סקר: 50% מהישראלים לא רוצים שכן מפגר
מסקר שנערך עבור משרד הרווחה עולה כי מחצית מהישראלים לא רוצים לגור ליד אדם בעל פיגור שכלי. 37% סבורים כי אדם בעל פיגור שכלי יכול לקבל החלטות בעצמו, אחד מכל עשרה סבור שמפגרים הם אנשים מסוכנים
לא רוצים בעלי פיגור בסביבה הקרובה: כמחצית מהישראלים לא מסכימים שבעלי פיגור שכלי יתגוררו בשכנות קרובה אליהם. בנוסף 50% מהישראלים לא רוצים שילדיהם ישחקו עם מפגרים. למרות שמרבית מקרי הפיגור נובעים מבעיות בהריון ובלידה, חלק גדול מהישראלים סבורים שהפיגור נובע מפגם גנטי וכשליש סבורים שאין צורך להציל ילד בעל פגיעה מוחית. כך עולה מסקר שערך מכון גיאוקרטוגרפיה עבור משרד הרווחה.
הסקר, בו נשאלו 750 ישראלים בני 18 ומעלה, בדק את עמדות הציבור ביחס לאדם עם פיגור שכלי. תוצאותיו יוצגו בכינוס השנתי של האגף לטיפול באדם עם פיגור שכלי במשרד הרווחה, שיתקיים בתל-אביב .
רוב הציבור סבור שלאדם עם פיגור שכלי אין זכות להחליט על חייו בכל תחומי החיים - לימודים, עבודה, חתונה, הולדת ילדים, חיים זוגיים, תרומת איברים והימנעות מקבלת טיפול רפואי. לגבי היכולת של אדם עם פיגור שכלי לקבל החלטות על חייו הזוגיים, 37% בלבד חושבים שהוא יכול לקבל החלטות בעצמו - בעוד היתר סבורים שלא. 40% סבורים שצריך להעביר ילד שנולד עם פיגור שכלי למסגרת מחוץ לבית שבו נולד. יחד עם זאת, רק 10% רואים במפגרים אנשים מסוכנים, לעומת 30% בסקר הקודם.
3% מסך הילודים בעולם בכל שנה, נולדים עם פיגור שכלי. הממוצע בישראל דומה לעולם, אך גבוה יותר במגזר החרדי ובמגזר הערבי ומגיע ל-4% עד4.5%. בניגוד לדעה הרווחת, דווקא בשל הרפואה המתקדמת היום, מצליחים להציל תינוקות שבעבר היו מתים מיד בלידה. תינוקות אלו סובלים במקרים רבים מפגיעות שונות ואף מפיגור שכלי.
"לנפץ דעות קדומות"
בישראל 25 אלף אנשים הסובלים מפיגור שכלי ברמות שונות, המטופלים על-ידי האגף לטיפול באדם המפגר של משרד הרווחה. המשרד משקיע בשירותים לאנשים עם פיגור שכלי יותר מ-1.2 מיליארד שקל בשנה, בין היתר בניסיון לשלבם בקהילה בכל תחומי החיים.
שר הרווחה, יצחק הרצוג, אמר: " למרות שחל שיפור ביחסה של החברה כלפי אנשים עם פיגור שכלי, אנחנו עדיין במאמץ מתמיד לניפוץ דעות קדומות ושילובם בחברה,
בקהילה ובמעגלי החיים שעד כה היו חסומים בפניהם. מי שנחשף ובא בקשרים עם אנשים עם פיגור שכלי מבין עד כמה הדבר אפשרי. האתגר שלנו הוא להמשיך בכך כדי לאפשר להם חיים מלאים ונורמטיביים לרבות היכולת להקים בית".
מנכ"ל המשרד, נחום איצקוביץ, הוסיף: "למרות המשבר הכלכלי והצמצום במשאבים, משרד הרווחה נותן את מרב השירותים שיסייעו לאנשים בעלי צרכים מיוחדים בכלל ועם פיגור שכלי בפרט, שירותים שמסייעים להם להתמודד עם המציאות הקשה שנכפתה עליהם".