדעתה של יחימוביץ' הצטרפו נוספים.
"מדובר בצעד פופוליסטי לחלוטין", אומר ח"כ שלמה מולה (קדימה). "מנכ"ל הכנסת רוצה לקבל כותרות על הגב של הח"כים. הציבור ממילא מזלזל בחברי הכנסת, ועכשיו שוב אפשר להתלבש עליהם ולזלזל בהם. מדובר פה בפגיעה בחברי הכנסת. זה לא תורם שום דבר למלחמה בתאונות הדרכים. זה יכול גם לשמש כלי לניגוח פוליטי".
גם חברו למפלגה, ח"כ שי חרמש, הצטרף למתקפה על לנדאו: "עדיין יש הבדל בין חברים בכנסת ישראל לבין משווק בחברת תנובה או סלקום...". הוא שולף גם נימוק ביטחוני: "בשעה שגורמים ביטחונים ממליצים שלא לסמן ציי רכבים כמו במערכת הביטחון - ובמסגרת זאת יש מגמה של הסרת לוחיות הרישוי הצבאיות לטובת לוחיות רישוי אזרחיות, וכן של גורמי ממשל רגישים אחרים - בוחרים בכנסת באופן תמוה להדביק תו זיהוי דווקא על כל הרכב של הח"כים. התועלת שבאכיפת חוקי התנועה קטנה לאין שיעור מהסיכון לטעמי בחשיפת זהות בעלי הרכבים".
גם ח"כ אחמד טיבי אמר כי "יש לשקול מחדש את ההחלטה. זה לא יאה ולא מתאים".
מהכנסת נמסר בתגובה ל-ynet על השעיית היוזמה. "לאור החשיבות הרבה של המלחמה בתאונות הדרכים, החליטה הכנסת לאמץ את הוראת
החשב הכללי, לפיה תקנות משרד התחבורה מחייבות את כל כלי הרכב הממשלתיים לנוע עם מדבקה שתוצמד לחלק האחורי של כלי הרכב, אשר תפרט את האופן בו ניתן להתקשר למוקד לצורך מסירת פרטים שוטפים בדבר אופן הנהיגה ברכב הממשלה'".
עם זאת, נמסר עוד מהכנסת כי "בשלב זה יודבקו המדבקות על כל רכבי הכנסת המינהליים ועל אלו המשמשים את עובדי הכנסת, בטרם יוחלט באשר לרכבי הח"כים".