17 עצורים מגואנטנמו ייקלטו במדינת האיים פלאו
בת בריתה של ארה"ב הסכימה לקבל אליה מוסלמים סינים שישוחררו ממתקן הכליאה בקובה - בתמורה ל-200 מיליון דולר בכספי סיוע מוושינגטון. הממשל האמריקני חיפש זמן רב אחר פיתרון לעצירים, שהפנטגון הבהיר שאינם "לוחמי אויב"
ממתקן הכליאה למעוז חובבי הצלילה: פלאו, מדינת איים טרופיים שבאוקיינוס השקט, הודיעה היום (ד') כי תקבל אליה 17 סינים מוסלמים שישוחררו ממתקן הכליאה האמריקני בגואנטנמו, לאחר שהפנטגון קבע כי הם אינם "לוחמי אויב".
שני פקידי ממשל אמריקנים אמרו בעילום שם כי וושינגטון תעניק למדינה 200 מיליון דולר בכספי סיוע על מנת שתקבל את העצירים. בשל חשש שיעונו או יוצאו להורג, סירב הממשל האמריקני לשחרר את העצירים, המשתייכים למיעוט האויגורי, לסין. בייג'ינג טוענת כי חמושים אויגורים מתכננים התקוממות איסלאמית במערב סין ודורשת להסגיר אליה את העצירים.
משרד החוץ הסיני לא הגיב להחלטתה של פלאו להיענות לבקשתה של וושינגטון. פלאו אינה מכירה בסין ומנהלת קשרים דיפלומטיים עם יריבתה טייוואן. נשיא פלאו, ג'ונסטון טוריביונג, אמר כי מדובר ב"מחווה הומניטרית" שנועדה לסייע לעצירים לפתוח בפרק חדש בחייהם.
נשיא פלאו: מדובר "מחווה הומניטרית" (צילום: AP)
"זה דבר קטן שאנו יכולים לעשות כדי להודות לידידה הטובה ובת הברית שלנו על כל מה שעשתה למען פלאו", אמר טוריביונג על ארה"ב. פלאו, שבה חיים כ-20 אלף בני אדם, היא טריטוריה אמריקנית
לשעבר המנהלת יחסים קרובים עם וושינגטון ומסתמכת על הסיוע שלה, מאז שקיבלה עצמאות בשנת 1994.
ממשל אובמה חיפש במשך זמן רב אחר פיתרון לעצירים, לאחר שהקונגרס סירב לקבל אותם לשטחי ארה"ב. פלאו, שמורכבת משמונה איים עיקריים ו-250 איים קטנים נוספים, ידועה בשל אתרי הצלילה שבה. המדינה ממוקמת כ-800 קילומטר מזרחית לפיליפינים.
בשנה שעברה הורה שופט פדרלי לשחרר את העצירים לארה"ב, לאחר שהפנטגון קבע כי אינם "לוחמי אויב". בית דין לערעורים עיכב את ההחלטה ומאז וושינגטון מחפשת אחר פיתרון עבורם.