שתף קטע נבחר

 

אובמה על נאום נתניהו: צעד חשוב קדימה

רה"מ מוכן להכיר במדינה פלסטינית עצמאית, למרות שבעבר התנגד לכך במלוא עוזו - וזוכה לחיזוק ולברכה מנשיא ארה"ב. בתגובה לנאום בר-אילן נמסר מהבית הלבן: פתרון הסכסוך "יבטיח את ביטחון ישראל ויגשים את שאיפות הפלסטינים"

בירושלים יכולים לנשום לרווחה: הכרתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בזכות העם הפלסטיני למדינה עצמאית התקבלה בברכה בארצות הברית. הבית הלבן הודיע אמש (יום א') אחרי נאום נתניהו כי הנשיא ברק אובמה, "מקדם את הצעד החשוב" שנקט ראש הממשלה באוניברסיטת בר-אילן.

  

נאום נתניהו - הסיקור המלא ב-ynet

   

דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, אמר כי אובמה "מקדם בברכה את הצעד

החשוב וההתקדמות שעשה נתניהו בנאומו. הנשיא מחויב לרעיון שתי המדינות לשני עמים - המדינה היהודית ישראל ולצידה מדינה פלסטינית עצמאית - בערש הולדתם ההיסטורי של שני העמים. הוא מאמין שרק פתרון זה יוכל להבטיח את ביטחונה של ישראל ואת הגשמת שאיפותיהם הלגיטימיות של הפלסטינים למדינה בת-קימא, והוא מברך על כך שראש הממשלה נתניהו הביע תמיכה במטרה זו".

 

נאום בר-אילן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בהודעה נאמר עוד כי "הנשיא ימשיך לעבוד עם כל הצדדים - ישראל, הרשות הפלסטינית, מדינות ערביות ובני בריתנו בקוורטט - כדי לוודא שהם ימלאו את התחייבויותיהם וישאו באחריות המוטלת עליהן כדי להגשים את פתרון שתי המדינות לסכסוך הישראלי-פלסטיני, ולשלום מקיף באזור".

 

בממשל האמריקני מבקשים לבחון בדקדקדנות את פרטי הנאום, אולם כבר עתה הם שבעי רצון. הסכמתו של נתניהו לפתוח במשא ומתן עם כל מדינות

ערב ללא תנאים מוקדמים שִמחה את וושינגטון. כך גם החלטתו שלא לתקוף בחריפות את איראן, פחות מיומיים אחרי ניצחון מחמוד אחמדי-נג'אד בבחירות לנשיאות.

 

גורמים בוושינגטון הסכימו עם דברי נתניהו כי ביטחון ישראל ופירוז הגדה המערבית הם תנאים חשובים לכל הסדר קבע עתידי. עם זאת, הם מדגישים כי סוגיית "המדינה המפורזת", שעמדה בלב נאום נתניהו, צריכה לעלות במסגרת המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים.

 

שעות אחדות אחרי הודעת ארה"ב בירכה גם צרפת על דבריו של נתניהו. בהודעה שפרסם שר החוץ הצרפתי, ברנר קושנר, נכתב כי "צרפת, השותפות שלה באירופה וארה"ב פועלות יחד לחידוש תהליך השלום והקמתה בהקדם של מדינה פלסטינית בת-קיימא, שתחיה בשלום וביטחון לצד מדינת ישראל".

 

התקשורת האמריקנית מתעלמת

דרישת הפירוז עשויה להתקבל בברכה בממשל אובמה. יועץ הנשיא לביטחון לאומי, הגנרל ג'ים ג'ונס, הוא האיש שפעל מטעם ממשל בוש לבחון את צרכי הבטחון של ישראל. סגן הנשיא, ג'ו ביידן, ויושב ראש ועדת החוץ בסנאט, ג'ון קרי, התבטאו בימים האחרונים על הצורך בהקמת מדינה פלסטינית מפורזת, שאין בה נשק כבד וטילים. "ההכרזה על שתי המדינות עונה על הציפיות", אמר בכיר אמריקני.

 

מסר נוסף שהתקבל בוושינגטון הוא נכונותו של נתניהו למלא אחר הסכמי העבר של ישראל. זאת, למרות שהוא נמנע מלהזכיר באופן מפורש את "מפת הדרכים". עדיין לא ברור כיצד יגיב ממשל אובמה לנושא זה, שכן הקפאה מוחלטת של הבנייה ההתנחלויות היא השלב הראשון של "מפת הדרכים" ותנאי בסיסי להתנעת התהליך המדיני.

 

רשת הטלוויזיה CNN הגדירה את נאום נתניהו כ"מפנה משמעותי" במדיניותו של מנהיג הימין. אולם רוב כלי התקשורת בארה"ב התעלמו מהנאום. רק רשת "פוקס ניוז" שידרה את הנאום, אך כעבור דקות ספורות הפסיקה את השידור ועברה לנושא אחר.

 

עיקר תשומת הלב העולמית כנראה הופנתה לשני מרכיבים בנאום בר-אילן - הסכמתו לפתוח במשא ומתן עם כל מדינות ערב ללא תנאים מוקדמים וקריאתו

להקמת מדינה פלסטינית מפורזת. "אני פונה למנהיגי ערב - בואו נעשה שלום. אני מוכן לנסוע לדמשק, לריאד, להיפגש בכל עת ובכל מקום", אמר ראש הממשלה.

 

נתניהו הציג את חזונו לעתיד העם הפלסטיני והכיר בזכות הפלסטינים להקים מדינה. "זכותנו לריבונות כאן היא פשוטה: ארץ ישראל היא מולדתנו וכאן עוצבה זהותנו", אמר ראש הממשלה ופנה להתייחס לאופי היישות הפלסטינית שהוא רואה בעיני רוחו: "השטח שיהיה בידי הפלסטינים יהיה מפורז, בלי צבא, בלי שטח אווירי סגור. מובן מאליו שהם לא יוכלו לכרות בריתות צבאיות". 


פורסם לראשונה 14/06/2009 22:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מברך. אובמה
צילום: רויטרס
ארה"ב מרוצה. נתניהו
צילום: אבי אוחיון, לע"מ
מומלצים