דילמה חרדית: למחות נגד מצעד הגאווה?
"הנזק החינוכי עולה על התועלת", אומרים בעדה החרדית, שם החליטו להימנע השנה מהפגנות ולהסתפק במודעת גינוי למצעד הגאווה. גם עסקנים המקורבים לרב אלישיב מכריזים: "אנחנו כבר לא בעסק". אז מי מתייצב בחזית המאבק?
מצעד הגאווה בירושלים יתקיים בעוד שבוע בדיוק, ראש העיר הוא אדם חילוני שכבר הצליח להרגיז את הציבור החרדי – אז לאן נעלמה המחאה הקולנית שליוותה את אירוע הגאווה בשנים האחרונות? שלוש שנים אחרי המצעד הבינלאומי שהסעיר את ירושלים, ולאחר מחאה מינורית יותר בשנתיים האחרונות, החליטו רבני העדה החרדית להימנע השנה מהפגנות לקראת המצעד או במהלכו ולהסתפק במודעת גינוי לאחריו.
בכל המחאות שהתקיימו במהלך השנים האחרונות על רקע זה, נשמעו קולות בעדה החרדית הטוענים כי "הנזק החינוכי עולה על התועלת". רבני הבד"ץ השתכנעו, אולם כמה חברים בבית הדין התעקשו בכל זאת לחתום על הכרוזים הקוראים להפגין נגד המצעד. ראשי העדה החליטו כי למען "שלום בית" לא יצאו פומבית נגד ההפגנות.
בחודשי הגאווה 2007-2008, אחרי שנתיים סוערות ומתוקשרות, כבר ניתן היה למצוא
שמואל פפנהיים, מאנשי העדה החרדית, הסביר ל-ynet כי המצעד הבינלאומי שהתקיים בירושלים לפני שלוש שנים לווה בהפנינג שלם במשך הקיץ, תערוכות ואירועי רחוב נוספים, עד ש"אי אפשר היה לתקוע את הראש בחול, והייתה התקוממות וסערה גדולה". לדבריו, מאז הנמיכו ראשי העדה בהדרגה את הלהבות, עד שהשנה הרבנים תמימי דעים ביחס לדרך המחאה.
ראשי המאבק: "בגמלאות"
ומה קורה מחוץ לעדה החרדית? אפרים הולצברג, שהוביל את המערכה בשנים האחרונות ואף דאג לאותה מחלוקת זמנית בין רבני הבד"ץ, הרים השנה ידיים. כעסקן חרדי המקורב לבית הרב אלישיב נהג הולצברג לארגן את ההפגנות ולהחתים את בכירי הרבנים על הקריאה להשתתף בהן, אך השנה הוא אומר: "יצאתי לגמלאות". בשיחה עם ynet הסביר כי נוכח ש"שום דבר אינו מתקדם" ולכן החליט לפרוש מעיסוק זה.אז ראשי המאבק משכו ידיהם, אבל קנאים בירושלים לא חסרים. מודעות שפורסמו בימים האחרונים ברחבי העיר תוקפות את העירייה והעומד בראשה על ש"אשרו למצעד השפלים ביום חמישי ג' תמוז תשס"ט להרחיב את מסלול המצעד ברחובות הראשיים של העיר, בפרהסיה שטרם הייתה כמוהו".
"בן ירושלים! מה לך נרדם?", נכתב בפשקוויל, "נצא לרחובה של עיר למלחמה בעמלק, נאחז בחרב נוקמת נקם ברית. נגול את חרפת ירושלים. נעצור בעד מטמאיה מחטיאי הרבנים". על החתום: ועד הרבנים למען קדושת ירושלים.
פעיל הימין איתמר בן-גביר, העומד מאחורי חלק מהמודעות, לא מתייאש וטוען כי הוא בקשר עם רבנים חרדים שייצאו בקריאה למחות נגד המצעד. "יש לי אכזבה עמוקה מכך שהעסקונה החרדית לא נכנסת לזה עמוק, אבל מצד שני אני יודע שהשטח החרדי לא רק נגד המצעד אלא גם בעד מחאה", אמר ל-ynet. לדבריו, תליית הפשקווילים על ידי אנשיו זכתה ל"אהדה מאוד גדולה בשכונות החרדיות".
בן-גביר גילה כי הוא מנסה לגייס מפגינים מכלל החוגים בירושלים למחאה זו, ובתכנית הפעולה שלו כמה הפתעות: חלוקת כפפות לשוטרים המאבטחים את המצעד כאקט סמלי שכביכול ימנע "הידבקות", מסע הסברה בבתי הספר הממלכתיים בירושלים נגד הומוסקסואליות, משמרות מחאה מול 'הבית הפתוח', ועוד.
"אין לי דיוויזיות של אנשים להוציא לרחובות כמו בשנים עברו, אבל אני יודע שהחרדי והדתי לאומי המצוי נגעל מזה ומתנגד לזה", הסביר. על חשש החרדים מנזק חינוכי אמר: "ברגע שאתה מנסה לברוח מבעיה היא רק פוגעת בך יותר. הנה, לפני שנתיים האירוע היה באצטדיון סגור, ומאז הוא רק מתרחב והשנה כבר עובר ממש במרכז העיר".
שותפו של בן-גביר למאבק,
ברוך מרזל, הוסיף כי "אותם אלה שחוששים עכשיו מההשפעה על הנוער מפרסמים מודעות נגד קפה-אינטרנט, והנוער החרדי, שלא נחשף לזה בבית, שומע על זה רק דרך המודעות ורץ לראות במה מדובר". לדבריו, "החרדים נלחמים עכשיו נגד החניון בשבת ומפחדים ללכת על שני קרבות יחד, אבל אנחנו עושים הכל כדי להוציא את האנשים לרחוב. יש עלינו חובת מחאה ואנחנו בטוחים שיום אחד גם לא יהיה מצעד. כל הזמן מרחיבים ומגדילים אותו, אבל אנחנו נצמצם ונחסל את זה".
ובינתיים, בשעה שירושלים רדומה – דווקא בבני ברק יש קצת אקשן. כשצעדה הקהילה הגאה בתל אביב הסמוכה לא נשמעה מחאת "עיר התורה והחסידות", אבל לקראת המצעד הירושלמי בשבוע הבא יצאו בימים האחרונים צעירים חרדים לרחובות בשעות הערב.
בעקבות האירועים פרסמו הבוקר כמה מבכירי הרבנים בעיר הודעת גינוי, וכתבו: "הננו לגלות דעתנו דעת תורה שהתקהלות זו אין רוח חכמים נוחה הימנה וכל בן ישיבה ולומד תורה ישמור עצמו וירחק מזה, וידוע שהמארגנים להתקהלות זו הינם אינשי דלא מעלי שאין יראת ה' עומדת לנגדם, וההתחברות אליהם הרי היא סכנה לנפש. ואנו אין כוחנו אלא בפה בתפילה לקב"ה שיערה רוח טהרה ממרום לעבדו באמת".