פרשת הטרקטורון: תא"ל צ'יקו תמיר יורד בדרגה
שופטי בית הדין הצבאי גזרו על מפקד אוגדת עזה לשעבר, שהניח לבנו בן ה-14 לנהוג ברכב צבאי וחיפה על התאונה שביצע, הורדה לדרגת אל"מ ומאסר על תנאי של 3 חודשים. ביקורת נוקבת נמתחה על החוקרים - וגם על האלופים שהתייצבו לצד הנאשם: "כפל מסרים שעלול לפעול כבומרנג הרסני". הסנגור: "גזר הדין שגוי מיסודו ורצוף סתירות"
האם הגיעה לסופה דרכו בצבא של הקצין הבכיר שהניח לבנו לנהוג ברכב צבאי וחיפה על התאונה שביצע? שופטי בית הדין הצבאי החליטו, בדעת רוב, להוריד את תא"ל משה (צ'יקו) תמיר לדרגת אלוף משנה. שופט אחד בהרכב התנגד להחלטה וביקש לעכב את קידומו בשנתיים. בנוסף נגזרו על הקצין הבכיר שלושה חודשי מאסר על תנאי. בכוונת פרקליטו לערער על ההחלטה.
המשמעות המיידית של גזר הדין היא שתא"ל תמיר לא יקבל דרגת אלוף בסבב המינויים הקרוב, שכן שמו הופיע ברשימה ולמעשה הרמטכ"ל ושר הביטחון המתינו לתוצאות המשפט על מנת לבחון את קידומו. אם יוחלט לאחר הערעור לבצע את גזר הדין - צפוי הקצין הבכיר לפרוש מצה"ל, לאחר קריירה ארוכה ומפוארת.
תא"ל תמיר הורשע, על סמך עסקת הטיעון, בעבירות של שימוש ברכב שלא למטרות הצבא; נהיגה ברכב ללא רשות בעליו;
עבירה במסמכים צבאיים והתנהגות שאינה הולמת. עבירת שיבוש מהלכי החקירה נמחקה בהסדר הטיעון.
השופטים קבעו בגזר הדין כי תמיר "פגע בערך האמינות ופרץ קוד של אמת". עוד נמתחה ביקורת קשה על התנהלות גורמי החקירה בתיק: "חשש כבד שנמנעו מחקירה יסודית, אם אכן כך, זוהי רעידת אדמה של ממש".
סנגורו של תמיר, עו"ד משה ישראל, אמר: "מדובר במכה קשה לצבא ואל לו לקבל זאת. גזר הדין שגוי מיסודו ורצוף סתירות", אמר הסנגור והוסיף כי "העונש חמור מבמקרים קודמים, בהם היה שיבוש מהלכי חקירה, וכאן לא היה שיבוש כזה. אנו מקווים שבית הדין לערעורים ישנה את ההחלטה".
הרכב השופטים, בראשות אב בית הדין, תא"ל אבי לוי, קבעו כי למעשי הקצין שני פנים: פגיעה בערך חברתי-כללי מוגן ופגיעה בערך צבאי מוגן: "הנאשם הניח בידי בנו הקטין שאינו מורשה לנהיגת רכב מכל סוג אפשרות לנהוג בטרקטורון. מעשה פזיז זה טומן בחובו סיכונים ממשיים לחייהם ולשלומם של אנשים, לרבות חיי בנו של הנאשם עצמו".
השופטים ציינו כי הפגיעה בערכים מוגנים אלה אינה מסתכמת בהתרת הנהיגה האסורה, אלא נובעת גם מהשימוש הפרטי ברכוש צבאי - קל וחומר באמצעים מבצעיים. "במיוחד טמונה אותה פגיעה בעובדה שהנאשם סיבך את נהגו במידה פחותה ,וגם את ראש לשכתו במסגרת השקרים שטווה".
"התנהגותו חותרת תחת אחד מערכי היסוד שעליהם נשען הצבא, אמינות אישית, דיווח אמת. קוד האמת הוא ערך שלם שלא ניתן לחצות אותו ולפלג אותו למקטעים", קבעו השופטים וציינו כי הטיעון לפיו נכשל הנאשם באורח חד פעמי אינו מקובל עליהם, משום שהתנהגותו באה לידי ביטוי גם כמה ימים אחריה, למרות שיכול היה לפעול מתוך שיקול דעת ובעיניים פקוחות: "הוא נכשל בכך פעם אחר פעם".
השופטים: מסר כפול של אלופים - בומרנג הרסני
השופטים הודו כי לתא"ל תמיר תרומה רבה לצה"ל בשנות שירותו הארוכות בצבא, ואף ציינו את מכתבו של הרמטכ"ל בעניין. עם זאת, אמרו כי לא ניתן בבואם לגזור את גזר הדין להתעלם מהעבירה שבה הורשע ולהימנע מהורדתו בדרגה. "הצבא אינו מתנהל בתוך בועה סגורה ומסוגרת".
הם ציינו את עדותם של האלופים שהרעיפו שבחים על תמיר ואמרו כי בדבריהם היה מעין מסר כפול, שכן מצד אחד ערך האמת הוא בראש הקיום הצבאי, מצד שני פעולת הצבא נעצרת במקום שהיא נחוצה ומחויבת כלפי קצין בכיר מאוד, שיש לצבא אינטרס לשמר אותו. "כפל מסרים זה עלול לפעול כבומרנג הרסני, הוא עלול לפגוע באמון של החיילים ושל דרגי הפיקוד הנמוכים במערכת הפיקוד".
אחרי הדיון נכנסו תמיר ואשתו לרכבם, כשפניהם עצובות. כמה קצינים בכירים התייצבו הבוקר לצדו של תמיר, כאשר הגיע לבית הדין. בין הקצינים היה גם מח"ט גולני, אל"מ תמיר ידעי וקצינים מאוגדת עזה. לאחר שניתנה ההחלטה התקשו חבריו להאמין כי זה העונש שהוטל עליו.
"חשד כבד רובץ על רשויות מצ"ח"
השופטים ייחדו חלק נכבד מגזר הדין להתנהלות גורמי החקירה והשלכותיה, שכן מדובר באירוע שלא נחקר בצורה שגרתית, אלא היחס כלפיו אליו היה כאל תאונת דרכים רגילה. השופטים ציינו, כי מעדות של אחד החוקרים עולה שקיבל הוראות מלמעלה שלא להתייחס לחקירה כאל ארוע מורכב עם חשדות פליליים. עוד כתבו השופטים כי "חשד כבד רובץ על רשויות מצ"ח, אשר ביקשו לטפל בתיק הזה באורח בלתי שגרתי, ובכך למנוע את יציאתה לאור של האמת בעניין ההתרחשות הנחקרת על ידיהם".
בנוסף להורדה בדרגה ולמאסר על תנאי, נשלל רשיונו של תמיר לשלוש שנים. "נקווה שלדברנו יהיה הד הולם וקולו יישמע בקרב הצבא כולו. אפשר אף שגזר הדין וליקחו יהלך מקצה הארץ ועד קציה", כתבו השופטים בסוף גזר הדין הפרוש על פני 14 עמודים. בכך רמזו כי הם מודעים לכך שמדובר "בהחלטה מקיפה, יוצאת דופן עם מסר מרתיע".
החלטת בית הדין הצבאי המיוחד בקריה תביא לפגיעה מיידית בתא"ל תמיר, שכן שמו לא יופיע במסגרת המינויים למטה הכללי הצפויים בתקופה הקרובה. הוא יאלץ להמתין עד אחר שישמע הערעור וההחלטה בעניין, דבר שעשוי להימשך חודשים. ואם תישאר החלטה על כנה, פירוש הדבר שבכך תיסלל דרכו של הקצין הבכיר מחוץ לצה"ל.
תזכורת: ה"סיבוב" על הרכב - שהסתבך
הפרשה החלה כאשר משפחות של קצינים באוגדת עזה הוזמנו לאירוע גיבוש. בנו בן ה-14 של תמיר, שנהג בטרקטורון צבאי ללא רשיון, התנגש בכלי רכב אזרחי והסב לו נזק. הנהג שרכבו נפגע קיבל את הפרטים ממפקד האוגדה ודרש ממנו תשלום עבור התיקון. תת-אלוף תמיר שילם לו וכלי הרכב הוכנס למוסך צבאי.
רק משהתברר כי הנזק גדול משסבר תחילה, דיווח הקצין לצה"ל על התאונה. על פי חלק
מהטענות, הוא אף ניסה להחליף את שם הפוגע ב"דו"ח התאונה" לשמו שלו, במקום לציין שבנו הוא שישב ליד ההגה. לפיכך, נבדק תחילה אם מדובר בניסיון לשבש את החקירה.
בחודש שעבר הגיעו הצדדים להסדר, שבמסגרתו נמחק מכתב האישום סעיף שיבוש ההליכים. בנאום נרגש, רגע לפני שדינו נגזר, פירט מפקד אוגדת עזה לשעבר את גרסתו לפרשה. "האינסטינקט היה להגן על הבן, עשיתי שגיאה חמורה ואני לוקח אחריות".