דיווח: צפון קוריאה תשגר ביולי טיל לעבר הוואי
העיתון היפני "יומיורי" דיווח כי פיונגיאנג נערכת לשגר טיל בליסטי מסוג טייפודונג-2, שלו טווח של עד 6,500 קילומטרים, לעבר איי הוואי. הטיל לא צפוי לפגוע באיי הוואי העיקריים, המרוחקים יותר מחצי האי הקוריאני
"מתנה" לרגל יום העצמאות האמריקני: צפון קוריאה עשויה לשגר טיל בליסטי ארוך טווח לעבר הוואי בתחילת חודש יולי - כך דיווח היום (ה') עיתון יפני, על רקע ההסלמה במתיחות בין המדינה הקומוניסטית המבודדת לבין ארצות הברית על רקע תוכניות הטילים והגרעין שהיא מנהלת.
הטיל שישוגר צפוי להיות טיל ארוך-טווח מסוג טייפודונג-2, בעל טווח של עד 6,500 קילומטרים. העיתון רב-התפוצה "יומיורי" דיווח כי הוא עתיד להיות משוגר מבסיס השיגור דונגצ'אנג-ני שלחופיה הצפון-מערביים. הדיווח התבסס על מידע מודיעיני שנאסף בידי משרד ההגנה היפני באמצעות לווייני ריגול אמריקנים.
על פי העיתון, הטיל יוכל לטוס מעל יפן ולעבר הוואי - אך לא יוכל לפגוע באיי הוואי העיקריים, המרוחקים כ-7,200 קילומטרים מחצי האי הקוריאני. על פי הערכות, השיגור יהיה בין 4 ביולי ל-8 ביולי. צפון קוריאה שיגרה את הטיל הראשון מסוג טייפודונג-2 שברשותה ב-4 ביולי 2006, וב-8 ביולי ימלאו 15 שנים למותו של מייסד צפון קוריאה קים איל סונג.
הדיווח בעיתון היפני הוא האחרון בשורה של דיווחים בכלי תקשורת אסיינים המעריכים כי המדינה הקומוניסטית נערכת לשיגור טיל בליסטי ארוך טווח - שבועות ספורים בלבד לאחר שביצעה ניסוי גרעיני שני ועוררה את חימת העולם. דובר מטעם משרד ההגנה היפני סירב לאשר או להכחיש את הדיווח. פקידי ממשל במשרד ההגנה של דרום קוריאה, וכן גורמים בשירות המודיעין הלאומי האמריקני, סירבו אף הם להגיב.
סגן ראש המטות המשולבים של צבא ארה"ב, הגנרל ג'יימס קרטרייט, אמר כי רק עוד שלוש עד חמש שנים תוכל צפון קוריאה להוות איום משמעותי לחופה המערבי של ארה"ב. על פי הערכות מודיעיניות, מחזיקה צפון קוריאה בפלוטוניום מועשר שיספיק לייצור שש פצצות אטום. בשבוע שעבר, חשף המשטר כי המדינה גם מנהלת תוכנית להעשרת אורניום. בשבוע שעבר, הקשיחה מועצת הביטחון של האו"ם את הסנקציות על פיונגיאנג בגין הניסוי הגרעיני.
חשש לשימוש בנשק כימי
בד בבד, נכתב בדו"ח שפרסם היום מכון המחקר International Crisis Group כי לצפון קוריאה כמה טונות של נשק כימי - שאותו היא מסוגלת להעמיס על טילים כדי לבצע תקיפה מהירה בדרום.
בדו"ח נטען כי ההערכה הרווחת היא שצפון קוריאה מחזיקה בכ-2,500 עד 5,000 טונות של נשק כימי, הכולל גז חרדל, סארין וגזים קטלניים נוספים הפוגעים במערכת העצבים. "אם תהיה הסלמה בעימות או אם תיפתח מלחמה, יש סיכון שייעשה שימוש בנשק הכימי. במונחים קונבנציונליים, צפון קוריאה היא חלשה - וייתכן שתרגיש מאוימת ותשתמש בנשק כזה", אמר דניאל פינקסטון, שליח מכון המחקר לסיאול.