שתף קטע נבחר

 

גבון אישרה: בונגו, המנהיג הוותיק בעולם, מת

אחרי שבמשך כל היום הכחישו רשויות גבון את הדיווחים בדבר מות נשיאם, אישר הערב ראש הממשלה כי עומר בונגו, ששלט ביד רמה במדינה המערב-אפריקנית מאז 1967, הלך לעולמו

נשיא גבון עומר בונגו, המנהיג הוותיק ביותר בעולם, מת היום במרפאה הספרדית שבה טופל עקב מחלה קשה - כך אישר הערב (יום ב') ראש ממשלתו, ז'אן אייגה נדונג, בהודעה שהופצה בבית החולים בברצלונה.

 

האישור על מות המנהיג פורסם הערב, אחרי שבמשך היום דחו הרשויות במדינה המערב-אפריקנית בתוקף את הדיווחים על דבר מותו של נשיא גבון ב-42 השנים האחרונות. בונגו, בן 73 במותו, שלט בגבון, מדינה עשירה בנפט, מאז 1967. נדונג הודיע שבעקבות מותו של בונגו, הוכרז במושבה הצרפתית לשעבר על 30 ימי אבל. לאחר מכן הכריזה גבון גם על סגירת גבולותיה.

 

בתחילת החודש שעבר נקט בונגו צעד חסר תקדים, והחליט להשעות את סמכויותיו. בהודעתו טען כי הוא זקוק למנוחה, וגורמים זרים ומקומיים העריכו כי הצעד נובע מבריאותו הלקויה. לאחר מכן אושפז בבית חולים סמוך לברצלונה, ובמשרד החוץ הספרדי טענו כי מצבו קשה - בניגוד להצהרות שהגיעו מממשלת גבון.

 

הלילה דיווחו כמה כלי תקשורת בצרפת, בהם ערוץ הטלוויזיה "France-24", כי בונגו, השליט הלך לעולמו לאחר שחלה במחלת הסרטן. תחנת הטלוויזיה, כמו גם סוכנות הידיעות הצרפתית, טענה כי הסתמכה בדיווח על מקור ממשלתי צרפתי, אך במשרד החוץ של צרפת מיהרו להכחיש כי הם שסיפקו את המידע.

 

כבר עם אשפוזו של בונגו התעוררה בארצו השאלה מי יירש את כס הנשיאות במדינה, שיציבותה היחסית היוותה גורם שמשך אליה משקיעים זרים. לגבון יש אליטה שלטת מצומצמת, ומנהיגי האופוזיציה חוששים שבנו של הנשיא, עלי בן בונגו, המכהן כעת כשר ההגנה, ימונה למחליפו של אביו.

 

מי היה עומר בונגו?

בונגו נטל את השלטון ב-28 בנובמבר, 1967, אחרי שסומן קודם לכן כיורשו של השליט הראשון של גבון אחרי שהשיגה את עצמאותה, לאון מ'בה. ב-1968 הקים את המפלגה הדמוקרטית הגבונית, המפלגה היחידה שפעלה במדינה במשך 22 שנים. בונגו התנגד בתוקף לריבוי מפלגות, אך שורה של הפגנות ושביתות בתחילת שנות ה-90 הובילה להתרת פעילות של מפלגות אופוזיציה במרס של אותה שנה.


ברולס רויס עם נשיא צרפת ז'אק שיראק, ב-1996 (צילום ארכיון: AFP)

 

עומר בונגו שלט בלי שנבחר על-ידי עמו במשך 26 שנים, עד דצמבר 1993, אז בחירות שהיו לטענתו "חופשיות והוגנות" אישרו את הנהגתו. 12 יריביו האשימו אותו בקניית קולות והונאת בחירות. משקיפים אמריקנים קבעו שהיו אי-סדרים שהותירו פתח להונאות, אך לא קבעו שהבחירות זויפו. ב-1998 בונגו ניצח שוב בבחירות, שאותן החרים מנהיג האופוזיציה העיקרי.

 

ב-2003 אישר הפרלמנט של גבון חקיקה שהסירה מהחוקה את ההגבלה על בחירת נשיא ליותר משתי כהונות רצופות של שבע שנים. יריביו של בונגו האשימו כי הוא רוצה להיות "נשיא לכל החיים" ולשם כך שינה את החוקה. אחרי שהוכרז כמנצח גם אחרי הבחירות ב-2005, תומכי אופוזיציה התפרעו וניפצו שמשות של חנויות ומכוניות בבירה ליברוויל.

 

נולד בשם אלברט-ברנרד בונגו, ב-30 בדצמבר, 1935, לשבט באטקה, סמוך לגבול קונגו. הוא היה הצעיר מבין 12 ילדים. הוא החל את הקריירה שלו כקצין בחיל האוויר הצרפתי וב-1960 החל לשרת במשרד החוץ וזמן קצר לאחר מכן עבר למשרדו של הנשיא מ'בה, והפך למנהל הלשכה באוקטובר 1962. ב-1966 מונה לסגן הנשיא וכעבור שנה, בעקבות מותו של מ'בה, הכריז על עצמו כנשיא.

 

ב-1986 זכה בפרס שלום בינלאומי בגין מאמציו לפתרון הסכסוך בין צ'אד ללוב. באוקטובר 1973 התאסלם ושינה את שמו לאל חאג' עומר בונגו. רעייתו, אדית לוסי בונגו, בתו של הנשיא לשעבר של קונגו השכנה, דניס סאסו נגואסו, מתה במרס השנה. במאי 2009, שופט צרפתי פתח בחקירה נגד שלושה נשיאים אפריקנים, ובהם בונגו, בחשד שהשתמשו בכספי ציבור למימון בתים מפוארים ומכוניות יוקרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עומר בונגו, כפי שצולם בשנת 2000
צילום: AFP
החל את דרכו בחיל האוויר הצרפתי
צילום: AFP
מומלצים