שתף קטע נבחר
 

הממשלה אישרה את "חוק המטפלות" של האוצר

במקום ההכרה בהוצאות על טיפול בילדים לצורכי מס, כוללת ההצעה החדשה פיצוי לאמהות עובדות או חד-הוריים, שיחול מ-2011, כאשר המבקשים לקבלו יידרשו ל"מבחן השתלבות" - בניגוד לפסיקת בית המשפט העליון בנושא. ח"כ חוטובלי בתגובה: "רוב של גברים בממשלה לא יעצור את המהפכה"

הממשלה אישרה היום (א') את הצעת החוק של שר האוצר יובל שטייניץ לפיצוי אמהות עובדות או חד-הוריים על טיפול בילדיהם, במקום ההכרה בהוצאות לצורכי מס, עליה החליט בית המשפט העליון. מדובר בהצעה שונה מהותית מהטיוטה שהפיץ האוצר לאחרונה בממשלה ובוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת.

 

 

הצעתו של שטייניץ אושרה ברוב של 19 תומכים לעומת 3 מתנגדים. המתנגדים להצעת האוצר היו שר הרווחה יצחק (בוז'י) הרצוג (עבודה), שר החינוך גדעון סער (ליכוד) ושר הגנת הסביבה גלעד ארדן (ליכוד). לימור לבנת, שרת התרבות והספורט, נמנעה בהצבעה.

 

תוקף ההטבה יהיה משנת 2011 ולא מ-2010, כפי שקבע גם בית המשפט. במקום תשלום נקודת זיכוי נוספת (או נקודת קצבה - מס הכנסה שלילי - בסכום מקביל למי שמתחת לסף המס) לכל ילד עד גיל 8, כאמור בטיוטה המקורית, הנוסח החדש מציע תשלום מדורג לפי גיל הילד עד מלאת לו 5 שנים. לפיכך ב-2011 תינתן ההטבה רק עבור ילדים עד גיל שנה; ב-2012 עבור ילדים עד גיל שנתיים; ב-2013 לילדים עד גיל 3; ב-2014 לילדים עד גיל 4; וב-2015 לילדים עד גיל 5. 

 

היקף התוספת בתחולתה המלאה היא 285 מיליון שקל לשנה. שווי נקודת זיכוי כזו היא 197 שקלים, על פי החלק בזיכוי המס. האוצר מבהיר שהסכום של נקודת הזיכוי שווה ערך להכרה בהוצאות בסדר גודל של 1,300 שקל.

 

דחיית מתן ההטבה ל-2011 נקבעה עקב הדחייה בהפעלת חוק מס הכנסה שלילי בפריסה ארצית, שהיתה אמורה לצאת לפועל כבר ב-2010. המיסוי השלילי אמור להיות בסיס התשלום לפיצוי הנשים העובדות והחד-הוריים שמשתכרים מתחת לסף המס.

 

בנוסף, אושרה הצעת האוצר למבחן עקרוני לקבלת ההטבה, שלא יבטיח אותה באופן גורף לכל סוגי העובדים - גם זאת בניגוד מוחלט לפסיקת בית המשפט העליון. המבחן, שמכונה "מבחן ההשתלבות", דורש מאמהות עובדות וחד הוריים להוכיח שהוצאות הטיפול בילדיהם "משתלבות בתהליך ובמבנה הטבעי של מקור הפקת ההכנסה ומהוות חלק בלתי נפרד בתהליך ההפקה".

 

סער אמר בישיבה כי "ההצעה שהוגשה טובה מזו שהוגשה בשבוע שעבר, אך עדיין אינה נותנת פיתרון לנושא. זאת בהתחשב בהיקף הגדול פי כמה של הוצאות הטיפול בילדים. הדבר נכון גם לגבי הסכום שינתן בסוף התהליך. ההצעה אינה עומדת בקריטריונים המקוריים ברוב המדינות המתקדמות ברחבי העולם". 

 

ח"כ ציפי חוטובלי (ליכוד), יו"ר הוועדה למעמד האישה בכנסת, אמרה בתגובה להחלטת הממשלה היום: "רוב של גברים בממשלה לא יעצור את המהפכה עליה הכריז בית המשפט העליון". היא הודיעה שתכנס בהקדם את הוועדה, כדי לקדם הצעת חוק שונה ולגייס סביבה את רוב חברי הכנסת, כך שתהיה ברוחו של פסיקת בית המשפט העליון.

 

חוטובלי מתכוונת להצעת חוק פרטית, שעברה בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת, ויכולה על פי החוק להתקדם לקריאה שניה ושלישית בכנסת הנוכחית. הצעת החוק מכירה בהוצאות על טיפול בילדים לצורכי מס, ומעניקה נקודות זיכוי למי שנמצא מתחת לסף המס. את הצעת החוק הפרטית יזם גדעון סער, מי שהיה יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת הקודמת, והיום מכהן כשר החינוך, שנמנה על מתנגדי הצעתו של שטייניץ בממשלה.

 

יו"ר נעמ"ת, טליה לבני, אמרה בתגובה כי "ההצעה כה מבזה וכה מבישה, עד שקשה שלא להאשים את השרים שתמכו בה. חבל שהשרים לקו בתסמונת האישור האוטומטי של חוק ההסדרים ונכנעו לטרור של האוצר".

 

טליה לבני קראה לחברי הכנסת שלא לאשר את קבלת החוק ואמרה: "אנסה לשכנע את הכנסת להציל את הממשלה מהעלבון שהמיטה על עצמה. אני חשה עצב עמוק על כך שהמשפחות והאמהות העובדות שוב נפלו קורבן למניפלוציות של האוצר".

 

 ח"כ נחמן שי (קדימה), חבר הוועדה למעמד האישה קרא להחלטה "סטירת לחי לציבור הנשים בישראל". לטענת שי, החלטת הממשלה יוצרת אי-שוויון כלכלי, בכך שהיא מונעת מנשים עידוד כספי להשתלבות בשוק העבודה.

 

"את מערכת הבחירות הוביל הליכוד בסיסמא 'זה גדול עליה", אמר שי, "עכשיו התברר כי ענייני הנשים גדולים על הממשלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבחן עקרוני לקבלת ההטבה
צילום: index open
מומלצים