שתף קטע נבחר

האם שינוי האקלים מחליש את עוצמת הרוח?

מחקר חדש טוען שמצא קשר בין התחממות כדור הארץ להיחלשות עוצמת הרוח. החוקרים טוענים שככל שהפרש הטמפרטורות בין הקטבים לקו המשווה קטן יותר, הפרש הלחצים יורד ועימו עוצמת הרוח. אך הם מדגישים שהמחקר שלהם תצפיתי ומתייחס בעיקר לארה"ב - ואין למהר ולהסיק ממנו מסקנות חותכות לפני המשך הבדיקות

אחד הפתרונות במאבק הגלובלי בשינוי האקלים הוא שימוש באנרגיית הרוח להפקת חשמל. בשונה מנפט - שאולי ייאזל ביום מן הימים - הרוח, אמרו המומחים, היא מקור אנרגיה מתחדש ונקי מזיהום.

 

אלא שמחקר חדש מגלה שמקור האנרגיה המתחדש הזה כנראה הולך ונחלש בשנים האחרונות באופן קבוע. הסיבה היא ככל הנראה ההתחממות הגלובלית - התופעה שניצול הרוח הוא כלי בהתמודדות עימה.

 

על פי המחקר (שיתפרסם במלואו בקיץ), ישנה מגמת היחלשות בעוצמת הרוח באזורים בלב ארצות הברית מאז 1973. אחד השותפים למחקר, יוג'ין טאקל מאוניברסיטת אייווה, טוען שבאזורים מסויימים נרשמה ירידה של 10 אחוזים בעוצמת הרוח על פני עשור שנים. החוקרת הראשית, שרה פריור מאוניברסיטת אינדיאנה, טוענת שבמקביל ניכרת עלייה דרמטית במספר הימים שבהם יש רוח חלשה או אין רוח בכלל באותם אזורים.

 

הכל קשור בקרח

פריור ציינה כי היחלשות הרוח ניכרת במדינות בארצות הברית שגובלות באגמים הגדולים בצפון מזרח המדינה. לדבריה, הדבר קשור להתמעטות הקרח שכן על פני המשטחים הקפואים, הרוח צוברת תאוצה בקלות יתרה מאשר על פני מים.

 

מאותה סיבה ישנה כנראה היחלשות כלל עולמית בעוצמת הרוח. כאשר כדור הארץ מתחמם, אזורי הקטבים מתחממים יותר ובקצב מהיר יותר מאשר האזורים הטרופיים של קו המשווה. התוצאה היא שפער הטמפרטורות בין האזורים הולך וקטן, ויחד עימו קטנים גם ההפרשים בלחץ האוויר בין האזורים - ואלה הגורמים הישירים להיחלשות הרוח.

 

אך המחקר אינו ממהר לקבוע שהתחממות כדור הארץ תורמת להיחלשות הרוח. הם מדגישים כי המחקר שלהם הוא תצפיתי, ומתייחס בעיקר לארצות הברית. ובכל זאת, קיימים נתונים מאוסטרליה ואירופה המצביעים על מגמות דומות. 

 

ועדיין, מדובר במחקר ראשוני בלבד, שטעון המשך בדיקות, ואפילו החוקרים עצמם מודים שמוקדם מדי להסיק מסקנות נחרצות בנושא. אחת הסיבות קשורה לשיטות המדידה של עוצמת הרוח, שהשתנו עם השנים ומקשות על גיבוש בסיס הנתונים והניתוח שלו. סיבה אחרת היא השינויים בנוף בחלוף השנים: אם מקימים בניין או שעצים צומחים ליד מדי הרוח, הדבר משנה את הנתונים לאורך זמן. יתרה מזאת: בעוד שמדידות בשטח אולי זיהו היחלשות, בשימוש במודלים ממוחשבים לא נרשם שינוי בעוצמה כך שקשה לקבוע מסקנות חד-משמעיות.

 

אם יתבססו הממצאים, יהיו לדבר השלכות מרחיקות לכת בכל הקשור להשקעה הגוברת בתחום טורבינות הרוח, וייתכן שגם לכך יש קשר לחשש של החוקרים לצאת בהצהרות ברורות. לדברי פריור, ירידה של 10 אחוזים בעוצמת הרוח מתורגמת להפחתה של 30 אחוז בכמות האנרגיה שניתן להפיק מטורבינת רוח. אך היא מיהרה להסביר שמוקדם מדי לשנות את תוכניות ההקמה של הטורבינות על בסיס המחקר. 

 

בכל אופן, גם בקרב הקהיליה המדעית העולמית יש השגות רבות על הממצאים. חוקרים בנאס"א טוענים שהם אינם מזהים מגמה של היחלשות הרוח בעולם, ובכל מקרה המודלים שלהם אינם מצביעים על קשר כלשהו בין היחלשות רוח להתחממות כדור הארץ.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טורבינות רוח בדנמרק. ארכיון
צילום: AP
מומלצים