שתף קטע נבחר

 

מורים יוצאים לחופש האחרון: פני הנוער השתנו

לצד תלמידי התיכונים, ייצאו מאות מורים לחופש הגדול - בפעם האחרונה. אחרי יותר מ-30 שנים ואלפי תלמידים, רבים מהם פורשים ברגשות מעורבים: "התלמידים הם כמו הילדים, אך אין יותר כבוד"

החופש הגדול כבר כאן: יותר מ-600 אלף תלמידי חטיבות הביניים והתיכונים ייצאו מחר (יום ו') לחופש הגדול - ואיתם גם מאות מורים שיעזבו את בית-הספר בפעם האחרונה אל החופשה האחרונה בתום קריירה בת שנים ארוכות. "הרגשות מעורבים. מאד קשה להיפרד ממקצוע ההוראה, זה ייעוד והקדשה. זו עבודה ונתינה בלי סוף", אומרת זהבה דיטל, שמסיימת קריירה בת 30 שנה.

 

דיטל, מורה לכימיה וביו טכנולוגיה, אמרה כי "מצד אחד אני רוצה חופש, מצד שני קשה לי להיפרד מהילדים, זה לא תלמידים שלי זה כמו ילדים בשבילי. והולכים לדרך חדשה. אולי אחזור להתנדב בתחום החינוך ועם בני נוער, אולי בטכניון", הוסיפה. לדבריה, מקצוע ההוראה רק הולך ונעשה קשה יותר עם השנים. "פני הנוער לא אותו דבר, ההורים לא אותו דבר, קיצוצים על ימין ועל שמאל, מלמדים יותר מקבלים פחות. אין הערכה כלפי מורים. לדעתי אין דור עתיד", אמרה דיטל.

 

בתור מורה שחינכה רבים לאורך השנים, היא מבחינה בעיקר ברצון הולך ויורד ללמוד. "אין היום חינוך לערכים - רק כסף ותו לא. תלמידים שאלו אותי כל הזמן למה את מורה. המורים עובדים מבוקר עד לילה, ואנשים לא מעריכים את זה. חופשות? ממש לא יוצא לי לנוח בהן - יש השתלמויות, הכנות לשנה הבאה, כל שנה משנים ספרים וצריך להתכונן המון", הסבירה.

 

דיטל סבורה כי איכות המורים תעלה אם המדינה תחליט לתגמלם בתנאי השכר. "לא לקצץ שעות ולהוסיף מטלות, כי זה גורם לקושי בל לא יתואר", הסבירה ושיגרה גם מסר לשר החינוך: "שיבואו קצת יותר לבתי הספר. שמנחים ומפקחים שמשלמים להם משכורות עתק יבואו. מקצצים למורים ולא לדרג העליון, את העבודה עושים אנשים בשטח ולא זוכים להערכה".

 

"כולם רוצים פלאפון ומכונית - ולא קוראים ספר"

בתום 35 שנים של הוראת אנגלית, סבאא עיסא מכפר טוראן פורש בגלל עייפות. "מאוד קשה להיות מורה. בשנים האחרונות יש בלאגן ומאד קשה. יש מלחמה כל יום, התוצאות במבחנים הבינלאומיים גרועים כי כולם רוצים פלאפון ומכונית. לא קוראים עיתון, לא קוראים ספרים, אלא אם כן יש ציון", סיפר.

 

לדבריו, מוקד הבעיה הוא בחוסר משמעת של התלמידים. "לא אכפת להם, הם לא מכבדים מורה, מנהל או אפילו את ההורים. אין כבוד יותר. אם הייתי שר החינוך, הייתי מחמיר במשמעת כי היום בכיתה מקללים אותנו, ואנחנו לא יכולים לעשות  כלום כי גם ההורים מגבים אותם וגם משרד החינוך לא נותן לנו אפשרות להעניש", אמר.

 

משר החינוך היה מבקש גם לטפל באפליה. "זה כפר מעורב של נוצרים ומוסלמים. הנוצרים הולכים לערים הגדולות, בגלל ריבים בין משפחות, ואצלנו נשארים החלשים, מי שלא רוצה ללמוד. המערכת צריכה להשתנות, לעשות אינטגרציה, זה מאוד חשוב".

  

יותר מ-611 אלף תלמידים ייצאו לחופש, ובעוד עשרה ימים יצטרפו אליהם מיליון ו-200 אלף תלמידי בתי הספר היסודיים. לרגל

החופשה יתדרכו המורים את התלמידים כיצד להישמר מפני הסכנות האורבות להם במהלך הקיץ, ויעניקו להם ההדרכה העוסקת בין היתר בשחייה בים, הצטיידות ראויה לקראת יציאה לטיול, הימנעות ממשחק באתרי בנייה, חורבות ועוד.

 

בנוסף, פרסם מינהל החברה והנוער באתר משרד החינוך את זכויות בני הנוער בעבודה, הכוללות: שעות העבודה, הפסקות, טבלת שכר המינימום בהתאם לגיל ולהיקפי השעות, הוצאת פנקס עבודה, תשלום בעבור ישיבות עבודה ועוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מורים - לא מתוגמלים
צילום: ablestock
צילום: אביגיל עוזי
מבלים בים. קיבלו הדרכה
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים