שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

קנצלרית גרמניה: נאום חמינאי - מאכזב

מנהיגי האיחוד האירופי נועדו בבריסל ודנו במצב באיראן. ראש הממשלה הבריטי אמר כי אירופה מאוחדת בהתנגדותה לדיכוי "האכזרי" של ההפגנות, קנצלרית גרמניה הביעה אכזבה מנאומו התקיף של חמינאי ונשיא צרפת הביע תמיכה בעם האיראני

ראש ממשלת בריטניה, גורדון בראון, אמר אחר הצהריים (יום ו') כי מנהיגי אירופה מגנים פה-אחד את האלימות שהופעלה נגד מפגינים באיראן. קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, הוסיפה כי נאומו של המנהיג העליון של איראן, האייתוללה עלי חמינאי, שהאשים את המערב בהתערבות בוטה, היה מאכזב.

 

מהומות באיראן - סיקור נרחב ב-ynet:

 

ראשי 27 מדינות האיחוד האירופי נועדו היום בבריסל ודנו בין היתר בהפגנות האופוזיציה ששטפו את איראן בשבוע האחרון. בתום המפגש אמר ראש הממשלה

הבריטי כי יחסי ארצו עם איראן תלויים בשלושה תנאים: יכולתה להוכיח שהבחירות לנשיאות התנהלו בצורה הוגנת, שמירה על זכויות האדם וחופש העיתונות. בראון הדגיש כי עיני העולם נשואות לטהרן ולכן על הרפובליקה האיסלאמית להוכיח ש"האכזריות" שנראתה בשבוע האחרון לא תתרחש שוב.

 

נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, הביע תקווה שמנהיגי איראן "לא ינקטו צעד בלתי הפיך" שעלול לערער את יציבות המדינה. "אנחנו תומכים בעם האיראני, והיום העם האיראני יצא לרחובות", הוסיף הנשיא הצרפתי בתום ביקורו בבריסל.

 

התבטאותו התקיפה של בראון באה זמן קצר לאחר שממשלת בריטניה זימנה את השגריר האיראני בלונדון להבהרות. משרד החוץ הבריטי דרש מהשגריר להסביר את צעדי חמינאי על רקע מחאת הרפורמיסטים בשבוע החולף.

 

נאום חמינאי: אזהרות ותקיפות

איראן והעולם ציפו היום לנאומו של חמינאי כדי לשמוע את עמדתו ביחס להפגנות ברחובות. אלפי מתפללים וכל בכירי השלטון באיראן באו לתפילת יום שישי באוניברסיטת טהרן, הראשונה מאז הבחירות לנשיאות לפני שבוע. בדרשתו הזהיר חמינאי את המפגינים המוחים והתפאר: "הבחירות האלה הראו לעולם מהי דמוקרטיה דתית". 


נשים איראניות על רקע כרזת חמינאי (צילום: רויטרס)

 

חמינאי שיבח את הליך הבחירות וגיבה את התוצאות הרשמיות וניצחונו של הנשיא מחמוד אחמדי-נג'אד. במיוחד התפעל מהשקיפות לאזרחים ואחוז ההצבעה הגבוה (שיא של 82 אחוזים): "לא שמעתי על דבר כזה בדמוקרטיות אחרות בעולם. אם אנשים לא היו מרגישים חופשיים הם לא היו מצביעים. האויבים רצו שהבחירות האלה יתרסקו". 

 

בנוגע לטענות לזיופים, חמינאי דרש הוכחות משפטיות. להאשמות לפיהן איראן הפכה לרודנות התייחס בביטול כשאמר: "הדרישות שמעלה האופוזיציה

לאחר הבחירות הן הן תחילתה של דיקטטורה", ואת המפגינים הזהיר: "אם קבוצות פוליטיות רוצות להתעלם מהחוק ולעבור עליו הם יהיו אחראים לכל הדם והאלימות". הקהל השיב בקריאות "מוות לישראל".

 

בהתייחסו למחאת תומכי הרפורמיסטים בראשות המועמד שהפסיד, מיר-חוסיין מוסווי, אמר חמינאי "שהם צריכים להיות בטוחים שהמשטר האיסלאמי לעולם לא יזייף את הבחירות. יש הבדל של 11 מיליון קולות, איך יכול להיות שהיה כאן זיוף?", תהה - וקהל המתפללים השיב לו בקריאות תמיכה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאוכזבת. מרקל
צילום: AFP
דיכוי אכזרי. בראון
צילום: AFP
העולם מרותק. חמינאי
צילום: AFP
מומלצים