הבית הלבן: בודקים אי-סדרים בבחירות באיראן
מזכירת המדינה האמריקנית אמרה אחרי ניצחונו של אחמדי-נג'אד שוושינגטון מקווה שתוצאות ההצבעה בבחירות לנשיאות, "ישקפו את רצונו האמיתי של העם האיראני"
אחמדי-נג'אד ניצח בגדול , יריבו הרפורמיסט זעם וטען שהכל הצגה - ובארצות הברית מטילים ספק. הבית הלבן הודיע הערב (שבת) כי הוא בודק את הדיווחים על אי-סדרים בבחירות באיראן. "כמו יתר העולם, התרשמנו מאוד מהוויכוח החריף ומההתלהבות הרבה שיצרו הבחירות האלה, בעיקר בקרב איראנים צעירים. נמשיך לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות עולל הדיווחים על אי-סדרים", נמסר בהודעה.
מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, אמרה כי וושינגטון מקווה שתוצאות ההצבעה בבחירות לנשיאות, "ישקפו את רצונו האמיתי של העם האיראני". קלינטון, המבקרת במפלי הניאגרה בגבול עם קנדה, הוסיפה כי ארה"ב עוקבת בדריכות אחר הנעשה בטהרן, "ומצפה כמו יתר העולם לראות מה החליט העם האיראני".
הבחירות באיראן - עדכונים אחרונים ב-ynet
- הערב בטהרן: מהומות קשות ודיווחים על הרוגים
- המפסיד בבחירות: אחמדי-נג'אד נבחר ברמאות
- תמחקו את החיוך / רון בן ישי
- טהרן בבוקר שאחרי: לא מבינים, כולם הצביעו מוסווי
- השר שלום: הבחירה באחמדי-נג'אד - מסר לעולם
- בסוריה ובחמאס מברכים
שר החוץ הקנדי, לורנס קאנון, אמר כי ארצו "מודאגת מאוד מהדיווחים על אי סדרים וההפחדה של מועמדי האופוזיציה במהלך ההצבעה", וקרא למשטר האיראני לספור את הקולות בצורה שקופה וצודקת. צרפת הודיעה כי היא עוקבת מקרוב אחר ההתפתחויות באיראן.
פצוע במהומות בטהרן (צילום: AFP)
בהמשך לטענות לזיופים אמר גורם אמריקני רשמי בשיחה עם רשת החדשות FOX כי התוצאות אינן מהימנות ו"ראוי לחשוד" בהן. לדבריו, לא הגיוני שמועמד הרפורמיסטים, מיר חוסיין מוסווי, יפסיד בעיר הולדתו או שמועמד רפורמיסטי אחר, מהדי כרובי, יקבל פחות מ-1% מהקולות.
גורם אמריקני רשמי אמר בעילום שם לסוכנות הידיעות רויטרס כי ארה"ב קוראת לאיראן "לנצל את ההזדמנות ולהיענות להזמנה לדיאלוג ישיר. הוא הוסיף כי וושינגטון קוראת לאיראנים לפתור בשלום כל ויכוח סביב תוצאות הבחירות.
במחלקת המדינה נשמעות הערכות שבגלל תגובות הזעם באיראן על זיוף הבחירות הדמוקרטיות ועיוות רצון הציבור, ייאלץ משטר האייטולות לבצע צעד של פייסנות בתגובה לקריאה של הנשיא אובמה לפתוח בדיאלוג אמריקני-איראני ישיר.
מאז השבעתו לנשיא ארה"ב, שיגר ברק אובמה מסרים של רצון להידברות עם איראן, לרבות ברכה לשנה החדשה. המסרים היו מיועדים בעיקר לאוזני ציבור המצביעים האיראנים. גם הנאום בקהיר היה חלק מאותו מסר שניסה אובמה להעביר למצביעים בלבנון ובאיראן. בוושינגטון לא פתחו בצעדים מעשים להידברות כדי לא לסייע לאחמדי-נג'אד במערכת הבחירות.
המהומות ברחובות טהרן (צילום: AP)
מי שדווקא מיהר לקבל את תוצאות הבחירות באיראן הוא נשיא סוריה, בשאר אסד, שהביע קורת רוח מניצחונו של מחמוד אחמדי-נג'אד. סוכנות הידיעות הרשמית הסורית דיווחה כי אסד מסר את ברכותיו לעם האיראני ואיחל לו התקדמות ושגשוג.
"נשיא סוריה הביע את ביטחונו בהמשך חיזוק היחסים בין דמשק וטהרן ובמאמציהן לשלום אזורי ועולמי", נכתב בהודעת הסוכנות.
מוקדם יותר, בירכו את אחמדי-נג'אד גם חמאס ונשיא ונצואלה, הוגו צ'אבס. בהודעה שפרסם דובר חמאס, פאוזי ברהום, הביע הארגון תקווה כי הנשיא האיראני "ימשיך לתמוך בזכויות הפלסטינים, ימשיך לכבד את הבחירה הדמוקרטית של הפלסטינים ויסייע לשים סוף לסנקציות נגדנו". צ'אבס מצדו אמר כי ניצחון אחמדי-נג'אד הוא "ניצחון של כל העולם והאומות החופשיות".