ישראל ביתנו הצביעה נגד - וברית הזוגיות נדחתה
למרות שהסוגיה עמדה במרכז מסע הבחירות שלהם, חלק מחברי הכנסת של ישראל ביתנו נעדרו מההצבעה על הצעת קדימה - אחרים הצביעו נגד. קדימה: הזוגיות של ליברמן וש"ס קברה הבטחת בחירות. הממשלה: נקדם את חוק הזוגיות
מליאת הכנסת שוב דחתה היום (ד') את הצעת חוק ברית הזוגיות. הפעם היתה זו סיעת קדימה שהגישה את הצעת החוק, אך למרות הצהרות בעבר, חברי סיעת ישראל ביתנו לא תמכו בהצעת החוק - חלקם נעדרו מן ההצבעה, וחלק אחר הצביע נגד. בסך הכל תמכו בהצעה 38 חברי כנסת ו-63 הצביעו נגדה.
הצעת החוק של ח"כ שלמה מולה וח"כ רוברט טבייב ביקשה לאפשר לבני זוג, אזרחי המדינה, ליצור הסכם זוגי שאינו מהווה נישואים על-פי הדין הדתי, אך עדיין טומן בחובו זכויות וחובות של זוג נשוי. החוק שהוצע פירט את מכלול רכיבי ברית הזוגיות, החל ממינוי רשמי ועד הליכי התרת הברית על-ידי הרשם ובית המשפט.
שר המשפטים, יעקב נאמן, אמר בדיון כי "אני רוצה להדגיש בפני חברי הכנסת הנכבדים שהנושא הזה הוא נושא שטעון הסדר. לכן, בהסכמים
הקואליציוניים שנחתמו בין הליכוד לבין שותפיו לקואליציה, הוסכם שהממשלה תקדם הצעת חוק ממשלתית, לפיה גבר ואישה שאינם מוכרים כיהודים על פי ההלכה יוכלו להיות מוכרים על-ידי המדינה כבני זוג". נאמן הוסיף כי הממשלה תביא בפני הכנסת הצעת חוק מטעמה.
הצעת החוק נדחתה בתחילת השבוע על-ידי ועדת השרים לענייני חקיקה. שלושת שרי מפלגת ישראל ביתנו נעדרו מההצבעה, חרף העובדה כי סוגיה זו עמדה בלב מסע הבחירות שלהם. לאחר ההצבעה אמרו בקדימה כי "שוב הוכח כי מילה של ליברמן היא לא מילה. הזוגיות של ליברמן וש"ס קברה הבטחת בחירות נוספת של ליברמן ומפלגתו והוכיחה כי עבורו השררה והשמירה על הכסא חשובים יותר מאמינות".
המהומה והשינוי בעמדה של מולה
בכנסת הקודמת, כאשר הייתה סיעת קדימה חברה בקואליציה, הצביעו חלק מחבריה נגד הצעות חוק בעלות עיקרון דומה. אחד הח"כים שהצביע נגד היה שלמה מולה בעצמו. "ש"ס שמה על זה וטו אז, והממשלה עלולה הייתה ליפול. בבחירות האלה זה היה דגל שלנו בבחירות ולכן עכשיו המצב שונה", ניסה מולה להסביר את השינוי בעמדתו.
הדיון במליאת הכנסת בהצעת החוק התנהל באי סדר חריג. חברי כנסת רבים עמדו ודיברו אחד עם השני, דבר שגרם רעש רב במליאה. במהלך ההצבעה שהתבצעה בהליך שמי לבקשת קדימה כדי להביך את ישראל ביתנו - החמיר המצב: חברי הכנסת צעקו אחד על השני ללא הרף.
לאחר שהסתיימה ההצבעה עלה ח"כ דוד רותם לדוכן הנואמים ותקף את סיעת קדימה, דבר שגרר מהומה רבה במליאה. "אתם לא רוצים לפתור את
הבעיה אלא ליצור רושם על הציבור כאילו אתם הולכים לפתור את הבעיה", הטיח רותם בקדימה. הוא הזכיר להם כי בעבר הצביעו הם עצמם נגד הצעת החוק.
מסיעת ישראל ביתנו נמסר בתגובה: "בניגוד לקדימה, שעוסקת אך ורק ביחסי ציבור וכשהייתה מפלגת השלטון לא עשתה דבר כדי לקדם את חוק הזוגיות אלא הפילה אותו, מפלגת ישראל ביתנו עיגנה את חוק הזוגיות בהסכם הקואליציוני כדי לקדמו ולהביאו לידי מימוש במליאה. קולה של ציפי לבני נשמע בחוזקה אך ורק כשהיא באופוזיציה, אך היא נעלמת ונאלמת כשהיא מכהנת בממשלה".