שתף קטע נבחר

 

דו"ח: ישראל נלחמת בסחר באדם - אך לא מספיק

הסקירה השנתית של מחלקת המדינה בוושינגטון על הסחר בבני אדם קובעת כי ישראל עושה מאמצים למגר את התופעה אך לא מספיק: נשים מאירופה נמכרות לזנות בישראל, ישראליות נשלחות לבריטניה ועובדים זרים חוקיים מועסקים בתנאי עבדות

"ישראל היא מדינת יעד לסחר בגברים ובנשים למטרות של עבודת כפייה וניצול מיני". כך קובע הדו"ח השנתי של מחלקת המדינה האמריקנית העוסק בסחר בבני אדם ברחבי העולם ואשר פורסם הערב (יום ג').

 

הדו"ח האמריקני מדרג את מדינות העולם על פי היחס שלהן לנושא הסחר בבני אדם לצורך זנות או עבדות. המדינות מחולקות לשלושת קטגוריות, על פי מידת שכיחות הבעיה בתחומה ומאמציה להילחם בה.

 

בקבוצה הראשונה מופיעות 28 המדינות המתקדמות ביותר, שממשלותיהן עומדות בקריטריונים בסיסיים של הגנה על קורבנות. בקבוצה השלישית מופיעות 18 המדינות שלא עושות אף מאמץ למגר את התופעה, בהן איראן, סוריה,

סעודיה, קובה ואחרות. רוב מדינות העולם, בהן ישראל, נכללות בקבוצה השנייה - המדינות שלא עומדות בדרישות הבסיסיות, אך עושות מאמצים מסוימים בכיוון.

  

הפרק בדו"ח המוקדש לישראל קובע כי "עובדים עם מיומנויות נמוכות - מסין, רומניה, טורקיה, תאילנד, הפיליפינים, נפאל, סרי-לנקה והודו - מהגרים באופן עצמאי וחוקי לישראל כדי לעבוד בבנייה ובחקלאות. אולם חלקם סובלים מתנאים של עבודת כפייה, כולל העלמה לא-חוקית של דרכונים, מגבלות תנועה, אי-תשלום משכורות, איומים והפחדה פיזית".

 

הדו"ח מציין כי סוכנויות רבות הפועלות לגיוס עובדים זרים לישראל מחייבות את העובדים עצמם לשלם בין אלף לעשרת אלפים דולרים עבור הגעתם. דרישה זו למעשה הופכת את העובדים למעין "עבדים" שנאלצים לעסוק בכל עבודה ובכל תנאי עם נחיתתם בישראל. 

 

רוב הקורבנות לא זוכים להגנה

סקירת מחלקת המדינה האמריקנית התייחסה גם לתופעת הסחר בנשים למטרות זנות, שמשגשג בישראל זה שנים ארוכות. "נשים מרוסיה, אוקראינה, מולדובה, אוזבקיסטן, בלרוס וסין נסחרות לישראל למען זנות כפויה, לפעמים על ידי ארגוני פשע מאורגן דרך גבול מצרים", נכתב בדו"ח. "נשים ישראליות מועברות בתוך המדינה לצרכי ניצול מיני מסחרי וקבוצות קטנות מועברות לאירלנד ולבריטניה".

 

הדו"ח מדגיש את המאמץ של רשויות החוק בישראל למגר את הסחר למטרות מין ולספק מחסה, הגנה ועזרה לקורבנות.

עם זאת, הוא טוען כי רוב הקורבנות לא זכו לכך. בדברי מחלקת המדינה נכתב בנוסף כי בשנת 2008 הוגשו בישראל כתבי אישום ראשונים על פי חוק האוסר סחר בבני אדם.  

 

מנכ"ל משרד המשפטים, משה שילה, אמר בתגובה כי הוא מברך על העבודה המקיפה שנעשתה בדו"ח האמריקני וכי הוא מביע סיפוק מכך שהוא "מציין לחיוב את מאמצי המדינה בכלל ומשרד המשפטים בפרט במישורים השונים. הדו"ח הוא כלי עבודה מצויין לאבחון נקודות החוזק והתורפה של המדינה בניהול המאבק בסחר בבני אדם". 

 

בהכנת הידיעה השתתף אביעד גליקמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
תנאי עבדות (ארכיון)
צילום: שאול גולן
צילום: גבי מנשה
זנות בכפייה (אילוסטרציה)
צילום: גבי מנשה
מומלצים