דיווחים מאיראן: עד 24 הרוגים במהומות המחאה
גורמים רשמיים באיראן מסרו כי שבעה אזרחים נהרגו הלילה במהומות הענק - אך גורמים מקומיים טוענים כי ביומיים האחרונים נרשמו עוד כ-17 הרוגים לפחות במקומות שונים במדינה. יו"ר הפרלמנט מבקר את משרד הפנים: למה יורים על מפגינים ומפריעים לתושבים?
מחאת תומכי האופוזיציה גובה קורבנות בנפש: כלי התקשורת הרשמיים באיראן דיווחו הבוקר (יום ג') כי הלילה נהרגו שבעה אזרחים במהומות הענק שנערכו אתמול בבירה האיראנית. נוסף על הדיווח הרשמי, דווח על לפחות עוד 17 הרוגים בתקריות שונות שאירעו בטהרן ובערים אחרות באיראן ביומיים האחרונים. הפרטים על הנעשה באיראן זולגים באיטיות רבה, וחלק מהמידע מטפטף באמצעות רשתות חברתיות באינטרנט.
בעיתון הבריטי "גרדיאן" דווח בהסתמך על דיווחים מקומיים באיראן, כי שבעה בני אדם נהרגו גם בעיר שיראז בעימותים בין סטודנטים לכוחות הביטחון באוניברסיטה המקומית. על פי הדיווח, עשרות שוטרים זרמו לקמפוס כדי להתמודד עם המחאה בעיר אך בלי הועיל. הסטודנטים צעדו יחד עם אזרחים בעיר לכיוון אחת הכיכרות בעיר ולכן לא ברור אם כל ההרוגים הינם סטודנטים.
המחאה באיראן - סרטונים שהועלו לאתר "יוטיוב":
- פינוי פצועים מהפגנה בטהרן, אתמול
- סרטון נוסף של פינוי פצועים מהפגנת ההמונים
- המהומות ברחובות העיר שיראז
הסטודנטים טוענים כי הבחירות באיראן זויפו על ידי המשטר והם רואים במה שהתרחש באיראן בסוף השבוע לא פחות מהפיכה ותפיסת שלטון בכוח על ידי הנשיא מחמוד אחמדי-נג'אד ואנשיו.
כן דיווח ה"גרדיאן" דווח כי במהומות באוניברסיטת טהרן שלשום בלילה נהרגו חמישה סטודנטים שנקברו בלי ידיעת משפחתם בבית קברות בטהרן. אתמול כבר דיווח אתר הסטודנטים "אמיר-כביר" על שלושה הרוגים לפחות בהתקפה של מתנדבי הבסיג', מיליציה התומכת בנשיא אחמדי-נג'אד ונשמעת למשמרות המהפכה, על מעונות אוניברסיטת טהרן - וכפי הנראה מספר ההרוגים היה גבוה יותר. האתר דיווח כי שוטרים בלבוש אזרחי תקפו סטודנטים בנשק חם במעונות הסטודנטים.
עימות קשה בעיר הולדתו של מוסווי
הלילה דווח כי נרשמו עימותים קשים בעיר הולדתו של מוסווי, תבריז, שם העלו באש מפגינים את מטה הבסיג'. על פי דיווחים לא רשמיים, בעימותים נרשמו הרוגים - לפחות ארבעה. ייתכן שגם מפקד משמרות המהפכה נהרג בהתפרעויות. המפגינים אף הציתו את בניין רשות השידור האיראנית בעיר. אין אישור לדיווחים מכל מקור רשמי.
עימותים ברחובות טהרן. לא ברור כמה נהרגו במהומות (צילום: AP)
דיווחים על הפגנות הגיעו גם מערים נוספות כגון איספהאן, משהד, זאהדן רשת ואהווז. במרבית הדיווחים נמסר על עימותים בין סטודנטים לכוחות הביטחון ברחובות או בתוך תחומי האוניברסיטאות, הידועות כמעוז התנגדות למשטר גם בימי שגרה.
הסטודנטים באוניברסיטה למדעים וטכנולוגיה בטהרן תלשו את תמונתו של הנשיא אחמדי-נג'אד מלוח חברי הסגל המדעי. במקומה נכתב "במקום זה היתה קודם תמונת הנשיא. מוות לדיקטטור - גם אם הוא מלך, וגם אם הוא דוקטור". לאחמדי-נג'אד דוקטורט בהנדסת תחבורה, והוא נהג להרצות באוניברסיטה.
יו"ר הפרלמנט: למה יורים ומפריעים את מנוחת השכנים?
בד בבד, מתח יושב ראש הפרלמנט האיראני (המג'לס) עלי לריג'אני ביקורת על התנהלותו של משרד הפנים וטען כי המשרד נושא באחריות וחייב להגיב להתקפות האלימות נגד סטודנטים ותושבים. "מה הטעם לתקוף סטודנטים באמצע הלילה במעונות האוניברסיטה או לתקוף ב- 2:30 בלילה שכונת מגורים, ולהפריע את מנוחת התושבים. שר הפנים אחראי על כך ועליו לספק תשובות", אמר לריג'אני בפרלמנט. הוא גם מינה אמש ועדה פרלמנטרית שתחקור את תקיפת הסטודנטים במעונות אוניברסיטת טהרן.
מפגינות אמש בטהרן. הסטודנטים ידועים כמתנגדי המשטר (צילום: רויטרס)
דבריו נאמרו בעקבות הדיווח כי מתנדבי הבסיג' פשטו על מעונות סטודנטים שלשום וכן תקפו מפגינים בעצרת אתמול בטהרן. בסוכנות הידיעות האיראנית אירנ"א דווח כי לריג'אני התייחס גם לדאגה שהשמיע נשיא ארצות הברית ברק אובמה על המצב במדינה - אך המעיט בו. "האמריקנים לא צריכים להיות מודאגים מאיראן ומהבחירות. האומה האיראנית צריכה לשקול את צעדיה בזהירות ולא לתת לזרים הזדמנות לדבר בגנותה", טען. במקביל, הורה לריג'אני לרפורמיסטים להתקדם "במסלול המשפטי".
מחנה מוסווי מנסה להרגיע את המחאה
אמש הגיעה לשיאה מחאת תומכי הרפורמיסטים, הטוענים לזיוף, שהותיר את הנשיא אחמדי-נג'אד על כסאו, ומאות אלפים השתתפו בהפגנה של תומכי מיר-חוסיין מוסווי, שהשתתף בה יחד עם מהדי כרובי, מתמודד נוסף בבחירות. הבוקר הודיעו תומכי מוסווי כי בכוונתם לקיים גם היום הפגנה בכיכר המרכזית בטהרן - וראשי המחנה הרפורמיסטי קראו להם לשמור על איפוק ולהפגין בצורה שקטה.
בהודעה שפרסם מוסווי באתר האינטרנט שלו ביקש מתומכיו לשמור על הסדר, והבהיר כי הפעם לא ישתתף בהפגנה. גם האייתוללה עלי מונטזרי, המזוהה עם הזרם הרפורמיסטי, פרסם קריאה דומה. עם זאת, למרות הקריאות יש חשש שגם היום ייצאו העניינים משליטה - מאחר שגם תומכיו של הנשיא אחמדי-נג'אד הודיעו כי בכוונתם להפגין בה בשעות אחר הצהריים. בבירת איראן אומרים כי המהומות שנמשכות מאז שבת הן האלימות ביותר מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979.
הבוקר נמסר כי שני בכירים במחנה הרפורמיסטי נעצרו: סגן הנשיא לשעבר מוחמד עלי אבטחי וסעיד חג'ריאן. לא נמסרו פרטים על נסיבות המעצר.
מוסווי, שהופיע אמש בפומבי לראשונה מאז הבחירות, הביע פסימיות באשר לסיכויים שמועצת שומרי החוקה תקבל את ערעורו ותבטל את הבחירות: "ערערתי בפני מועצת שומרי החוקה, אך אני לא מאוד אופטימי בנוגע לפסיקה שלהם. במהלך מסע הבחירות, רבים מהם לא היו חסרי פניות ותמכו במועמד הממשלה", צוטט מוסווי באתרו הרשמי. מועצת שומרי החוקה
היא אחראית על הפיקוח בכל הנוגע לבחירות. היא מאשרת את התוצאות ורק היא מוסמכת לטפל בתלונות המועמדים על אי סדרים. אתמול הורה לה מנהיגה הרוחני של איראן עלי חמינאי לחקור את הטענות על אי סדרים.