ילדתי בקיסרי - האם תמיד אלד בקיסרי?
בעבר היה מאוד ברור שאישה שילדה פעם אחת בקיסרי - תמיד תלד בקיסרי. היום ידוע שאפשר גם אחרת. זהר כרמי מסבירה איך כדאי להתכונן ללידה שאחרי לידה קיסרית (VBAC)
"פעם קיסרי – תמיד קיסרי" – כך חשבו בעבר. היום כבר ידוע, שניתן ולעיתים קרובות אף עדיף – ללדת בלידה נרתיקית גם לאחר לידה קודמת בניתוח קיסרי, ונשים רבות מעדיפות כך. למעשה, "מעדיפות" זו מילה קצת עדינה, משום שנשים רבות שעברו ניתוח קיסרי בעברן, מוכנות לעשות כמעט הכל כדי ללדת בדרך הטבע ולא בניתוח נוסף.
מחקר עדכני שהתפרסם החודש (יוני 2009) בארה"ב בדק ומצא, כי תינוקות שנולדו בניתוח קיסרי חוזר, סובלים משיעור גבוה יותר של תחלואה נשימתית, אשפוז בטיפול נמרץ ילודים, ומשך שהיה ארוך יותר בבית החולים, בהשוואה לתינוקות שנולדו בלידה נרתיקית לאחר ניתוח קיסרי. הממוצע הארצי בישראל 2009 מראה כי 20% מהלידות בפועל הן ניתוחים קיסריים, מתוכן – שליש לאחר ניתוח קיסרי קודם.
בלידה לאחר ניתוח קיסרי קודם (VBAC), ישנה התנהלות אחרת הן מצד היולדת והן מצד הצוות המטפל. היולדת על פי רוב מתכוננת ללידה ומגיעה לחדר הלידה מלאה בתקוות להצלחתה, בעוד הצוות חייב בדרך כלל להיצמד לפרוטוקולים נוקשים יותר בניהול הלידה, מאחר והחשש בלידות לאחר ניתוח הינו מקרע ברחם. הסיכון הידוע לקרע כזה עומד על 0.5%.
איך מתכוננים ל–VBAC?
איך מגשרים על הפער הקיים לעיתים בין רצונותיה וצרכיה של היולדת לבין פרוטוקולי הלידה ודאגת הצוות המטפל? איך בוחרים היכן סיכויי הצלחת הלידה הם הגבוהים ביותר עבורך?
ידע ומידע מוקדמים הם אכן חשובים מאוד. ההמלצה שלי היא לבדוק ולהשיג מידע על בתי החולים האופציונאליים עבורך ללידה, כדי לבחור בבית היולדות שבו יהיו לך הסיכויים הגבוהים ביותר ללדת כרצונך.
בפועל – חשוב לברר את אחוזי הניתוחים הקיסריים באותו בית יולדות – ככל שאלו גבוהים יותר, כך את צריכה להיות יותר זהירה ולבדוק למה מנתחים שם יותר מאשר בבתי יולדות אחרים. יכולות להיות לכך סיבות טובות. אולי זהו בית חולים שמטפל באוכלוסייה רבה יחסית עם הריונות בסיכון גבוה, אבל אולי פרוטוקול הלידה שם גורם ליותר לידות להגיע לחדר הניתוח?
מה אחוז ההצלחה?
חשוב לשאול ולדעת – מהו שיעור ההתערבויות בבתי היולדות השונים – זירוזי לידה, אלחוש אפידורלי ועוד, אך חשוב מכל להבין מה הגישה של בית היולדות ללידות לאחר ניתוח קיסרי ואיך הגישה הזו מתבטאת בפרוטוקול הלידה מחד ובתוצאות הלידות מאידך. כלומר, מה אחוזי ההצלחה שכל בית יולדות יכול להציג בפנייך ב-VBAC?
האם יאפשרו לך להיות תנועתית למרות חיבור כמעט רציף למוניטור, האם יאפשרו, במידה שהמוניטור תקין – להשתחרר לזמן מה מהניטור כדי לגשת לשירותים או למקלחת באופן עצמאי, באילו מצבים ישקלו שימוש בזירוז הלידה? בלידות לאחר ניתוח קודם נמנעים על פי רוב מזירוז מחשש לקרע ברחם, אולם לעיתים זירוז יכול לחסוך את הניתוח הקיסרי (ולעיתים לא).
האם יתמכו בך?
כל עוד מצבך ומצב העובר תקינים שניהם, האם יתמכו ברצונך ללדת, למשל, באורות עמומים, בנוכחות מינימום אנשי צוות, עם מיילדת פרטית, דולה – או שתיהן, בתנוחת לידה לבחירתך?
ושוב, כמובן, אל תוותרי על התוצאות. מהם אחוזי ההצלחה באותו בית יולדות ב-VBAC ואיך הם נראים ביחס לממוצע הארצי וביחס לבתי יולדות אחרים בקרבה גיאוגרפית סבירה. חשוב להבין – הממוצע הארצי של VBAC הוא 46%, אולם בחלק מבתי היולדות יש אפילו 80% הצלחה ויותר, לעומת אחרים בהם רק כ-10% VBAC.
מה קורה בשטח?
המדור מגיש לכן בתמצית דוגמאות לבתי יולדות מתאימים ללידות לאחר ניתוח קיסרי קודם, כבסיס לבדיקה ולהשוואה שתערכו בעצמכן, כולל סיור בחדר הלידה ופגישה מקדימה עם מנהל חדר הלידה או עם האחות האחראית, לתיאום ציפיות לקראת הלידה.
באזור המרכז, בבית היולדות מעייני הישועה, מציגים אחוזי הצלחה גבוהים מאוד: למעלה מ-80% מהלידות לאחר קיסרי קודם מצליחות להסתיים כלידה נרתיקית ולא כניתוח קיסרי חוזר. בחדר הלידה בבני ברק פתוחים לאפשרות שבנוכחות מוניטור תקין תוכלי להשתחרר מעת לעת למקלחת או לשירותים, מאפשרים בהחלט ביצוע מוניטור תוך שמירה על תנועתיות, לפי הצורך והתמונה הקלינית בלידה. ישקלו שם מתן זירוז לפני מעבר לחדר ניתוח ויאפשרו ליווי של דולה. כמו כן, ניתן לקחת רופא פרטי ללידה.
בלניאדו שבנתניה מציגים כ-60% הצלחה ומדיניות הניטור והליווי בלידה דומה לזו שב"מעייני הישועה". ללניאדו יתרון נוסף, האפשרות ללדת במרכז ללידה טבעית גם לאחר ניתוח קיסרי קודם, לפי המקרה. יש להגיש מסמכים רפואיים המתעדים את מהלך הלידה הקודמת (הקיסרית) ואת מהלך ההיריון הנוכחי, וכל מקרה נשקל לגופו, מאושר ללידה במרכז הטבעי או נדחה.
באזור הצפון, חדרי לידה ידידותיים יחסית ל-VBAC הם כרמל בחיפה, בית החולים האנגלי בנצרת ובית החולים פוריה. שוב, נבדקו מדיניות הניטור, מדיניות הליווי לבחירת היולדת, והפתיחות לשימוש בזירוז על פני ניתוח קיסרי חוזר לפי המצב הקליני בלידה עצמה.
בירושלים, ב"שערי צדק" מציגים מעל 80% הצלחה ב-VBAC וב"ביקור חולים" כמעט 75% הצלחה, בשניהם ניתן להגיע עם דולה לבחירתכן, לבקש להתנתק מהמוניטור לפרקים ולהיות תנועתית גם בעת חיבור למוניטור כדי לקדם את הלידה.
בדרום הארץ, לא התקבלו אחוזי הצלחה מבתי היולדות האופציונאליים וגם ליווי של דולה לא מתקבל ביוספטל שבאילת ובסורוקה שבבאר שבע בברכה. תמיד תוכלי לבקש לקבל נתונים על הצלחתם בלידות כאלו, ולבדוק את נכונותם להיענות לציפיות הלידה שלך ולבחירת המלווים.
גם לכן יש שאלות בנושא הריון ולידה? לחצו כאן .
- זהר כרמי, אמא לשלושה, מקימת האתר "זהר כבר בדקה
", עוסקת בייעוץ אישי ללידה ראשונה או לחוויה מתקנת.