החרם נמשך: הקואליציה דנה בתקציב עם עצמה
הדיון המדיני עם רה"מ בוטל, ואפילו בקרב על התקציב לא נראה אף נציג מהאופוזיציה. את קול המתנגדים השמיע עמיר פרץ. בין קורבנות החרם: הצעת החוק של רונית תירוש - ובעלי החיים
דיון התקציב בכנסת נפתח במעמד צד אחד בלבד. מחאת האופוזיציה במשכן ממשיכה היום (ד'), וגם בדיון שבו היא אמורה לנשוך ככל יכולתה ולהצליף בממשלה - ובראש הממשלה עצמו שהגיע למליאה - לא נראה באולם אף ח"כ מהאופוזיציה. קול הביקורת על התקציב בקע לפיכך רק מגרונו של עמיר פרץ, איש מפלגת העבודה ולפחות רשמית - חבר בקואליציה.
קצפה של האופוזיציה יצא נוכח שורת הצעות חוק, שלטענתה משנות את כללי המשחק. ה"טריגר" האחרון למחאה היה "חוק מופז", שמאפשר גם לשבעה ח"כים - ולא רק לשליש סיעה - להתפצל מסיעת האם; "חוק סלומיאנסקי" - המאפשר,
לפי מודל ה"חוק הנורבגי", לשר שעזב את הכנסת לשוב אליה לאחר התפטרותו; והגדלת הרוב הדרוש לאישור הצעת חוק תקציבית.
כעת מבקשת הממשלה לקדם עוד כמה הצעות חוק, והמחאה הגיעה לשיא. בצעד הפגנתי יוצא דופן, נטשו אתמול חברי האופוזיציה דיון במליאה, ובמסיבת העיתונאים שכינסו כדי להסביר את הצעד, נרשם איחוד שורות נדיר בין אחמד טיבי ליעקב כ"ץ (כצל'ה).
בדד אשב. שר האוצר שטיייניץ במליאה (צילום: גיל יוחנן)
הבוקר החליטה האופוזיציה למשוך את בקשתה לקיים דיון מיוחד בנושא מדיניות ראש הממשלה, בו אמור היה להשתתף בנימין נתניהו עצמו.
"מדובר בצעד נוסף במסגרת המחאה. לא ניתן יד לדריסת הכנסת", נמסר מסיעת קדימה.
בעקבות החלטת האופוזיציה להחרים גם את דיוני התקציב, התכנסה בצהריים ועדת הכנסת כדי לשנות את סדרי הדיון שנקבעו תחילה. במקור נקבע כי ההצבעה על חוק התקציב בקריאה ראשונה לא תתקיים לפני חצות, היום בלילה, ועתה - בשל העדרות האופוזיציה - שונתה ההחלטה ונקבע כי ההצבעה לא תתקיים לפני 15:30. עם זאת, כדי להשאיר "פתח" למקרה בו תושג פשרה בין הצדדים, הוחלט כי אם האופוזיציה תצטרף לדיון והוא יתקיים עד 18:00, ההצבעה תתקיים אמנם בלילה.
"כשאין חוקה, יש חשיבות עליונה לנורמות"
כלל סיעות האופוזיציה מתכוונת להגיש הצעת אי אמון בנושא "פגיעה במעמדה של הכנסת" שתידון בשבוע הבא במליאת הכנסת. ראשי האופוזיציה נימקו את החלטתכם שלא להשתתף בדיון התקציב ואמרו כי "הדריסה הסדרתית במעמדה של הכנסת והניסיון לחוקק חקיקה פוליטית, פרסונלית ומושחתת - הינה בלתי נסבלת. במדינה שבה אין חוקה, יש חשיבות עליונה לשמירה על הנורמות הפרלמנטריות. לשם כך אנו דורשים מיו"ר הכנסת להחזיר את השפיות ולהביא מיידית לפתרון המשבר".
למרות שפגישת הסולחה שארגן יו"ר הכנסת, רובי ריבלין, בוטלה - גורמים בכירים בקואליציה אמרו כי מתקיימים מגעים מאחורי הקלעים, בניסיון להגיע להסדר. אחת האפשרויות הנבחנות במגעים היא קבלת החלטה לפיה השלמת חקיקת חלק מהחוקים השנויים במחלוקת תהיה במושב הבא של הכנסת, בעוד כמה חודשים.
לצעדי המחאה היו מתנגדים גם מתוך האופוזיציה. ח"כ רונית תירוש (קדימה) זעמה על הדרישה ממנה להסיר מסדר היום הצעת חוק שאמורה הייתה להעלות היום להצבעה - בנושא איסור ייבוא פרוות העשויות משיער של בעלי חיים - אך נאלצה ליישר קו.
"לבני ביקשה ממני להסיר את ההצעה. בעיני זה לא ראוי ולא מכובד, משום שאני לא מסייעת לקואליציה להעביר הצעות חוק שלה", אמרה תירוש ל-ynet. "להיפך: אני מסתייעת בקואליציה כדי להעביר הצעת חוק שלי. לדעתי המחאה כאן היא קיצונית וגורפת מידי". בסופו של דבר הסירה ח"כ תירוש את ההצעה מסדר היום.