ביהמ"ש: לדחות ההצבעה בקק"ל על הרפורמה
חבר הדירקטוריון אורי בנק עתר לביהמ"ש המחוזי בבירה, בבקשה לדחות את הדיון וההצבעה לסוף השבוע הבא. השופט סולברג המליץ לקק"ל לקיים את ההצבעה רק עם הגעתם לישראל של חברי האסיפה מרחבי העולם
עיכוב נוסף ברפורמת הקרקעות הגדולה? שופט בית-המשפט המחוזי בירושלים, נעם סולברג, המליץ אתמול (יום ו') לדירקטוריון הקרן הקיימת לישראל לדחות את הדיון וההצבעה שנועדו להתקיים ביום ראשון בעניין החלפת הקרקעות עם מינהל מקרקעי ישראל.
השופט סולברג התנה את החלטתו בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה, שנציגתו שוחררה מהתייצבות בדיון. היועץ נדרש למסור את תגובתו עד יום ראשון ב-11:00, ובה יביע את דעתו, האם עיכוב ההצבעה בדירקטוריון יפגע בתנאים להם תזכה קק"ל במסגרת החלפת הקרקעות.
חבר הדירקטוריון, אורי בנק, עתר לבית-המשפט בדרישה לדחות את אסיפת הקרן הקיימת לישראל, עד לאחר הגעת חברי אסיפת קק"ל מרחבי העולם לישיבת הוועד הפועל הציוני השנתית. חברי האסיפה אמורים להגיע לישראל לקראת סוף השבוע הבא. את בנק ייצגו בעתירה עוה"ד יצחק בם ומיכאל דבורין ממשרד עורכי-הדין בם-דבורין-כהן ושות'.
במסגרת הרפורמה, קק"ל אמורה להעביר למינהל מקרקעי ישראל 50 אלף דונם של שטח בנוי במרכז הארץ ובצפונהּ. בתים שבנויים על קרקעות אלו יועברו לבעלות החוכרים, המחזיקים בהם בפועל. בתמורה, יעביר המינהל לקק"ל 50 אלף דונם של שטחים פתוחים בגליל ובנגב.
חברי מטה המאבק בהפרטת קרקעות ישראל הציגו בפני בית-המשפט עדויות, שלפיהן כל חברי אסיפת קק"ל מחו"ל כלל לא ידעו על הכוונה לכנס את האסיפה, וכלל לא ידעו מה הסוגיה שעל סדר היום.
פעילי המטה קיימו בימים האחרונים שיחות טלפון עם 71 חברי האסיפה בארץ ובחו"ל. בין היתר התקשרו לאוסטרליה, הונגריה, אנגליה, ארה"ב, ברזיל, ארגנטינה ואזרביג'אן. מהנתונים שעליהם הצהירו הפעילים עולה כי 93% מחברי האסיפה כלל לא קיבלו את פרטי ההסכם שלגביו הם אמורים להצביע. 76% מהם לא יכולים להגיע לכינוס, מתוכם 95% מחברי האסיפה המתגוררים בחו"ל.
פרוטה לפרוטה בקופה הכחולה
"לו היה מדובר בחברה רגילה, ששם הדירקטורים מנהלים את הרכוש שלהם, לא הייתי בא לפה", אמר עו"ד בם בדיום שהתקיים אתמול בבית-המשפט. "פה הקרן הקיימת, הדירקטוריון וההנהלה לא מנהלים את הרכוש של עצמם, אלא הם נאמני העם היהודי כולו... כאשר אנו מסתכלים על הנושא הזה בפריזמה המיוחדת הזאת של נאמנות לכל אותם רבבות יהודים שאספו פרוטה לפרוטה כדי לקנות פיסת קרקע שהיא של העם היהודי - לא ניתן לומר שמדובר בחברה רגילה".
עו"ד בם הוסיף כי בידיו מכתבים של חברי האסיפה הכללית שאינם מתגוררים במדינת ישראל, ומתקוממים על כך שהאסיפה הכללית בעניין כה חשוב ומהותי ואולי בהחלטה החשובה ביותר שקיבלה קק"ל זה עשרות שנים מתכנסת בחופזה כזו מבלי לתת להם אפשרות להגיע ולהביע את דעתם.
"כינוס האסיפה בניגוד לתקנון בהתראה כזו, כאשר ארבעה ימים לאחר מכן מתכנס אותו גוף לכינוסו הרגיל - זה מחטף. כנגד המחטף הזה צו בית-המשפט לא יעזור. כדי שתהיה שם החלטה ראויה חייב הגוף להתכנס במועדו, לאפשר למי שחפץ בכך להגיע ולהביע את עמדתו, ואז להחליט".
עו"ד רם כספי אשר ייצג את קק"ל אמר בדיון: "אני זוכר את אבי ואת סבי עם הקופה הכחולה ושהיינו שמים פרוטה לפרוטה. קמה מדינה ויש עשרות אם לא מאות אלפי משפחות ברחבי הבנייה הרוויה שעל כל צעד ושעל הולכים למינהל. באה הממשלה ורוצה לתת להם את זכות הקניין, שזה אקט שהמליצה עליה ועדת גדיש, זה אקט ציבורי מובהק. זו המטרה ולא סתם ספקולציה בקרקעות או חילופי קרקעות".
מקק"ל נמסר בתגובה כי "החלטת בית-המשפט מאפשרת לקק"ל לדחות את כינוס האסיפה הכללית שנקבעה ליום א'.ה-14 ביוני, עד להגעת הצירים ב-18 ביוני, מבלי לפגוע בזכויותיה, שהושגו בהסכם עם המדינה, המצריך את אישור האסיפה. זאת למרות שהנושא מובא לאישור הכנסת ביום שני, ה-15 ביוני, במסגרת חוק ההסדרים".