שתף קטע נבחר

 

"כך עיצבו יועצי אובמה את יחסו להתנחלויות"

ה"וושינגטון פוסט" מדווח כי עמדתו הנחרצת של נשיא ארה"ב כלפי הבנייה בהתנחלויות היא פרי שיתוף פעולה הדוק עם יועציו, שלחלקם ניסיון מר עם נתניהו בימי ממשל קלינטון. אולם גורמים בממשל טוענים: זו עמדת אובמה מאז ומתמיד

מדיניותו הקשוחה של נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, ביחס להתנחלויות היא תוצאה של שיתוף הפעולה ההדוק שלו עם יועציו הבכירים. כך דיווח הלילה (א') העיתון "וושינגטון פוסט" שציטט גורמים בכירים בבית הלבן. אותם בכירים מספקים הצצה למהלכים שהביאו למתח בין ירושלים והבית הלבן, ערב נאום בר אילן של ראש הממשלה נתניהו.

 

כמה מעוזריו של נתניהו העוסקים בתהליך השלום מכירים היטב את הסכסוך הישראלי-הפלסטיני

ואת שחקני המפתח. חלקם אף עבדו בממשל האמריקני תחת הנשיא לשעבר ביל קלינטון והם סיפרו ל"פוסט" על היסטוריה של קשיים עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, עוד בכהונתו הראשונה.

 

לפי הדיווח, צוותו הבכיר של אובמה הסיק עם כניסתו לבית הלבן כי נדרשת עצירה מוחלטת של הבנייה בהתנחלויות. עמדה זו באה לידי ביטוי בין היתר בנאומו ההיסטורי של הנשיא בקהיר בשבוע שעבר, במהלכו הוא הבהיר כי הוא תומך בדעת אנשיו. הממשל הדמוקרטי מאמין כי כפיית מהלך מסוג זה על ישראל יקל על המגעים לקידום יוזמת שלום אזורית כוללת.

 

"יש קונצנזוס גדול בבית הלבן שלפיו הסטטוס-קוו לא יקדם אותנו לשום מקום", אמר יועצו הבכיר של הנשיא, דיוויד אקסלרוד. "ההזדמנות הנוכחית לכינון שלום ארוך טווח, שיביא לישראל את הביטחון שהיא זקוקה לו, עלולה לחמוק מבין אצבעותינו".

 

אולם גורמים בוושינגטון טוענים כי עמדתו התקיפה של אובמה ביחס להתנחלויות קיימת זה שנים ארוכות. "תהיה זו טעות להניח שמישהו הוביל אותו לתפיסה הזו. מדובר בעמדה שהוא גיבש בכוחות עצמו", אמר גורם בממשל.

 

לפני כניסתו לפוליטיקה בוושינגטון, התייעץ אובמה רבות עם אבנר מקווה, פרופסור למשפטים התומך בישראל אך מתנגד באופן נחרץ לבנייה בשטחים הפלסטיניים הכבושים. "חייב להתקיים דיאלוג מציאותי על הדרך שבה שתי מדינות יחיו זו לצד זו", אמר מקווה על עמדתו של אובמה לפני בחירתו לסנאטור ב-2004. "לא ניתן לעשות זאת כשמדינה מנכסת לעצמה עוד ועוד שטחים".

 

היהודים האמריקנים לא ממהרים לעזור להתנחלויות

עוזריו של הנשיא ציינו כי הנשיא נוהג להדגיש כי גם הפלסטינים חייבים "למלא את חלקם בעסקה", כמו הגברת הביטחון בשטחי הרשות והפסקת ההסתה נגד ישראל. עם זאת, התבטאויותיו האחרונות של אובמה נגד ההתנחלויות הן החריפות ביותר שנשמעו מנשיא אמריקני מאז ג'ימי קרטר.

 

אחד מחבריו הקרובים של אובמה משיקגו, הרב המנוח ארנולד וולף, כתב בשנה שעברה - על רקע מערכת הבחירות - כי הוא מאוכזב מכך שחברו הוותיק אינו מביע את עמדתו האמיתית כלפי ישראל בנאומיו. "לדעתי, אובמה נוהג לעתים בזהירות יתר ביחס לישראל. בדומה לכל שאר הפוליטיקאים שלנו, הוא יודע שלא כדאי לו לסטות מהדעה הרווחת, וזה מאכזב. אולם בניגוד לכל השאר, הוא הבהיר כי בכוונתו להרחיב את הדיאלוג".

 

בשנת 2005, כשהיה אובמה סנאטור טירון בוועדת החוץ, הוא לא היסס לבקר את ההתנחלויות. אולם שנתיים לאחר מכן, בעודו מתמודד לנשיאות, הוא מיתן את אמירותיו בנושא. הרטוריקה של הנשיא רק החריפה בנאומו במצרים. הוא הצהיר כי "ארצות הברית אינה מכירה בלגיטימיות של ההתנחלויות. הבנייה הזו חותרת תחת המאמצים להשיג שלום. הגיע הזמן שהבנייה הזו תיפסק".

 

האדם הבכיר ביותר בבית הלבן אחרי אובמה, ראש המטה רם עמנואל, עבד בממשל קלינטון בימי נתניהו ולא ראה את הדברים עין בעין עימו.

שנים לאחר מכן, כשכיהן בקונגרס, עמנואל היה אחד משני מחוקקים יהודים שהגישו הצעה לקידום פינוי ההתנחלות הגדולה אריאל.

 

גם השליח המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, הוא מתנגד תקיף של הבנייה בשטחים. היועץ לביטחון לאומי של אובמה, הגנרל ג'ים ג'ונס, ביקר אף הוא את ההתנחלויות בעת ששירת תחת מזכירת המדינה האמריקנית לשעבר, קונדוליזה רייס.

 

מבחינה פוליטית, נראה כי הצעדים התקיפים של אובמה נגד ממשלת נתניהו לא יפגעו במעמדו בקרב יהודי ארה"ב. סקרים שנערכו באחרונה במעצמת-העל הגדולה בעולם מצביעים על כך שהיהודים האמריקנים אמנם תומכים בישראל, אך פחות בהתנחלויות. כמו כן, השפעתם על הקונגרס מתמעטת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מטכס עצה. אובמה
צילום: AFP
וושינגטון זוכרת. נתניהו
צילום: דודי ועקנין
הציע לפנות את אריאל. עמנואל
צילום: AP
הבנייה תיעצר? מעלה אדומים
צילום: AP
מומלצים