שתף קטע נבחר

צילום: AP

אחמדי-נג'אד בעור של כבש? מי אתה, מוסווי

הוא מבטיח שינוי בנושאים אזרחיים, ומאשים כי התבטאויותיו הלוחמניות של הנשיא המכהן גרמו לבידודה של איראן - אך כמו אחמדי-נג'אד, גם הוא מתנגד להפסקת תוכנית הגרעין ולהכרה בישראל. מיהו מיר-חוסיין מוסווי, המועמד שגורם לנשיא איראן להזיע

בשני העשורים האחרונים הוא היה מחוץ לזירה הפוליטית באיראן - אבל מטרה אחת דרבנה אותו לחזור: להביס את הנשיא מחמוד אחמדי-נג'אד בבחירות לנשיאות, ולהתמנות לנשיא איראן. מאז השבוע שעבר, הצליח מיר-חוסיין מוסווי לעשות כמה צעדי ענק בדרך להשיג את מטרתו. העימות הטלוויזיוני שנערך בינו לבין הנשיא אחמדי-נג'אד, שהיה ציון דרך חשוב במערכת הבחירות, העניק לו רוח גבית, שעשויה לאפשר לו לצאת מהבחירות מחר (יום ו') כשידו על העליונה.

 

הבחירות באיראן - כל העדכונים ב-ynet:

 

למוסווי בן ה-67, ארכיטקט בהשכלתו, יש לא מעט ניסיון פוליטי, שאותו צבר בתקופה שכיהן כראש הממשלה, בין השנים 1989-1981. באיראן זוכרים לו לחיוב את יכולתו לנהל היטב משברים - אחד היתרונות הבולטים שלו על פני יריבו הנשיא המכהן. לאחר הבחירות לנשיאות ב-1997, שימש מוסווי כיועצו הבכיר של הנשיא מוחמד חאתמי, וגם אשתו, זהרא רהנברד, היתה היועצת של חאתמי לענייני נשים.

 

רפורמיסט אך נאמן לערכי המהפכה האיסלאמית

"המצב היום הוא לא כמו שחשבנו ואני באתי להשיב את הכבוד של איראן", הסביר מוסווי את כניסתו לקלחת הרותחת של המרוץ לנשיאות, אך לא ברור עד כמה - אם בכלל - תשתנה מדיניותה של הרפובליקה האיסלאמית אם יצליח להיבחר כנשיא. רבים אף אינם יודעים כיצד להגדיר את מוסווי - מאחר שאין הבדל ממשי בין המדיניות שלו למדיניות של אחמדי-נג'אד.


תומכי מוסווי צוהלים לצד תמונתו. התקבל בהתלהבות (צילום: רויטרס)

 

בעוד שבאיראן האופוזיציה מגדירה אותו כרפורמיסט המזוהה עם הנשיא לשעבר חאתמי, מוסווי עצמו הציג עצמו עד כה כנאמן לערכיה הבסיסיים של המהפכה האיסלאמית שהתחוללה במדינה ב-1979. המסע שערך לעיר חומיין שבמרכז איראן, והנאום שאותו נשא מול הבית שבו גדל האיתוללה רוחאללה חומייני, היו עדות מובהקת לנאמנותו למהפכה.

 

חאתמי, רפורמיסט בכיר אחר, פרש מהמרוץ לנשיאות כדי לפנות למוסווי את הדרך, ואף הצהיר בפומבי על תמיכתו בו. הוא קרא לתומכיו, רובם צעירים, משכילים ובני המעמד הבינוני, להצביע ליועצו הבכיר לשעבר - ונראה שרבים מהם קיבלו את מוסווי בהתלהבות. מפגן הכוח שערכו תומכיו שלשום בשדרה המרכזית בבירה ביטא יותר מכל את הרצון שלהם בחילופי שלטון. למרות שהשלטונות מנעו מהם לקיים עצרת באצטדיון העירוני, עבר המסר מפה לאוזן, גם באמצעות אתר פייסבוק ודרך הודעות SMS, ומאות אלפים מתומכיו צבעו את העיר בירוק.

 

מה שהיה הוא שיהיה?

למרות שברחובות טהרן מרגישים את רוח השינוי באוויר - יש לזכור שגם אם מוסווי ייבחר, המילה האחרונה בניהול ענייני המדינה תישאר זו של המנהיג העליון, האיתוללה עלי חמינאי. לנשיא איראן יש בהחלט יכולת השפעה ודלת פתוחה ללחוש על אוזנו של המנהיג - אך את ההחלטות האסטרטגיות יקבל חמינאי לגמרי על דעת עצמו ובהתאם לרוח ערכי המהפכה האיסלאמית, כפי שהוא מבין אותה.

 

מוסווי ואחמדי-נג'אד בעימות. הבדלים דקים בנושאים הפוליטיים (צילום: AFP)

 

רבים באיראן מבינים זאת. השינוי ברטוריקה של המועמד החייכן אולי יעזור להפיח תקווה - אך משטר האייתולות ימשיך להכתיב את הטון במדינה. התוכניות של מוסווי בנושאים אזרחיים, הכוללות בין היתר הרחבת חופש הביטוי באוניברסיטאות והפסקת מעצריהם של סטודנטים מעורבים פוליטית, התקבלו בסקפטיות על ידי חלק מהסטודנטים, ביניהם כאמרן בן ה-24 מאראק. "שינוי הרטוריקה לא משנה בהכרח את המדיניות כל עוד השורשים הפוליטיים זהים. אני לא מבחין בהבדל אמיתי בינו לבין אחמדי-נג'אד ולכן אני לא מצפה לשינוי אמיתי אפילו אם מוסווי ייבחר", אמר.  

 

בנושאים פוליטיים מרכזיים - כמו תוכנית הגרעין, היחס לישראל וחידוש היחסים עם ארצות הברית של ברק אובמה - נוקט מוסווי עמדות דומות מאוד לאלה של אחמדי-נג'אד. הוא מתנגד לדרישה הבינלאומית להשעות את העשרת האורניום, לא מכיר בריבונותה של מדינת ישראל, תומך בארגונים הפלסטיניים האנטי-ישראליים, ובדיוק כמו הנשיא אחמדי-נג'אד, דורש מאובמה שינויים מעשיים, לפני חידוש השיחות עם וושינגטון.

 

ההבדל העיקרי בין מוסווי לבין אחמדי-נג'אד הוא כנראה הטון המעודן יותר. "אסור לנו ליצור אויבים בעולם באמצעות אימוץ מדיניות קיצונית, אלא לפעול למדיניות מתונה ובה בעת לשמור על ערכינו האיסלאמיים", הוא הצהיר במהלך מסע הבחירות.

 

מוסווי האשים במספר הזדמנויות את אחמדי-נג'אד כי התבטאויותיו בגנות ישראל ודברי הכחשת השואה גרמו לבידודה של איראן. הוא לא עשה זאת מאהבת ישראל כמובן - אלא כדי לנגח את מדיניות החוץ של אחמדי-נג'אד ולהציג אותו כמי שמזיק למעמדה של איראן בעולם. עד כה, נמנע מוסווי מלפרט כיצד יאמץ מדיניות פשרנית כלפי המערב - שמטיל ספק באופיה האזרחי של תוכנית הגרעין האיראנית, תומך בישראל ואינו מוכן לקבל את הצעתה של איראן למשאל עם לפיתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני.


תומכות של אחמדי-נג'אד. האיראנים מודאגים מהאבטלה (צילום: רויטרס) 

 

זו הכלכלה, טמבל

עם זאת, הנושא המרכזי במסע הבחירות שלו, ובאיראן בכלל, לא היה מדיניות החוץ וסוגיית הגרעין - אלא המצב הכלכלי שהוא בלי ספק עקב אכילס של אחמדי-נג'אד. "היכן כספי הנפט שהוא (אחמדי-נג'אד) היה אמור להביא לשולחן האוכל של העם?", שאל מוסווי, בהתייחסו להבטחת הבחירות המרכזית של אחמדי-נג'אד במסע הבחירות שלו לפני

ארבע שנים.

 

לאיראנים רבים כלל לא אכפת מתוכנית הגרעין, מהפלסטינים ומאובמה. הם מודאגים יותר מהאבטלה ומהאינפלציה האסטרונומית שאליה נקלעה המדינה בשל מדיניותו של אחמדי-נג'אד, והאופן שיש לטפל בה. "לא צריך להבטיח הבטחות שלא ניתן לקיים", אמר מוסווי, שנראה כרגע, בעיני איראנים רבים, כמי שמסוגל להביא שינוי שישפיע על חיי היום יום שלהם שהלכו והפכו קשים יותר בארבע השנים האחרונות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טוב בניהול משברים. מוסווי
צילום: AP
טהרן נצבעה ירוק. תומכות מוסווי
צילום: רויטרס
הבדלים דקים מאוד? אחמדי-נג'אד
צילום: AP
תומך של אחמדי-נג'אד
צילום: רויטרס
אשתו של מוסווי. שימשה כיועצת
צילום: AFP
מומלצים