למה הצבעתי למפלגת הפיראטים?
לפי נתוני הביניים לבחירות לפרלמנט האירופי, מפלגת הפיראטים השבדית זוכה לשיעור תמיכה של 7.5 אחוז. כריס פירסון, סטודנט וחבר במפלגה, מסביר מדוע המפלגה שלו רוצה לבטל את הרעיון של קניין רוחני ופטנטים. בלעדי ל-ynet
שמי כריסטר (כריס) פירסון ואני תושב שבדיה, סטודנט למדיה דיגיטלית בן 23 וחבר רשום במפלגת הפיראטים השבדית. הגעתי לקלפי להצבעה מראש, שהוצבה בבית חולים באזור, כבר לפני שבועיים. הצבעתי בבחירות לפרלמנט האירופי למפלגת הפיראטים, כי אני חושב שהאופן שבו עסקי המדיה הדיגיטלית מתנהלים מיושן מדי עבור המציאות של השוק כיום. כתוצאה מכך, אמנים וחברות גדולות וחמדניות מקבלים שכר גבוה מדי עבור העמל שלהם.
ידידה אמרה לי שבישראל חושבים שכנראה משעמם פה, בשבדיה, כשאין מלחמות להתעסק בהן, אם אנחנו מייחסים כזו חשיבות לזכות להוריד סרטים בחינם בביטורנט, ויוצאים להפגין על זה. אבל ביטורנט זה לא הכל. המפלגה הפיראטית רוצה לחולל מהפכה בחוקי זכויות היוצרים, ובנוסף להבטיח שהאזרחים זוכים לפרטיות שמגיעה להם. עם האג'נדה הזו אנחנו רצים לפרלמנט השבדי והאירופי, והמטרות האלו ריאליסטיות בהחלט. סקר מוקדם הראה שהמפלגה הפיראטית (Piratpartiet במקור) זוכה לתמיכה של 8.2 אחוזים, שמיתרגמים לשני נציגים בפרלמנט, בערך (על פי נתוני האמת הזמניים המפלגה זוכה ל-7.5 אחוז).
הממשלות שלנו הופכות פחות ופחות אכפתיות לגבי היושרה שלהן ושל החוקים שהן מחוקקות. מפלגת הפיראטים רוצה לשנות זאת. בצרפת נעצר אדם שקרא "שקרן" לפוליטיקאי בבלוג שלו, והצרפתים רוצים לחסום את הגישה לרשת לחלוטין למשתפי הקבצים, ללא משפט.
חוקי אינטרנט מבהילים
הממשלה השבדית אמרה "כן" לחוק בשם IPRED, לפיו חברות יכולות להשיג בקלות את המידע שמאחורי כתובת IP של גולש מסויים, בלי להוכיח שהוא אכן ביצע פשע כלשהו. אפשר לסחוט כך בקלות גולש שלא יכול להרשות לעצמו הגנה משפטית, להיגרר לבית המשפט, ולהוציא ממנו סכומים לא מבוטלים.
חוק נוסף, שנקרא FRA, מאפשר לממשלות לקרוא את המיילים שלנו ואת כל תקשורת האינטרנט שלנו שיוצאת מחוץ לגבולות המדינה. אם הוא יעבור, העולם כולו ייראה כמו הספר ההוא של אורוול, לפני שנשים לב. אם לא נצביע עבור הצד שיידאג לחירות ולפרטיות שלנו, המפלגות שכבר מייצגות אותנו בפרלמנט יחוקקו עוד ועוד חוקים שיקחו מאיתנו את החופש שלנו.
מפלגת הפיראטים שואפת להיפטר מחוקי הפטנטים כמעט לחלוטין. תארו לעצמכם איך ייראה העולם ללא הגבלות של פטנטים. בסין, למשל, קיים פטנט על מערכת הרכבות ששייך לחברה מסויימת. למרות שקיים הצורך, אי אפשר לבנות עוד רכבות כי הרישוי שדורשת החברה ההיא יקר מדי, והתוצאה היא נזק לסביבה. ללא חוקי פטנטים אפשר היה לשפר את מערכי ההסעה ההמוניים של סין בקלות.
הפטנטים של חברות התרופות גם מסייעים, בעקיפין, למותם של אנשים חולים ממדינות עולם שלישי עניות, שלא יכולים לרכוש את התרופות או לקנות העתקים גנריים זולים יותר - לפחות עד שהפטנטים מתפוגגים.
העולם השתנה
יש אינספור אלטרנטיבות לשיטות הישנות האלו. אני עצמי אוהב להשתמש בתוכנות בקוד פתוח. אני רוכש משחקי מחשב מדי פעם, אבל לעתים נדירות בחנות של ממש. אני רוכש אותם משירות הורדות דיגיטלי, כי זה יותר נוח - כנ"ל לגבי מוזיקה. שירותים כמו Spotify (שמיעה חינם, או בתשלום חודשי אם רוצים להיפטר מהפרסומות) מוצלחים במיוחד בעיניי, כי השימוש בדיסקים מעיק.
הפעם האחרנה שרכשתי דיסק של ממש הייתה בשנת 2000. עד היום, כשאני רוצה לשמוע את הדיסק הזה, אני שם אותו במחשב, אבל בגלל הגבלות DRM נגד העתקה אני לא יכול להעביר אותו לקבצים, ולשמור אותו על הדיסק הקשיח. אחרי שגיליתי זאת הפסקתי לקנות דיסקים בחנויות. אני מכיר אנשים שקונים מוזיקה, אבל רק אחרי ששמעו אותה באינטרנט קודם לכן - כפי שלא יקנו מכונית לפני שלקחו אותה לנסיעת מבחן.
אם החברות שמפעילות לחצים נגד פיראטים כבר לא מצליחות למכור יותר את המוצרים שלהן, הן צריכות למצוא דרכי שיווק טובות יותר. הן צריכות להבין העולם השתנה מאז שהאינטרנט נכנס לתמונה. וזו הסיבה שהצבעתי למפלגת הפיראטים.
(תרגום: אדר שלו)