התקציב לשנת 2009-2010 עבר בקריאה ראשונה
61 ח"כים הצביעו בעד התקציב, ו-4 נמנעו. האופוזיציה נעדרה מהדיונים, אך ח"כים מהקואליציה תקפו את התקציב בחריפות לא פחותה. שטייניץ תקף את הח"כים הנעדרים ואמר שע"י התקציב מתעתדת הממשלה לשוב למגמת הצמיחה כבר במחצית 2010
הצעת תקציב המדינה לשנים 2009-2010 עברה בקריאה ראשונה במליאת הכנסת בהליך קצר יחסית. זאת, בגלל החרם שהטילו סיעות האופוזיציה על עבודת הכנסת כולל הדיון בתקציב. המליאה הצביעה באולם ריק למחצה. בתקציב תמכו 61 הח"כים מהקואליציה ללא מתנגדים, וארבעה נמנעו - "המורדים" של סיעת העבודה - איתן כבל, אופיר פינס, עמיר פרץ ויולי תמיר. בחוק ההסדרים תמכו 60 ח"כים מהקואליציה, וארבעת "המורדים" הצביעו נגד.
שר האוצר, יובל שטייניץ אמר כי באמצעות תקציב זה מתעתדת הממשלה לבלום את הגידול באבטלה כבר במחצית השנייה של השנה הנוכחית ולשוב למגמת הצמיחה במשק כבר במחצית שנת 2010.
שטייניץ אמר בדיון כי מיום הקמת הממשלה, לפני כחודשיים וחצי, ביצעה הממשלה 3 צעדים חריגים בפרק זמן קצר: הראשון הוא "גיבושה של התכנית הכלכלית בלימה ותנופה והתחלת ביצועה". המהלך השני אותו הזכיר השר הוא השלמת עסקת החבילה הראשונה מזה 26 שנים".
הצעד השלישי אותו מנה שטייניץ הוא "הכנת התקציב הדו שנתי הראשון בהיסטוריה של מדינת ישראל ויחד איתו חוק ההתייעלות הכלכלית".
נציין, כי בצל הנתונים שפרסמה שלשום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, לממשלה צפוייה עבודה קשה אף יותר - לאחר עדכון הצמיחה ברבעון הראשון השנה כלפי מטה והגידול בשיעור האבטלה. על אף האופטימיות בדבר החזרה למסלול צמיחה, שר האוצר הבהיר ש"חוסנם של המשק והחברה עומדים בימים אלו בפני משבר גדול".
שטייניץ מנה כמה מהצעדים שיש בתוכנית הכלכלית, בתקציב ובחוק ההתייעלות הכלכלית: "הגדלת התקציב השנה עם תוספת מיוחדת (1.35%) לטובת התוכנית הכלכלית; עידוד תעסוקה והכשרת עובדים; מלחמה בעובדים הזרים; הגדלת קצבאות הזקנה והילדים ב-1.5 מיליארד שקלים; אספקת קווי אשראי לעסקים ולתעשיות ייצוא - ערבויות בהיקף של 26 מיליארד שקלים; שחרור חסמים כלכליים, בדמות הרפורמה במנהל מקרקעי ישראל והשקעה בתשתיות; כמיליארד שקלים שיינתנו למדען הראשי לעידוד השקעות הון ותמריצי מס להגדלת הרווחה המשקית כמו גם הרפורמה במיסוי הירוק".
במשך הדיון:
ח"כי האופוזיציה החרימו את הדיונים בשל שורת הצעות חוק, שלטענת האופוזיציה משנות את כללי המשחק. אך ביקורת חריפה לא פחות הגיעה גם מספסלי הקואליציה. הח"כים תקפו את התקציב, תוכנו ובעיקר הגודל של חוק ההסדרים. בכנסת אמרו, "עם קואליציה כזאת מי צריך אופוזיציה". אפילו יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) לא טמן ידו בצלחת אם כי הביקורת שלו הייתה כללית ומאופקת באמרו, "עם כל האחריות הכבדה שמוטלת עלינו שבהעברת התקציב עלינו לגלות גם רגישות ולשנות סעיפים בחוק ההסדרים שפוגעים באוכלוסיה החלשה".
ח"כ מירי רגב (ליכוד) שמובילה את ההתנגדות לביטול המע"מ על פירות וירקות ביקרה בחריפות את שר האוצר שטייניץ, ואמרה: "מי שלא ידע רעב מימיו, לא יכול לדעת איך מרגיש אדם רעב". עם זאת, על אף הביקורת היא תמכה בתקציב ובחוק ההסדרים, והבטיחה להמשיך להילחם בביטול הפטור ממע"מ בוועדת הכספים - לקראת הקריאה השנייה והשלישית.
יחימוביץ': "מי שתומך בחוק- שם עצמו לצחוק"
ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה), שנמנעה, אמרה, כי "מי שתומך בחוק ההסדרים - שהוא חסר תקדים בגודלו ובדורסנותו - שם עצמו לצחוק, ובעיקר שם לצחוק את הציבור שהוא מייצג". עם זאת, לדבריה, היא מצאה בחוק "מספר פנינים השייכים להישגי ההסתדרות במו"מ".
שר האוצר תקף בסיכום הדיון את האופוזיציה באמרו שאופוזיציה אחראית לא נוטשת את הכנסת בדיון שכזה ועוד בגלל חוקים שחבריה היו שותפים להכנתם בממשלה הקודמת עוד לפני פרישתם מהליכוד. את הביקורת על גודל חוק ההסדרים ביטל שטייניץ באמרו שקדימה צריכה להודות לממשלה על גודל החוק ולא להתלונן עליו שכן הצעת החוק שהוגשה אתמול כוללת את סעיפי חוק ההסדרים שממשלת אולמרט הכינה עבור תקציב 2009 שלא עבר בזמנו.
היום (ה') תתכנס בישיבה מיוחדת ועדת הכנסת שקובעת את סדרי עבודת הבית ותפרק את חוק ההסדרים לגורמים תוך החלטה אלו נושאים יעברו בהליך מהיר עד אמצע החודש הבא, אלו סעיפים יימחקו בהיותם לא ראויים ואלו סעיפים יעברו למסלול החקיקה הרגיל בהיותם לא דחופים למרות שהאוצר רואה דחיפות בכל עניין "לטובת המשק". פיצול החוק יבוצע על פי הסיכומים שנעשו אתמול בין יו"ר הכנסת ראובן ריבלין לאנשי האוצר.